İnegöl, Manisa ve Bilecik’te fabrikaları bulunan bir tavuk firması, ikramiye haklarından feragat etmemek için yeni sözleşmeyi imzalamayan yüzlerce işçinin işine son vermişti. İnegöl’de 47 işçi işten çıkarılırken, bu sayı Cuma günü 65’e yükseldi. Bunun üzerine işten çıkarılan işçiler bugün organize sanayi bölgesindeki fabrika önünde eylem yaptı. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP İnegöl ilçe teşkilatı, DİSK, Gıda-İş Sendikası ve Emek Partisi Bursa örgütü üyelerinin de katılımıyla yapılan eylemde işten çıkarılan işçilerin yeniden işe iadesi istendi. Hükümetin işçi kanunlarıyla ilgili politikaları da eleştirildi.
ASGARİ ÜCRET ARTIŞINI BAHANE EDİP 4 İKRAMİYEYİ KALDIRIYOR
Eylem sırasında bir açıklama yapan Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Levent Gökçek, “Uzun bir süredir örgütlenme faaliyeti sürdürdüğümüz CP Standart Gıda San ve He A.Ş. İşletmesinde kitlesel işçi kıyımı yapıldı. Asgari ücrete yapılan göstermelik zamla birlikte her iş kolunda hak gaspları ve işçi kıyımları giderek artıyor. Bunlardan birisi olan CPişvereni, asgari ücret artışını bahane ederek, işçilerin almakta olduğu dört ikramiye hakkını ortadan kaldırarak ve işçilere baskı yaparak bireysel sözleşmeler ile kölelik koşullarında çalışmaya zorluyor. İşverenin dayattığı sözleşmeleri imzalamayan üyelerimiz başta olmak üzere, toplu olarak işçi kıyımlarına başladı. Manisa Turgutlu, BilecikOsmaneli, Bursa İnegöl olmak üzere yüzlerce işçinin işine son verildi. Yapılan bu işçi kıyımını kabul etmiyoruz ve atılan işçiler geri alınsın istiyoruz.” dedi.
DÜNYANIN HER YERİNDE VAR TÜRKİYE’DE YOK
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise şöyle konuştu: “Bugün sadece burada değil; Manisa’da, Bilecik’te 350-400 işçi işten çıkarıldı. Bunun devamı gelecekse bu sorun hepimize yansıyacaktır. Burada iş kanununda 22. Maddede der ki; işveren çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapacaksa işçilere bunu yazılı olarak bildirmek zorundadır ve işçiler de bunu kabul ederse olur. Bu düzenlemelerde hiçbir zaman geçmişi etkili bir şekilde yapılamaz. Kanun böyle der. Şimdi bunu işçilere dayatarak ikramiye haklarını geri almaya çalışan, bu kazanılmış haklarından feragat etmediği için işçilerimiz işten çıkarılıyorsa, işe iade talepleri bugün fiilen kabul edilmiyorsa burada hepimiz işçilerin yanında yer almak, örgütlü mücadelelerinde yanında olmak zorundayız. Biz her zaman işçin yanındayız. Yeri geldiğinde işçilerimizle sokaklarda ve buralarda omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz."
Açıklamaların ardından sloganlar atan işçiler, bir süre sonra olaysız bir şekilde fabrika önünden dağıldı.