İnegöl’e gelerek kooperatifte incelemeler yapan İNPROBA Kalite Menajeri Nicoline Fransen, İşletme Şefi Ali Altındağ ve İthalat Sorumlusu Kees Stalenhoef, ihracatı yapılacak biber salçalarından numune aldı. Geçen yıl kooperatiften 400 ton civarında biber salçası aldıklarını ifade eden Stalenhoef, memnun kaldıkları için bu sunu bu rakamı 600 tona çıkardıklarını söyledi. Stalenhoef, Hollanda da çok kullanılan Samanrulek’i bu sene de Kulaca'dan almak için geldiklerini belirterek, “İlk sene 60-70 ton deneme maksadıyla salça aldık. Memnun kaldığımız için ikinci yıl 450 tona yükselttik. Bu yıl da 600 ton biber salçası alacağız. Bazı eksikler var. Bunları kooperatif başkanına iletiyoruz” dedi.
80 işçinin çalıştığını ifade eden Kooperatif Başkanı Ahmet Uğur, ihracata yönelik günde 15 ile 20 ton arasında biber salçası yaptıklarını belirtti. Uğur, “Kooperatif olarak 3 yıldır Hollandalı bir firmayla biber salçası ihracat anlaşmamız vardır. İlk yıl 80 ton, ikinci yıl 407 ton, bu yıl ise 600 tonluk bir anlaşmamız var. Üretimimiz devam ediyor. Bu arada da her yıl olduğu gibi bu yıl da Hollanda’dan yetkililer geliyor, varsa eksiklerimizi birlikte tamamlıyoruz. En iyisini yapmaya çalışıyoruz. Biberi bu yörede çok fazla ektiremiyoruz. Çünkü biber ekme kültürü çok az. Yenişehir, İzmir Bergama, Kemalpaşa Ovazatlı bölgelerinden biber alıyoruz. Bunlar yurtdışına gidebilecek biber cinsleri. Geçen sene yöremizde çok azdı. Bu sene 100-150 ton civarında çıkar. Önümüzdeki yıl bunu daha fazla arttırıp, İnegöl ve Yenişehir çiftçisine fayda sağlarız. Yoruluyoruz, üzülüyoruz ama işin sonunda mutlu oluyoruz” diye konuştu.
GÜNDE 20 TON ÜRÜN
Uğur, “Biber eylül ayında toplanmaya başlar. Hollandalı firma yetkilileri geleceği için hızlı bir çalışmayla şu ana kadar 50 tona yakın biber salçası hazırladık. Her gün 15-20 ton ürün yaparak taahhüdümüzü tamamlayacağız” şeklinde konuştu.