USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İftarda ne pişirsem?

Ramazan ayının henüz 5. Günündeyiz. Önümüzde uzun bir 25 gün var. Sizlere vereceğimiz liste ile iftarda ne pişirsem derdinden kurtulacaksınız. Günlük iftar menüsü tarifleri ile hem kolay hem de lezzetli yemekler pişirebilir, konuklarınızı ağırlayabilirsiniz.

 İftarda ne pişirsem?
22-06-2015 20:44
Google News

5.Gün İftar Menüsü

 Bugünkü ramazan iftar menüsünde;

 

*Şehriye Çorbası

*Sulu Köfte - Domates Soslu Makarna

*Marul Salatası

*Yalancı Su Böreği

*Etimek Tatlısı

Var.

 

Her zamanki gibi önce çorbadan başlayalım.

 

Şehriye Çorbası

 

Şehriye çorbası özellikle çocukların çok sevdiği, soğuk algınlıklarında şifa veren, hazırlanması da oldukça kolay ve pratik bir çorbadır. Elinizin altında her daim bulunan malzemelerle kolayca pişirebileceğiniz şehriye çorbası, yaz kış her mevsimde tüketilebilecek bir özelliktedir.

Şehriye çorbasının malzemelerine bir bakalım.

 

Malzemeler:

1,5 çay bardağı arpa şehriye

3 adet orta boy domates veya 2 çorba kaşığı dolu dolu domates salçası

1 adet ince sivri biber

5 su bardağı sıcak su yahut et/tavuk suyu

Yarım çay bardağından biraz az zeytinyağı yahut 2 çorba kaşığı tereyağı

Et yahut tavuk suyu kullanmayacaksanız 1 adet bulyon

Tuz (Bulyon kullanacaksanız tuz kullanmayın)

 

Yapılışı:

Domateslerin kabuklarını soyun, biberin de sapını ve çekirdeklerini ayırın ve hepsini küçük küçük doğrayın. Yağı tencereye alın biberleri karıştırarak kavurun. Domatesleri de ekleyin ve bir müddet daha kavurmaya devam edin. Eğer domates kullanmayacaksanız salçayı kavurun. Suyunu ve bulyonu da ekleyin. Eğer tavuk yahut et suyu kullanacaksanız bulyon kullanmanıza gerek yok. Çorba suyu kaynayana kadar karıştırın. Su kaynamaya başlayınca arpa şehriyeleri ekleyin ve 10 dakika boyunca (şehriyeler iyice yumuşayana kadar) kaynatın.

Çorbayı kaselere alın. Karabiber, limon ve isterseniz kıyılmış maydanoz da ekleyerek servis yapın.

 

Sulu Köfte

 

Sulu köfte Anadolu’nun hemen hemen her yöresinde ufak tefek değişikliklerle pişirilen ve çok da sevilerek yenilen bir yemektir. Hazırlama aşaması biraz zaman alsa da, pişerken tencereden yayılan koku ve damakta bıraktığı sıcacık ev yemeği lezzeti, bu aşamaya değer dedirten cinsten..

Hemen malzeme listesine geçelim.

 

Malzemeler:

350 gram kıyma

2 – 3 adet patates

1 adet soğan

2 – 3 diş sarımsak

1 çay bardağı bulgur ya da kırık pirinç

1 yemek kaşığı salça

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 adet yumurta

Un

Tuz, karabiber, kimyon

 

Yapılışı:

Geniş bir kapta kıyma, bulgur veya kırık pirinç, yumurta ve tüm baharatları karıştırın ve yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın. Yuvarladığınız köfte toplarını, üzerine un serpilmiş bir tepsiye kuyun ve tepsiyi sallayarak köftelerin her tarafının eşit olarak una bulanmasını sağlayın. Köfteleri una bulamanız hem köftelerin birbirlerine yapışmamasını sağlar, hem de yemeğin suyuna kıvam verir.

Bir tencereye yağı alın. Yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsakları kavurun. Soğanlar yumuşayınca küp şeklinde doğranmış patatesleri ekleyin ve bir miktar daha kavurun. Bu işlem de bitince salçayı ilave edin ve salça kokusu gidene kadar kavurmaya devam edin. Üzerine kaynar su ekleyin. Una buladığınız köftelerin fazla ununu silkeleyerek yavaşça tencereye bırakın. Tuzunu, karabiberini ve kimyonunu dada ilave ederek, patatesler yumuşayana, köftelerin de içleri iyice pişene kadar kaynatın.

