USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İftarda ne pişirsem derdine son! 10. Gün İftar Menüsü

Bu akşam iftarda ne pişirsem dediğinizi duyar gibiyiz. Meraklanmayın. Günlük iftar menüsü tarifleri ile bu soruya cevap bulabilirsiniz. Çorba, ana yemek, pilav yahut makarna, zeytinyağlı/ara sıcak çeşitleri, salata ve tatlı ile doyurucu ve lezzetli sofralar hazırlayabilirsiniz.

İftarda ne pişirsem derdine son! 10. Gün İftar Menüsü
27-06-2015 16:07
Google News

İşte bugünün ramazan iftar menüsü:

*Düğün Çorbası

*Hasan Paşa Köfte - Domatesli Bulgur Pilavı

*Gavurdağı Salatası

*Kayısı Hoşafı

*Kalburabastı

 

Düğün Çorbası

Çorba içinde et seviyorsanız tam damak zevkinize uygun bir çorba tarifimiz var. Kıvamı yoğun ve doyurucu bir çorba olan düğün çorbası, tek başına bile ana yemek yerine geçebilecek besin değerine sahip.

 

Malzemeler:

350-400 gram kemikli et (kuzu gerdan yahut dana)

1 kase dolusu yoğurt

1 çorba kaşığı tereyağı

3 çorba kaşığı un

1 adet yumurta

Su

Tuz, kırmızı pul biber

 

Yapılışı:

Kemikli eti düdüklüde veya normal tencerede haşlayın. İyice haşlanan eti kemiklerinden ayırın. Siz bu arada çorbanın terbiyesini hazırlayın. Bunun için bir kabın içine yumurta sarısı, yoğurt ve unu alarak çırpın. Çırpma işlemini yaparken, terbiyeyi,  yarım su bardağı kadar su ile inceltebilirsiniz. Eti haşladığınız suyun içine terbiyeyi ve haşlayıp didiklediğiniz eti ekleyin. Tuzunu da ilave edip karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.

Bir tavaya 1 çorba kaşığı dolusu tereyağı ve kırmızı toz biberi alın. Kızdırarak, kaselere böldüğünüz çorbaların üzerinde gezdirin.

 

 

Hasan Paşa Köfte

 

Patatesle köfte her zaman birbirine çok yakışmıştır. Köfte, patatessiz; patates de köftesiz hep biraz yarım kalır sanki. Patatesle köftenin yine iç içe olduğu bir tarifimiz var: Hasan Paşa Köftesi

 

Malzemeler:

Yarım kilo kıyma

1 adet kuru soğan

1 adet yumurta

1 su bardağı bayat ekmek içi

Tuz, karabiber, kimyon

 

Püre için:

3 adet orta boy patates (haşlanmış)

1,5 çay bardağı süt

2 çorba kaşığı tereyağı

Tuz

 

Domates sosu için:

2-3 adet domates

1 çorba kaşığı salça

2-3 çorba kaşığı zeytinyağı

 

Üzerini süslemek için:

Rendelenmiş veya dilimlenmiş kaşar peyniri

Dilimlenmiş domates ve sivribiber

 

Yapılışı:

Geniş bir kaba kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, ekmek içi, tuz, karabiber ve kimyonu koyarak iyice yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın ve avucunuzda yuvarlayın. Elinizi ıslatıp, baş parmağınız yardımıyla köftelerin içini oyarak çanak şekli verin. Çanakları küçük yapmayın; zira et piştiğinde zaten küçülecektir. Çanak köfteleri hafifçe yağladığınız tepsiye dizin ve 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Köfteler kızarınca içine patates püresi doldurun. Pürelerin üzerini de ister rende, ister dilimlenmiş kaşar peyniri ile kapatın. Peynirin üzerine ince bir dilim domates ve sivribiber yerleştirin. Bir tavada hazırladığınız domates sosunu köftelerin kenarından tepsiye dökün. Tepsiyi fırına koyun. Kaşarlar eriyip, domates ve biberler kızarana kadar pişirin.
 

Püre hazırlanışı:

Patatesleri rendeleyin, derin bir kaba alın. Üzerine tereyağını, sütü ve tuzunu ilave edin. Blender yahut çırpma teli ile karıştırın.

 

Domates sos hazırlanışı:

Salçayı zeytinyağında kavurun ve rendelediğiniz domatesleri ilave edin. Domatesler pişince sıcak su ve tuzu ekleyip biraz daha pişirin.

 

Domatesli Bulgur Pilavı

Mevsim domatesleriyle harmanlanmış bol naneli ve fesleğenli bir bulgur pilavı damaklarda şenlik yaratır. Kan şekerini hızlı yükseltmediği için de uzun süre tok tutan bulgur pilavını, bugünkü ana yemeğinizin yanında servis etmeye ne dersiniz?

