5 Haziran Çevre Günü etkinlikleri kapsamında her yıl düzenlediği çevre ve temizlik odaklı yarışmalarla özellikle çocukların çevre bilincinin gelişmesine katkı sağlayan İnegöl Belediyesi, bu yıl da Geri Dönüşüm Yarışmasını İnegöl’deki okulların katılımıyla yaptı. 4 kategoride düzenlenen yarışmada dereceye giren okullara ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi.
ŞEHRİN TEMİZLİĞİNDE HER BİREYİN SORUMLULUĞU VAR
Okul idarecileri, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şehrin temizliğiyle ilgili her bireyin sorumlulukları olduğuna dikkat çekti. İyi ve başarılı bireyler olmanın da temiz, çevreye duyarlı kişiler olmaktan geçtiğinin altını çizen Aktaş, “Her ne kadar biz şehrin temizliğinden sadece Belediye Başkanı ve Belediyeyi sorumlu tutsakta hepimizin ayrı ayrı sorumlulukları var bu işle alakalı. Lütfen bunu sadece bu salonlarda değil bunu hayatınız her aşamasında muhakkak suretle bir yerlerde söyleyin. Karşınızdaki kim olursa olsun, temizlikle alakalı müdahalenizi yapın. Usulünce ikaz edin. Çoğu zaman bunu yapmıyoruz. Aman kırılmasın karşı taraf, yanlış anlamasın diye. İyi insan olmak, dindar insan olmak, iyi bir vatandaş olmak aynı zamanda temizliğe ve çevreye de dikkat etmekle olur. Yoksa etrafınızı pislik götürecek ama siz çok dindar bir insan olacaksınız, çok iyi bir sanayici olacaksınız. Böyle bir şey yok. İyi sanayici olmak, iyi bürokrat olmak, iyi ev hanımı, iyi iş kadını olmak aynı zamanda temiz olmayı da gerektirir” dedi.
GÜNLÜK 45 TON GERİ DÖNÜŞÜM
İnegöl Belediyesi’nin 2004 yılında hiç geri dönüşümü olmadığını ancak bugün gelinen noktada günlük 45 ton geri dönüşüm yapıldığını belirten Aktaş, “Bizim çöpe gönderdiğimiz her şey çöp değil bunu biz biliyoruz. Bu işin iki boyutu var; birincisi bu işten para kazanmak, diğeri de ormanları daha çabuk tüketmemek için çevredeki dengeyi daha fazla muhafaza edebilmek için bizim kesinlikle ve kesinlikle geri dönüşümü arttırmamız gerekiyor. Bununla alakalı da en büyük hareket noktamız okullar ve öğrenciler. Ağaç yaşken eğilir. 40 yaşından sonra bir insana geri dönüşümü öğretmen çok kolay değil. Bakın çocuklarımız sürekli atık yağ ve atık pilden bahsediyor ne güzel. Keşke hep böyle olsa. Sokak sokak gezip ekiplerimizin yaptıkları bilgilendirmeler, İnegöl Belediyesi’nin 2004 yılında göreve başladığımda bir tane çevre mühendisi yokken bugün 4 tane çevre mühendisimiz olması ve yine özellikle okullar ve öğrencilerle yapılan bu çalışmalar sonucunda 2004 yılında sıfır olan geri dönüşüm yıl 2017 günlük 45 tona geldi. Kendimizle gurur duyabiliriz. Bu da yıllık 16 bin ton anlamına gelir ki çok ciddi bir rakam. Yeterli mi? Tabi ki değil. Biz daha işin yüzde 35-40’larındayız. Daha kat etmemiz gereken mesafeler var” diye konuştu.
Ödül töreni tüm okullara hediyelerinin takdim edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
İHA