IMF tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Filistin ekonomisi, siyasi belirsizlik ve barış sürecinin askıya alınması nedeniyle büyük güçlüklerle karşı karşıya" denildi.
"Bu zor ve kırılgan ortamda birinci derecede ilgili tarafların (Filistin yönetimi, İsrail ve donör ülkeler) genel mali istikrar ile kurumları korumak ve donör ülkelerden gelen yardımların düzenli olmasını garantilemek için birlikte çalışması gerekiyor" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, resesyonun (durgunluğun) devam etmesi, işsizlik oranının yükselmesi ve toplumsal endişeler gibi ağır bedellerin olabileceğini kaydetti.
Filistin yönetiminin kamu görevlilerinin maaşlarının yükselmesini önleme ve vergi idaresini güçlendirme konusunda gerekli tedbirleri alması gerektiği ifade edilen raporda, İsrail, ekonomik işbirliğini güçlendirmeye, Batı Şeria'daki geçişler konusunda getirdiği kısıtlamaları hafifletmeye teşvik edildi. Filistin Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, kamu görevlilerinin maaşları, önceki yıllarda Filistin'in senelik bütçesinin yüzde 51'ini oluşturuyordu.
Gazze'de işsizlik oranı çok yüksek
Filistin İstatistik Kurumu verileri Batı Şeria'daki işsizlik oranının yüzde 25, Gazze'deki oranın ise yüzde 41 olduğunu açıklamıştı. Temmuz sonunda açıklanan bütçe raporuna göre Filistin, bu yıl bağışların sadece yüzde 26'sını alabilmişti. Uluslararası bağış desteğini koordine eden Geçici İrtibat Komitesi'nin (AHLC), ay sonunda Newyork'da yapacağı toplantıda IMF'nin raporunu ve Filistin ekonomisinin durumunu görüşmesi bekleniyor. IMF, üyesi olmayan Filistin'e (Batı Şeria ve Gazze) makro ekonomi, kamu maliyesi ve finans sektörü alanlarındaki siyaset konusunda önerilerde bulunma gibi teknik destek veriyor.