Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, talebin yoğun olması nedeniyle ıhlamurun kilogram fiyatının 130 lirayı aşarak neredeyse çeyrek altınla yarışır hale geldiğini belirtti.
Ihlamurun fiyatındaki ani yükselişin karaborsacılardan kaynaklandığını anlatan Ercan, "Türkiye'ye son günlerde 30 ton ithal ıhlamur girişi oldu ve 200 ton ıhlamurun da bağlantıları yapıldı, bu suretle ıhlamurlar piyasaya girdiği zaman karaborsacıların oyunu bozulacak, ıhlamurun fiyatı düşmeye başlayacak. Ihlamurun ateşinin söneceği günler çok yakın, Balkanlar'dan Bulgaristan ve Kosova'dan gelecek ıhlamurlarla fiyat normal seviyelerine inecek" dedi.
Ihlamuru toplayan çiftçinin fiyatların yükselmesinde kabahati olmadığını vurgulayan Ercan, "Ihlamurdan büyük paralar kazanmayı kafaya koyan stokçular sezon başında ıhlamuru köylünün elinden ucuza aldılar zaten. Ancak ıhlamuru toplamak zahmetli iştir, yani tarlası, bahçesi olan çiftçi bu zahmete çok girmez, ıhlamuru toplayıp satan geliri olmayan gariban orman köylümüz. Geçen sene patateste yapılan karaborsa bu yıl ıhlamurda uygulandı" diye konuştu.
Fiyatlar düşene kadar ıhlamur yerine aktarlardan alternatif ürünlerin alınabileceğini belirten Ercan, şöyle konuştu:
"Ihlamur genede yan etkisi olmadığı için bebekler, emziren anneler ve hamilelerde kullanılmakta. Ihlamurun fiyatı düşene kadar ebegümecinin mavi çiçekleri solunum yollarını yumuşatma özelliği vardır, bu bitki kullanılabilir. Yetişkinler spesifik özellikleri bulunan ada çayını kullanabilirler. Meyan kökü, hibiskus ve kuşburnu karışımı içilebilir. En önemlisi bir zamanlar Türkiye'de çok pahalı olan ithal edilen ekinezya bitkisi artık ülkemizde de üretildiği için fiyatı uygun hatta ıhlamurun yarı fiyatına bu bitki yine kullanılabilir. Bu mevsimlerde ve kış aylarında sofralarımızdan hiç eksik etmememiz gereken bir bitki zencefil, olmazsa olmaz."
"ÖĞLE KUŞAĞI YORUMCULARI BİTKİLERİN FİYATINI ARTIRIYOR"
Aktar Eren Savaşçı da büyük şehirlerde yoğun talep olduğu için ıhlamur fiyatının küçük şehirlere oranla daha yüksek fiyatlarda satıldığını söyledi.
Aktar Kamil Güvenbaş ise fiyatların artmasında medyanın da etkisinin bulunduğunu iddia ederek, "Televizyonda, gazetede bir profesör bir bitki üzerine konuştuğu zaman o bitkide aşırı derecede fiyat yükselişi meydana geliyor. Televizyonu izleyen geliyor hemen o konuşulan bitkiyi istiyor. Bitki yok ortada, haydi getirtelim diyoruz fiyat tavan. Ihlamurda ithal olursa fiyat düşecektir" şeklinde konuştu.