Afiyet Olsun.

Not: Arzu ederseniz kıyma harcının içine kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz.

Yine arzu ederseniz, küp doğranmış patatesle birlikte, küp doğranmış havuç ve bir miktar bezelye de kullanabilirsiniz.

Yemeğin içine, ocaktan indirmeye yakın, kekik, kuru nane ve kurutulmuş reyhan da ekleyebilirsiniz; son derece leziz ve iştah açıcı bir koku verecektir.

 

Afiyet Olsun…

 

Domates Soslu Makarna

Makarna; zengin, yoksul ayırt etmeden, her sofrada  baş tacı edilen, her kesimden ve her yaştan insanın severek yediği, soslarla daha da güzelleşen, enerji veren ve son derece lezzetli bir yemektir. Makarna her ne kadar menülerde destekleyici yemek olarak gözükse de, aslında tek başına dahi ana yemek olacak kadar doyurucu ve faydalı bir besindir. Ramazan sofralarında özellikle yer alması gereken makarna, kişiye gün içinde ihtiyacı olan enerjiyi sağlaması açısından da önemlidir.

Domates soslu makarna, onlarca makarna çeşidinden sadece biri ve en sevilenlerinden…

 

Malzemeler:

1 paket makarna (türü size kalmış)

4 adet olgun ve sulu domates

1 yemek kaşığı domates salçası

1-2 diş sarımsak

İstediğiniz miktarda tereyağı (domatesleri soteleyecek kadar)

2 çay kaşığı pul biber

2 tatlı kaşığı kekik

Tuz

 

Yapılışı:

Makarnayı istediğiniz dirilikte haşlayın. O bir kenarda haşlanadursun, siz bir kabın içerisine kabuklarınızı soyduğunuz domatesleri rendeleyin salçayı da ekleyerek ezerek karıştırın. Sarımsakların kabuklarını soyarak ezin ve domateslerin içine ekleyin. Tereyağını eritin, içine domatesli sosu alın ve pişirin. Baharatları da ekleyin ve ocağın altını kapatın. Domates sosunu, haşlayıp süzdüğünüz makarnanızın üzerine istediğiniz kadar ekleyerek servis edin.

 

Marul Salatası

 

Salatalardan çiğ köfteye, kısırdan sandviçe pek çok yerde karşımıza çıkan marul iştah açan görüntüsünün yanı sıra sağlık için faydalı olan pek çok vitamin ve minerali de içerir. B1, B12, K, A, C, E vitaminlerinin yanı sıra, omega 3, omega 6, protein, potasyum, magnezyum ve demir içeren marul, hem vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur, hem de demir elementinin kan yapıcı özelliğini bünyesinde  barındırır.  Yaz mevsiminde de tüketilmesi gereken marulla, sağlıklı ve lezzet dolu bir salata hazırlayabilirsiniz.

 

Malzemeler:

(2 kişilik salata için)

7-8 yaprak kıvırcık marul

2 dal taze soğan

Yarım demetten biraz daha az maydanoz

Zeytinyağı, sirke, limon, tuz

 

Yapılışı:

Tüm yeşillikleri, içine su doldurduğunuz derin bir kaba alın ve üzerine bir miktar sirke ekleyerek, suyun içinde bekletin. 10 -15 dakika beklettiğiniz yeşillikleri bol suyun altında iyice yıkayın. Delikli bir süzgece alarak sularının süzülmesini bekleyin. Kesme tahtası üzerinde tüm yeşillikleri iri iri yahut ince ince doğrayın. Bu kısım sizin zevkinize kalmış. Yeşillikleri derin bir salata karıştırma kasesinde karıştırın. Zeytinyağı, sirke, limon, tuz karışımını da ekleyin ve servis tabağına alarak servis yapın.

 

Not: Bu tarif en sade ve yalın marul salatası tarifidir. Salatanızın içine damak zevkinize göre, doğranmış domates, salatalık, ince kıyılmış sivri biber, dereotu, roka, rendelenmiş turp, havuç, kırmızı lahana da ekleyebilir, zeytin taneleriyle de çeşnilendirebilirsiniz. Tercih tamamen size kalmış.

