İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, 2017 yılında bin 223 kişinin denetimli serbestlikten yararlandığını, bunlardan 47 yükümlünün 10 devlet kurumunda görev yaparak infazlarını çektiklerini söyledi. Başsavcısı İnanç, “Ülkemizde denetimli serbestlik hizmetleri 2005 yılında 5402 sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu ile uygulanmaya başlandı.
131 ağır ceza merkezinde faaliyet gösteren denetimli serbestlik müdürlüklerinin sayısı İnegöl, Nizip, Bodrum, Patnos, Cizre ve Yüksekova denetimli serbestlik müdürlüklerinin de faaliyete geçmesi ile 136'ya ulaştı. Denetimli serbestlik; mahkemece belirlenen şartlar ve süre içinde, denetim planı doğrultusunda şüpheli, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi açısından ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı toplum temelli bir uygulamayı ifade eder. Ceza yargılamasının parçası ve bir ceza infaz yöntemidir. Sosyal anlamda denetimli serbestlikte, kişinin ıslahı ve topluma kazandırılması esastır. Türk hukuk sisteminde denetimli serbestlik; alternatif bir infaz sistemidir” dedi.
Başsavcı İnanç, İnegöl'de 2017 yılında toplam bin 223 kişinin denetimli serbestlikten yararlandığını aktardı. 47 hükümlünün kamu kurum ve kuruluşlarında kamu yararına ücretsiz olarak çalıştığını bildiren İnanç, bu yükümlülerden hapis cezası denetimli serbestliğe çevrilenlerin hafta içi her gün 4 saat süre ile çalışmakta olduğunu belirtti. İnanç, diğer denetimli serbestlik kararlarında ise yükümlünün isteğine göre 2 saat ile 8 saat arasında çalıştırılmakta olduğunu, saat süresi kısaldıkça çalıştıkları gün sayısının arttığını söyledi.
Yapılan değerlendirmede sabıkası, suç türü, suç işleyiş saatleri dikkate alınarak yüksek riskli görülen yükümlülere ev hapsi verilmek sureti ile elektronik kelepçe ile takiplerinin yapıldığını duyuran İnanç, 5 kişinin bu şekilde takibinin yapıldığını belirtti.
İHA