USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İbrahim Tatlıses’in bile ilk albümü bu stüdyoda çıktı: Unkapanı’ndan önce Elazığ’da vardı

Elazığ’da, yaklaşık 50 yıldır ses kayıt stüdyosu olarak hizmet veren, başta ibrahim tatlıses olmak üzere birçok sanatçı ve müzisyenin ilk albümünü çıkardığı kemaliye stüdyosu, ilk günkü canlılığını koruyarak, müzik tarihine damga vuran melodileri yeniden yükseltiyor

İbrahim Tatlıses’in bile ilk albümü bu stüdyoda çıktı: Unkapanı’ndan önce Elazığ’da vardı
06-01-2024 10:17
Google News

Elazığ’da, yaklaşık 50 yıldır ses kayıt stüdyosu olarak hizmet veren, başta İbrahim Tatlıses olmak üzere birçok sanatçı ve müzisyenin ilk albümünü çıkardığı Kemaliye Stüdyosu, ilk günkü canlılığını koruyarak, müzik tarihine damga vuran melodileri yeniden yükseltiyor.


Elazığ’da yarım asrı aşkın bir süredir kemikleşmiş bir müzik mirası olan Kemaliye Stüdyosu, geçmişten günümüze birçok ünlü sanatçının ve müzisyenin ilk albümüne ev sahipliği yaparak, Türk müziğine damga vurdu. Özellikle İbrahim Tatlıses gibi ünlü isimlerin kariyerine temel atan bu stüdyo, ilk günkü canlılığını ve etkileyici atmosferini koruyarak, müziğin duygu dolu melodilerini zamanın ötesine taşıyor. Elazığ’ın kültürel zenginliklerinden biri haline gelen aynı zamanda müzik dünyasına armağan ettiği eserleriyle sanat galesini özelliğini taşıyan Kemaliye Stüdyosu, bugünün teknolojisi ile birleşerek Türk müziğine değer katan özel bir alanında önemini koruyor.


Öte yandan, Elazığ’daki bu tarihi stüdyonun bir zamanlar Türkiye’de müziğin buluşma noktası ve müzik endüstrisinin en önemli merkezi, kalbi olarak bilinen Unkapanı Plakçılar Çarşısından yaklaşık 20 yıl önce hizmet verdiği ve birçok sanatçının burada ilk albümünü çıkarttığı bildirildi. “İbrahim Tatlıses’ten tutun da Kenan Temiz, Fahri Atılgan gibi birçok sanatçı ilk kasetlerini burada çıkardı”


Baba mesleğini devam ettirdiğini dile getiren ses kayıt stüdyosu işletmecisi Alper Gözler (49), ’’1977 yılında babadan kurulan firmamız halen devam etmektedir. Biz küçüklüğümüzden beri ses kayıt stüdyosunda devam ediyoruz. Yaklaşık 50 yıldır Elazığ’ın mahalli türkülerini, diğer sanatçılarının kayıt altına almaya çalışıyoruz. İbrahim Tatlıses’ten tutun da Kenan Temiz, Fahri Atılgan gibi birçok sanatçı burada ilk kasetlerini burada çıkardı. Biz genelde Elazığ ve Kemaliye yörelerinin türkülerini kayıt altına almaya, bunları arşivlemeye çalışıyoruz. Bu projeye devam ediyoruz. Unkapanı yokken, Elazığ’da bu iş daha iyi gidiyordu. İbrahim Tatlıses’in ilk albümü Elazığ’da Akıncılar bant kayıt stüdyosunda, ondan sonrasında ise dört albümü de Yalçın Plak’ta yapılıyor. Buradan İstanbul’a giden çok sanatçı oldu. 50 yılı aştı, bu işi yapanların hepsi kapattı ama biz devam ediyoruz. Şuanda Elazığ’ın bilinmeyen türküleri üzerine çalışmamız devam ediyor. İnşallah güzel bir şey ortaya çıkacak ve bunları TRT arşivine sokup herkese dinleteceğiz” dedi. “Unkapanı’ndan 15-20 yıl daha önce açıldı’’


Müzik öğretmeni ve aynı zamanda müzik araştırmacısı Aygün Çam ise ’’Yapmış olduğum araştırmalar gösteriyor ki Elazığ’da açılan ses kayıt stüdyoları, Unkapanı’ndan 15-20 yıl daha önce açıldığı, Türkiye’de ilk açılan stüdyolar Elazığ’da açılmış. Birçok ulusal sanatçı ilk albümlerini Elazığ’da yaptı. İbrahim Tatlıses, işçi olarak çalıştığı dönemlerde ilk kasetini Elazığ’daki ses kayıt stüdyolarında yapıyor. Ardından İzzet Altınmeşe, Kenan Temiz hatta sonraki yıllarda Mahsun Kırmızıgül ve Alişan’a kadar uzayan bir sanatçı silsilesi Elazığ’da kayıtlarını alarak daha sonraki yıllarda ise İstanbul’a geçiş sürecini tamamlamışlardır. Elazığ’daki bu ses kayıt stüdyoları bu açıdan çok önemli. Bu geleneksel yapı Elazığ’da günümüzde devam etmekte. 50 yıldan fazla bir süredir açık olan Alper Gözler ağabeyimizin başlatmış olduğu bir projede biz de tekrar burada görev aldık” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