Ekohaber/ Elif Didem Danacıoğlu
‘İNŞAAT SEKTÖRÜ ŞUBAT AYINDA HAREKETLENDİ’
MEHMET ALBAYRAK - İMO BURSA ŞUBE BAŞKANI
“İnşaat sektörü, Türkiye’nin ekonomik belirsizliklerinden en çok etkilenen sektörlerinden biri. 250’ye yakın alt iş kolunu kapsayan sektör önemli bir istihdam kaynağı. 2013 yılından bu yana hızlı bir büyüme gerçekleştiren inşaat sektörü yüzde 7 oranında büyüme hızına ulaştı. Bu hızlı büyüme karşısında yatırımlar artarken satış rakamları da her yıl artış göstermeye devam ediyor. Fakat 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişimi umutlarını büyüten birçok sektör gibi inşaat sektörünü de etkiledi, konut sahibi olmak isteyenler yatırımlarını ertelemeye başladı. Tüm bunlara rağmen inşaat sektörü yeni yapılar üretmeyi sürdürüyor. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmaları sektöre hareketlilik kazandırmış durumda. TÜİK rakamlarını incelediğimizde Aralık 2016’da 142 bin 713 olan Türkiye genelindeki konut satışı, Ocak 2017’de 95 bin 389, Şubat 2017’de 101 bin 468 olmuştur. Bursa verilerine de baktığımızda ülke genelindeki rakamlar Türkiye’nin 4. büyük kentini de önemli ölçüde etkilemektedir. Bursa’da Aralık 2016’da 5 bin 724 olan konut satışı, Ocak 2017’de 3 bin 942, Şubat 2017’de 4 bin 50 olarak gerçekleşmiştir. Konut satışlarında gerçekleşen bu düşüş 2017 yılı satış rakamları ile ilgili soru işaretlerine neden olurken, Ocak ayından itibaren başlatılan kredi destekleri ve vadeli satış kampanyaları sektörü Şubat ayında hareketlendirmiştir. Kampanyaların etkisinin bu kadar kısa vadede görülmesi de umut vericidir.
Bu da bize gösteriyor ki sektörün sürdürülebilir olması için bu tür kampanyalar genişletilmesi,, teşviklerin arttırılması gereklidir.
Sektör 2017 yılını satışlarda beklenen ivmeyi yakalayarak tamamlamayı istemektedir yani inşaat sektörü Türkiye’nin umudu ve lokomotif sektörü olmaya devam edecektir.”
‘İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ HAREKETLİLİĞİ ARTIRACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’
ADİL GÖKÇADIR - İMSİAD BAŞKANI
“Bursa 2016 yılını, konut satışlarındaki artış oranı yüzde 4 olan Türkiye ortalamasının da üzerinde kapatmıştı. 2017 yılı da inşaat sektörü için artışla başladı. TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı ilk 2 aylık veriler artışın sürdüğünü gösteriyor. Bu elbette 2017 için morallerimizi de yükseltiyor. Konut satışları Şubat ayında ülke genelinde binde 2 gerileme gösterse de Ocak ve Şubat ayı artış oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 düzeyinde. Ocak ve Şubat ayılarında Bursa’da toplamda 7 bin 992 adet konut satılarak geçen seneye göre yüzde 3.2 oranında bir artış sağlanmış. Ayrıca bu dönemde Bursa’da satılan konutların yüzde 40’ı ipotekli yani banka kredili satışlar. Bu veri bize Bursa’da satılan konutların neredeyse yarısının banka kredisi kullanılarak alındığını gösteriyor.
Buradan hareketle geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan sonra ilk kez Bursa’da olmak üzere 240 aya (20 yıl) kadar vadeli konut kredisinden Bursalılarında faydalanabilmesi için 6 banka ile protokol imzalamıştık. İstatistikler, bizim bu hamlemizin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor.
Bununla birlikte 19-23 Nisan tarihleri arasında yapılacak Rising City Bursa Gayrimenkul Fuarı’nın da inşaat sektöründeki hareketliliği artıracağını düşünüyorum.”