 

Yalancı Su Böreği:

 

Sabah kahvaltısında, ikindi çayında, akşam yemeği sofralarında ara sıcak olarak, kısacası günün her saati ve her öğünde sevilerek tüketilen  börek çeşitlerinden olan su böreği, yapımı zahmetli bir börek türü olarak gözünüzü korkutmasın. Hazır yufka ile de gayet leziz su börekleri yapabilirsiniz.

 

Yalancı su böreği için malzemeler:

5 adet yufka

2 adet yumurta

1 su bardağı süt

250 gram beyaz peynir

100 gram kaşar peynir

1 su bardağı dolusu sıvıyağ yahut eritilmiş tereyağı

1 demet ince ince kıyılmış maydanoz

 

    

Yapılışı:

Bir kabın içine çatalla ezilmiş beyaz peyniri, rendelenmiş kaşar peyniri ve ince kıyılmış maydanozları alarak harmanlayalım.

1 adet yufkayı, içini ince bir kat yağladığımız derince bir tepsiye yayalım ve kenarlarını tepsiden sarkıtalım.

Ayrı bir kap içinde yumurta, süt ve yağı karıştıralım.

Geri kalan 4 adet yufkayı elimizle büyük parçalar halinde kopartalım ve yumurta-süt-yağ karışımının içine batıralım.

Sütlü karışımın yarısını, tepside bekleyen 1 adet yufkanın üzerine döküp her tarafına yayalım.

Tepsideki yufkanın üzerine, kopararak sütlü karışıma batırdığımız 4 adet yufkayı gelişigüzel koyalım ve tepsinin kenarlarından sarkan yufkayı bu parçaların üzerine kapatalım.

Evvelden ısıtılmış 170 derecelik fırında, böreğin üzeri kızarana kadar pişirelim.

Börek pişince fırından çıkarıp biraz ılınmasını bekleyip, dilimleyerek servis yapalım.

 

Etimek Tatlısı

Misafir gelecek, zamanınız dar, ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Canınız tatlı bir şeyler çekiyor ama ne olabilir? Uzun zamandır aklınızda ama yapmaya bir türlü fırsat bulamadınız. Evde etimek var ama o paketi açmaya bir türlü fırsat olmadı. Evet. Etimek tatlısı yapmanın zamanı gelmiş demektir. O açılmamış 1 paket tuzsuz etimeği alın ve güzel bir tatlı yapmak için hemen işe koyulun…

 

Malzemeler:

1 paket klasik, tuzsuz etimek

 

Muhallebisi için:

1 litre süt

2 çorba kaşığı un

1 adet yumurta

2 çorba kaşığı nişasta

2 paket vanilya

 

Şerbeti İçin:

2 su bardağı şeker

2 su bardağı su

 

Üzeri İçin:

2 paket toz krem şanti

1,5 su bardağı soğuk süt

 

Yapılışı:

 

Etimekleri büyük boy bir cam kaba yan yana dizin.

Su ile şekeri tencereye koyarak bir taşım kaynatın ve bu şerbeti etimeklerin üzerinde gezindirin.

Muhallebiyi yapmak için, unu, nişastayı, sütü ve yumurtaları tencereye koyun, iyice karıştırın ve kıvamlı bir hal alana kadar pişirin.

Muhallebi kıvamında yoğunlaşınca içine vanilyayı ekleyin ve 1-2 kez karıştırarak vanilyayı muhallebiye iyice yedirin.

Pişince tencereyi ocaktan alın ve şerbetli etimeklerin üzerine dökün ve her tarafına eşit olarak yayın.

Etimek tatlısı bir kenarda soğurken, siz krem şantiyi soğuk sütle iyice çırparak köpürtün, etimek tatlısının üzerine yayın ve spatula yardımıyla düzeltin.

Tatlıyı buzdolabına alarak dinlendirin ve servis yapın.

Etimek tatlınızı üzerine Hindistan cevizi, tarçın, dövülmüş fındık/fıstık/ceviz/antep fıstığı yahut istediğiniz ve sevdiğiniz herhangi bir malzeme serpiştirebilirsiniz.

 

Afiyet olsun…

 

Yazan: Seda Çapçı

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