USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

İnegöl'de kadınlar kooperatif kurdu

İnegöl ilçesinde 161 kadının kurduğu Oylat Boğazı Köyleri ve Mahalleleri Kadın Kalkınma Kooperatifi faaliyetlerine başladı.

İnegöl'de kadınlar kooperatif kurdu
09-02-2016 17:12
Google News

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (UKAM) üyelerinin girişimleri sonucu Hamamlı, Gündüzlü, Hilmiye, Mesruriye, Bahçekaya ve Saadet mahallelerinde yaşayan 161 kadının oluşturduğu kalkınma kooperatifi, imal ettikleri yiyecekleri internet aracılığıyla satışa sunuyor.

550 bin liraya mal olması planlanan ve yüzde 72 BEBKA desteği alınan kooperatif için Oylat Kaplıcaları mevkisinde bulunan Hilmiye Mahallesi'nde içinde tam donanımlı bir imalathane ve köy lokantasını kapsayan tam ekolojik kooperatif hizmet binasının temel atma töreni yapıldı.

Kooperatif Başkanı Nurcan Yılmaz, tören sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatifi kurma fikrinin bir yıl önce ortaya çıktığını söyledi.

Hazırlıkları projeye BEBKA'nın da destek verdiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kooperatifimizin yüzde 72'sini BEBKA desteği ile yaptık. Şu an bazı finans sorunlarımız var tabii ama hakikaten devlet her konuda çok yardımcı oluyor. Devlet bu konuda çok samimi. Sorunumuz olsa da tıkır tıkır çözülüyor. Kooperatif için öngördüğümüz 550 bin liraydı. Bunun yüzde 72'sini BEBKA karşıladı. Biz de eş finans sorununu çözüyoruz. Üyelerimizden hiçbir şekilde para almıyoruz. Sadece emekleri, çabaları ile katkıda bulunuyorlar. Bir sene önce 40 kişi civarındaydık. Bu süre zarfında 161 kişiyi bulduk. Ürünlerimizi şu anda internet sitemizde satıyoruz. İmalathanemizi bekliyoruz. Atıl olan eski okulumuzun tadilatı Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Tam karşısında da lokantamız ve kafeterya alanımız olacak. Onun temelini attık. İnternet satış sitesi ile İnegöl terminal önünde büfemiz var. Çok iyi temellere oturan bir kooperatif oldu."

Yılmaz, kooperatif üyelerine Uludağ Üniversitesi tarafından eğitimler verileceğini ifade etti.

Ürünleri için çok kapsamlı makineler aldıklarını dile getiren Yılmaz, "Diyabet ürünlerimiz olacak. Şeker kullanmadan yaptığımız marmelatlar hatta reçeller bile var. Bunların geliştirilmesine bakıyoruz. Çok yakın zamanda imalathanemiz açıldığında çok daha kapsamlı çalışmaya başlayacağız" diye konuştu.

Kooperatif üyeleri arasında mahalleler arasında iş bölümü yaptıklarını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Evlerimizde iş bölümü yaptık. İnternet üzerinden sipariş alıyoruz ama çoğunu karşılayamıyoruz. Kapasitemiz imalathane dolayısıyla biraz dar. Mesela reçelden, erişteden, tarhanadan sorumlu olduğu köylerimiz var. Onlar her sezon yapılabilen şeyler. Salça için sezonu bekliyoruz çünkü taze ürünler kullanacağız. Bunlara hep dikkat edeceğiz. Mevsiminde yapacağız. Şimdi stok çalışmaya çalışıyoruz. Mesela yazın ithal olmadan bulunamayacak ürünler var. Portakal ve ayva gibi onları hem deniyoruz hem de stok yapmaya çalışıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