‘2017 VE SONRASININ ÇOK İYİ GEÇECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ’
SERTAÇ KARAALP - ALPİŞ GROUP
“2016 olarak çalkantılı bir yılı geride bırakmamıza rağmen inşaat sektörü dinamizmini korudu. Bu dönemde Bursa da cazibesini sürdürerek yerli ve yabancı yatırımcının yine gözdesi oldu. 2016 satış verileri de bunun kanıtıydı. 2017’nin ilk 2 ayına ilişkin açıklanan konut satış verileri de artışın sürdüğünü göstererek bizlerin umutlu olmasını sağladı. Bu aşamada devletimiz, yabancı yatırımcıya Türk vatandaşlığının önünü açan yönetmeliği, KDV ve ÖTV düzenlemelerini, istihdam seferberliği gibi uygulamaları hayata geçirerek sektörün canlılığını korumasını ve verilerin olumlu artış seyretmesini sağladı. Bizler de bu kapsamda yatırımlarımızı sürdürüyoruz.İstanbul Caddesi üzerindeki Tuana Evleri projemizi 13 ay gibi kısa bir sürede bitirip hiç ara vermeden ‘Silva Balat’ projemizi daha önce tamamladığımız Foresta Evleri’nin yanında başlattık.Yıl içerisinde ise yeni bir projeyle daha vatandaşlarımızın karşısına çıkmayı arzuluyoruz. Hükümetimizin sektörel uygulamaları, bizlerin gayreti, istikrarlı ve güvenli siyasi yapımızla birlikte verilerin de gösterdiği üzere 2017 ve sonrasının çok iyi geçeceğini düşünüyoruz.”
‘REFERANDUM SONRASI İÇİN UMUTLUYUM’
HÜSEYİN KIRATLI - KIRATLI İNŞAAT
“Konut satış verileri artışın sürdüğünü göstererek umut veriyor, rakamları güzel değerlendiriyorum. Daha da iyi olacağını düşünüyorum.
Konut satışlarında sorun yok, gayrimenkul satış anlamında mevsim olarak yüksek sezondayız. Tabiki referandum öncesi piyasalarda hafif bir gerginlik var fakat, referandum sonrası için umutluyum. 2017 yılı ve sonrasının çok iyi geçeceğini düşünüyorum.”
‘HÜKÜMETİN ATMIŞ OLDUĞU ADIMLAR VAR’
ALPARSLAN ŞENOCAK - MÜSİAD BURSA İNŞAAT VE ÇEVRE SEKTÖR KURULU BAŞKANI
“2017 yılı beklentisi zayıf olarak düşünüldü fakat Ocak ve Şubat aylarında çok fazla sıkıntı olmadı. Şubat ayı biraz gerileme gibi gözüküyor ama, referandum endeksli diye düşündük. Bu süreçte hükümetin atmış olduğu adımlar var, 20 yıla kadar vadeler uzadı, belirli bir süreye kadar KDV indiriminde bulundu. Bunlarda konut satışlarını hızlandırmak için yapılan işlemlerdi. Ocak ayında gözükmedi ama şubat ayında referandumla ilgili bir duraklama gözüktü. Bunun da geçici olduğunu düşünüyorum. Referandum ve yazın gelmesiyle beraber canlanacağını öngörüyorum.”
‘YABANCIYA KONUT SATIŞLARINI ARTTIRMASINI BEKLİYORUZ’
ALİ TUĞCU - TUĞCUOĞLU MİMARLIK
2017 şubat ayında hem Türkiye genelinde hemde Bursa da konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar düşüş olduğu görülüyor. Ancak 2017 Ocak ayının geçen yılın aynı dönemine göre daha iyi bir performans gösterdiğini görmüştük. Ancak bu sene şubat ayında kredili konut satışlarının arttığını görüyoruz. Bunda özellikle uzun vadeli ve nispeten düşen kredi oranlı satış kampanyalarının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bursa da şubat ayında konut satışlarının bir miktar düşmesine ve 4050 adet olarak gerçekleşmesine rağmen ilk el satışlar geçen yılın aynı dönemiyle 1799 adet ten, 1834 adete çıkmış olması genel olarak bir durgunluk olsada sektör adına umut vermiştir. Yakın coğrafyamızda yaşanan gelişmeler, ülkemizdeki seçim süreci, döviz kurlarındaki yüksek ve dalgalı seyir ile inşaat maliyetlerindeki artış sektörü olumsuz etkilesede, hükümet tarafından alınan bazı iyileştirici kararlar ile bu durgunluk aşılmaya çalışılmaktadır. BTSO İnşaat komiteleri olarak sektörün taleplerini bakanlarımıza ilettik ve bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bursada kentsel yenileme çalışmalarıda hızlanmaya başladı.
