Biyogüvenlik Kurulu’nun, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) müracaatı üzerine bazı genetiği değiştirilmiş mısır ve soya çeşitlerinin hayvan yemlerinde kullanılmasına tepki gösteren Milletvekili Orhan Sarıbal, GDO’lu yemle beslenen hayvanların et, süt ve yumurtasının hiçbir etiketlemeye dahi gerek duyulmadan tüketime sunulduğuna dikkat çekti. GDO konusunda toplumun bilinçlendirilmediğini söyleyen Milletvekili Sarıbal, “GDO, yemler yoluyla hayvan dokusuna geçer ve araştırmalarla da tespit edildiği gibi hayvan bundan zarar görür. GDO’ların insan sağlığına alarjiler, antibiyotiğe direnç ve benzeri konularda zarar verdiği bilimsel olarak ortaya çıkmıştır. GDO’lu ürünler ithal etmek yerine ülkemizde GDO’suz ürünlerin üretimi teşvik edilmelidir. Ülkemizin kaynakları yabancı tarım şirketlerine değil, kendi çiftçilerimize aktarılmalıdır” dedi.
"HALKIMIZ GDO’LU ÜRÜNLERİ TÜKETMEK İSTEMİYOR"
GDO’nun insan sağlığına zararlarının saymakla bitmeyeceğini ifade eden Milletvekili Sarıbal, “Türkiye GDO’lu ürünlere muhtaç değil. Halkımız GDO'lu ürünleri ve bunlarla beslenen hayvanların ürünlerini tüketmek istemiyor. Ülkemizin ihtiyacı olan GDO ürünler-yemler değil, doğru tarım politikalarıdır. Türkiye’de halk sağlığıyla oynamak isteyenlerin her zaman karşısında olacağımızın bilinmesini isteriz. İnsan sağlığına olumsuz etkileri her geçen gün ortaya konan GDO’lu ürünler için ısrar etmekten bir an önce vazgeçilsin" diye konuştu.
kullanılmasına izin verilen GDO’lu ürünleri Milletvekili Sarıbal şöyle sıraladı:
"Zararlı böceklere karşı dayanıklılık sağlayan gen içeren GDO’lu MIR604 mısır çeşidi. Böcek türlerine dayanıklılık sağlayan gen içeren GDO’lu MON863 mısır çeşidi. Yabancı ot ilacına (herbisite) tolerans sağlayan gen içeren GDO’lu T25 mısır çeşidi. Böceklere dayanıklılığı sağlayan gen içeren GDO’lu MON87701 soya çeşidi. Böceklere dayanıklılığı sağlayan gen ile herbisite toleransı genleri içeren GDO’lu MON87701xMON89788 soya çeşidi ve ürünleri."