Doğumumuzdan itibaren bağırsaklarımızda yararlı bakteriler bulunur. Bunlara “probiyotik” adı verilir. Bu probiyotikler sindirime yardımcı olur, sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklığı güçlendirir. Zaman içerisinde bilinçsiz antibiyotik kullanımı, yanlış beslenme, stres gibi durumlarda bu bakteriler azalır. Bu azalmanın sonucunda, karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık ve gaz sorunları ortaya çıkar.
Diyetisyen Selin İnal sağlıklı bağırsaklara sahip olmak için birbirinden önemli uyarılarda bulundu. İşte dikkat edilmesi gerekenler;
Sağlıklı bağırsak için öncelikle bilinçsiz ilaç tüketmemeliyiz. En iyi probiyotik “anne sütü”. İlk 6 ay anne sütünün önemi tartışılmaz, ileriki dönemde sağlıklı bağırsak açısından da anne sütü çok önemlidir.
Doğal probiyotik kaynaklarını düzenli olarak tüketmeliyiz. En iyi doğal kaynaklardan birisi “kefir”dir. Düzenli olarak günde 1 su bardağı kefir tüketimi bağırsak florasını düzenler. Benzer şekilde yoğurtta probiyoktir.
Turşular fermente besinler olduğu için probiyotiktir. Fakat fazla tuz içerdiği için dikkatli tüketilmelidir. Evde kendi az tuzlu turşunuzu yapmayı deneyebilirsiniz.
Aşırı şeker tüketiminde kaçının. Aşırı şekerli ve hazır paketli besinler bağırsak florasını bozmaktadır.
Bu besinleri mümkün olduğunca beslenmemizden çıkarmamız gerekmektedir. Bunların yetersiz geldiği durumlarda ek olarak probiyotik kullanabilirsiniz. Özellikle ilaç kullanılan durumlarda destek almak gereklidir.
Sağlık
İkinci beynimize dikkat ediyor muyuz?
Vücudun ikinci beyni bağırsak. Çünkü beyinden sonra en fazla sayıda sinir hücresi içeren organımız bağırsaktır. Peki ikinci beynimize ne kadar önem gösteriyoruz? Detaylar haberimizde...