Bu çalışmalarda önümüzdeki dönemlerde Bursa’da sektöre etki anlamında daha çok etkisi olacak. Nisan ayında yapılacak Bursa İnşaat ve Gayrımenkul fuarında bu konuları ele aldığımız gibi, konut satışlarında da fuarın katkı yapmasını ve özellikle yabancıya konut satışlarını arttırmasını bekliyoruz.
‘BURSA’DA KİRALIK DAİRE YOK’
ÖMER KUMOVA- KUMOVA İNŞAAT YKB
“Genel olarak baktığımızda sektörde daralma vardı fakat hükümet tarafından yapılan bazı desteklemelerle ciddi olarak artış sağlandı. Şu anda en önemlisi sektörde kiralık daire yok. Bursa nezlinde baktığımızda kentsel dönüşümden dolayı Bursa’da kiralık daire yok. Demek oluyor ki, hala arz var ve hala da konuta ihtiyaç var.”
‘EMLAK EN İYİ YATIRIM ARACI OLMAYA DEVAM EDECEKTİR’
MUSTAFA ALTIN - ALTIN İNŞAAT YKB
“İnşaat sektörünün 2017 yılının ikinci yarısında daha hızlı ve hareketli olacağını düşünüyorum. Devletimizin sektöre yönelik dokunuşları (KDV, damga vergisi muafiyeti vs.) sektörü daha da canlandıracaktır. Hem kentsel dönüşüm çalışmaları, hem de yeni inşaat alanları yerli ve yabancı yatırımcıların tercihi olacaktır. Emlak, uzun vadede en iyi yatırım aracı olmaya devam edecektir.”
‘TALEBİN DAHA DA ARTACAĞI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR’
MEHMET ALEMDAROĞLU BİREL İNŞAAT SATIŞ VE PAZARLAMA MÜDÜRÜ
“Bursa, Türkiye’nin en yüksek net göç alan ili olarak ortaya çıkıyor. Nüfus artış hızı ise Türkiye ortalamasının bir hayli üstünde kalmış. 2013 yılında Bursa nüfusu 2.740.970 iken 2015 yılına geldiğimizde 2.842.547 olmuştur. Dolasıyla Bursa nüfusunda 2013-2015 projeksiyonunda 154.376 kişilik bir artış olmuştur. Hane halkının ortalama 4 kişi olduğu ülkemizde 38.594 adet konut ruhsatı bu nüfus artışından kaynaklı talep yarattığı gözükmektedir. 2013-2014-2015 yıllarında alınan yapı ruhsatlarının içerisindeki konut sayısı 87.868 adet olarak gerçekleşmiştir. Tüm bu verilen ışında nüfus artışından kaynaklı 38.594 adet, evlenme boşanma durumlarından kaynaklı 69.620 toplamda 108.214 adet konut talebine karşılık ilimizde 2013-2015 yılları arasında alınan inşaat ruhsatlarındaki konut sayısı ise 87.868 adet olmuştur. Yani hali hazırda 20.346 adet konut açığımız bulunuyor. Bursa’nın konut stoku 2013 yılı verilerine göre yaklaşık 720.000 adet. Bu konutların yüzde 60’lık kısmını yani yaklaşık 400.000 konut ise eski yapılar yani 1999 yılı deprem öncesi yönetmeliğe tabi olan yapılar oluşturuyor. Bu verilerin içerisinde kentsel dönümden kaynaklı ve yenilenme talepleri dahil edilmemiştir. Bu taleplerin devreye girmesi ile talebin daha da artacağı öngörülmektedir.”