 

Malzemeler:

2 su bardağı kalın bulgur

1 adet kuru soğan

2 adet orta boy domates

2-3 adet sivri biber

1 kaşık domates salçası

1 kaşık biber salçası

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1-2 diş sarımsak

Tuz, kuru nane veya fesleğen

 

Yapılışı: Tencereye zeytinyağını alın ve kızdırın. İnce ince doğradığınız soğan ve sarımsakları karıştırarak kavurun. Küçük küçük doğradığınız biberlerle, kabuklarını soyduğunuz ve küp şeklinde doğradığınız domatesleri de tencereye ekleyin. 2-3 dakika boyunca kavurun ve birazcık suda ezip incelttiğiniz salçaları da ekleyin. İstediğiniz miktarda tuzu ve 1 bardak sıcak suyu da ekleyin ve domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Bulguru suyun altında iyice yıkayın ve süzün. Kaynayan domates sosunun üzerine dökün. Birkaç kez karıştırıp, üzerine yaklaşık 1 parmak geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyin ve kısık ateşte tencere kapağı kapalı olarak pişirin. Eğer suyu az gelirse biraz sıcak su daha ekleyebilirsiniz. Pilavınız piştikten sonra kurutulmuş nane veya fesleğen ekleyin, kaşıkla birkaç kez karıştırın, 15 dakika kadar demlendirip servis edin.

 

Gavurdağı Salatası:

 

Sulu ve bol cevizli bir Gavurdağı salatası yaz sofralarının en ağır misafirlerindendir. Taze mevsim sebzeleri, ceviz ve nar ekşisiyle buluşup, sumakla canlanınca o sofranın nefaseti ikiye katlanır.

 

Malzemeler:

4 adet domates

1 adet kuru soğan

1 adet yeşil biber

3-4 dal taze soğan

1 adet kuru soğan

5-6 dal maydanoz

İri kıyılmış ceviz içi

Zeytinyağı, nar ekşisi, sumak, tuz

 

Yapılışı:

Domatesleri ve biberi çok küçük doğrayın. Kuru soğanı da olabildiğince küçük doğrayarak tuzla ovup acısını alın. Yeşil soğan ve maydanozları da yine çok ince kıyın. Tüm sebzeleri geniş ve derin bir kaba alın. Zeytinyağı, nar ekşisi, sumak, tuz ve iri iri kıyılmış cevizleri ekleyin. Tüm içeriği iyice karıştırın ve servis tabağına alın. Bu salatanın özelliği, malzemelerin çok küçük doğranması ve bol ceviz eklenmesidir.

 

Kayısı Hoşafı

 

Bol vitaminli ve lifli bir meyve olan kayısıyı sadece taze olarak olarak değil, kurusundan yapılmış hoşaf şeklinde de tüketebilirsiniz. Susuzluğa ve hararete birebir olan hoşaf, hazırlanması da oldukça kolay bir lezzet…

 

Malzemeler:

1 su bardağı kuru kayısı (gün kayısısı)

1 su bardağı toz şeker

6 su bardağı soğuk su

1 adet karanfil

 

Yapılışı:

Kuru kayısıları şişmeleri için ılık suyun içinde 5 dakika kadar bekletin. Süzgece alın ve yıkayın.

Tencereye 1 su bardağı kayısı, 1 adet karanfil ve 6 su bardağı suyu koyun ve kaynatın. Kaynamaya başlayınca tencere kapağını aralıklı şekilde kapatın ve ocağın altını iyice kısın. Bu şekilde tam 30 dakika pişirin ve süre sonunda toz şekeri ekleyip karıştırın. Yaklaşık 3 dakika daha kaynatın ve ocağı kapatın. Hoşafınızı soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz.

 

Not: Toz şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

 

Kalburabastı

 

Ağızda dağılan gevrek ve bol şerbetli bir kalburabastı yapmaya ne dersiniz?

 

Malzemeler:

3 su bardağı + 2 çorba kaşığı un

Yarım paket margarin yahut 125 gram tereyağı

1 adet yumurta

2 çorba kaşığı sıvı yağ

2 çorba kaşığı yoğurt

1 paket kabartma tozu

 

İç malzeme için:

1 kase iri kıyılmış ceviz

1 tatlı kaşığı tarçın

 

Şerbeti için:

4 su bardağı toz şeker

5 su bardağı su

1 çorba kaşığı limon suyu

 

Yapılışı:

 

Önce tatlınızın şerbetini kaynatın ve soğumaya bırakın.

3 su bardağı unu ve hamur için gerekli diğer malzemeleri bir kaba alın ve yoğurun. 2 çorba kaşığı unu ise yavaş yavaş, ihtiyaca göre ekleyin. Hamur yumuşak; ama ele yapışmayacak kadar da kıvamlı olmalı. Yoğurduğunuz hamuru yarım saat dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve rendeye bastırarak açın. İçine ceviz koyduğunuz hamuru, kalbura bastığınız kısım dışarıda kalacak biçimde sarın. Kalburabastıları yağlanmış tepsiye dizin ve 200 derecelik fırında iyice kızartın.

Tamamen soğuyan şerbeti, tatlıların üzerine dökün. Tatlılar şerbeti çekince  servis yapabilirsiniz.

 

Not: Eğer arzu ederseniz tatlıların üzerine hindistan cevizi, dövülmüş fındık, çekilmiş antep fıstığı serpebilirsiniz, yahut üzerlerine 1’er tatlı kaşığı kaymak koyabilirsiniz.

 

Afiyet Olsun

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