İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, MODEF fuarları ile İnegöl’ün mobilyanın başkenti olduğunu gösterdiklerini belirterek, “Maksaımız 2018 yılında yeni fuar alanı projemizi de hızlandırıp, Türkiye'nin mobilya başkentinde, Türkiye'nin en büyük mobilya fuarını yapacağımız alanımızı bitirmeye dönük çalışmaların hızlanması olacak” dedi.
2017 yılının ilk 3 çeyreğinde KDV indirimi ile birlikte iç piyasada önemli bir hareketlenme yaşadıklarını ifade eden Yavuz Uğurdağ, “KDV indiriminin sonlanmasının ardından ise 4. çeyrek, ilk 3 çeyreğe göre iç pazarda aslında beklediğimiz bir şekilde düşüş yaşandı. İhracatta ise 2017 yılı sonu itibari ile 2015 ve 2016 yılları oranında bir artış bekliyoruz. Geçen iki yıla nazaran ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmeye dönük yapmaya başladığımız çalışmaların meyvelerini yavaş yavaş almaya başlıyoruz. Ancak asıl sonuçları 2018 yılından itibaren daha hissedilir şekilde almaya başlayacağız. İhracat pazarlarımızı çeşitlendirmek için 2017 yılında Güney Afrika ve Fas'ta B2B’ler organize ettik. Hindistan’da ise bir fuar organize ettik. 2018 yılı itibari ile birlikte Hindistan’ın İnegöl mobilyası için en önemli ihraç pazarlardan biri haline gelmeye başlayacağını umut ediyoruz” diye konuştu.
MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, ağaç ve orman ürünleri, ambalaj ve kağıt ile mobilya sektöründe ihracatın ortalama yüzde 14 arttığını, 2017 yılının iş dünyası açısından olumlu bir şekilde sona erdiğini söyledi. 2017 yılının iş dünyası açısından olumlu geçtiğini ifade eden Ahmet Güleç, “Memleketimiz dünya arenasında ticaret pastasından 0.90 rakamlarını yakaladı. 10 yıl önce yüzde 0.78’di. Dünya ticaretinde oldukça iyi seviyeye geldik. Dünya pastasından yüzde 1.5 pay alma hedefimiz var. İşçisiyle, politikacısıyla, fikir adamlarıyla Türkiye olumlu anlamda çabalar sarf ediyor. Her çeyrek yüzyılda dünya değişir. 2023 yılından başlayıp 2050 yılına kadar Türkiye’nin dünyada büyüklüğü tartışılmaz bir ülke olarak sonuçlanacaktır. Tarihi ile şanlı bir ülkeyiz. Dostu düşmanı artık tanıyoruz. İslam dünyasının gözü Türkiye’de. Cumhurbaşkanımızla Sudan ve Çat ziyaretinden geldik. Oradaki işadamlarının gözü Türkiye’de. Heyet başkanlığı yaptım. Fuarlara katıldık. Dünyadaki her mazlumun gözü Türkiye’de” dedi.
Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, 2017 yılında gelen zamların üreticileri olumsuz etkilediğini ve kârsız bir yıl geçirdiklerini ifade etti. 2017 yılını değerlendiren Özcan Ayhan, “2017 yılına Ocak ayında İstanbul fuarıyla start verildi. İnegöl’den 220 civarında firmamız fuara katılım sağlamıştı. İnegöl’ün ilk ürünlerini sunduğu bir fuardı. Bu fuarda yeni tasarımlarını sunan arkadaşlarımız siparişlerini alıp ürünlerinin üretimlerine başladılar. Akabinde İnegöl’de Mart fuarı oldu. Bu fuarlar sektöre ve İnegöl’e hareket ve bereket getirdi. Yıl, KDV indirimleriyle 9’uncu aya kadar devam etti. 10’uncu ayda da Ekim fuarımızı düzenledik. Üretim olarak çok zorluklar çekmedik, fakat malzeme hammaddesinde aşırı zamların gelmesinden dolayı kârsız bir yıl geçirmiş olduk. Ürettiklerimizi, teşhir ettiklerimizi, fuarlarda tanıttıklarımızı sattık, fakat İnegöl’e geldiğimizde ikinci ve üçüncü parti malları üretirken her ay gelen zamları ürüne yansıtamayarak sıkıntılar yaşadık. Bu yılı iyisiyle kötüsüyle bitirdik. 2018’e umutla bakıyoruz. 2018’de bu tarz zamları görmemeyi temenni ediyoruz. Hammaddeye haddinden fazla zamlar yapıldı. Bizi zor durumda bıraktı” dedi.
İHA