Irak Parlamentosu Hakikat ve Yolsuzluğu Araştırma Komisyonu Sözcüsü Adil Nuri, Irak Eski Başbakanı Nuri Maliki'nin 8 yıllık görev süresinde ülkenin parasının yarısının çalındığını ve ortadan kaybolduğunu açıkladı.
Nuri, Irak Parlamentosu'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dünya yolsuzluk tarihine gidip bakalım, hiç bir ülkede bu kadar süre içerisinde 500 milyar doların çalındığı görülmemiştir. Maliki, göreve başladığı 2006 yılından 2014'e kadar olan 8 yıllık süre içerisinde, sadece ülkenin petrol gelirlerinden elde edilen para miktarı yaklaşık 822 milyar dolardır. Bunun yanında ABD başta olmak üzere Irak'ın kalkınması için yapılan para yardımı da 250 milyar doların üzerindedir" ifadelerini kullandı.
"Irak'ın hazinesine 8 yıl içerisinde yaklaşık 1 trilyon dolar geldi ancak bunun yarısı ortada yok veya nereye gittiği belli değil" diyen Nuri, daha net bir ifade ile ülkenin parasının yarısı çalınmış vaziyette olduğunu söyledi.
Komisyon olarak yaptıkları soruşturmalar çerçevesinde Irak'taki tüm bakanlıkların yolsuzluğa bulaştığının altını çizen Nuri, "En çok Savunma, Elektrik, Sağlık ve Ticaret Bakanlığı'nda yolsuzluk yapıldığı tespit edildi ancak diğer bakanlıklarda da bu durum söz konusu. Aynı zamanda Irak Kızılayı yetkilileri hakkında da soruşturma başlatıldı ve işlemler devam ediyor" bilgisini paylaştı.
“IRAK'TA 600 YETKİLİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI"
Açılan soruşturmaların halen devam ettiğini bazılarının ise sonuçlandığı dile getiren Nuri, "Toplamda yaklaşık 600 yetkili hakkında yolsuzluk yaptıkları gerekçesi ile dava açıldı. Bunların içerisinde bakan, bakan yardımcıları, danışmanları, genel müdür ve diğer önemli yetkililer de vardır. Bazı yetkililer hakkında mahkeme kararı kesinleşti ve 130 yıl hapis cezası alanlar bile var" şeklinde konuştu.
Nuri, "Eski Başbakan Nuri Maliki hakkında da yolsuzluk yaptığı gerekçesi ile soruşturma açıldı ve dosyası savcılığa teslim edildi ancak bu hususta halen somut bir gelişme yok ve kendisi istediği gibi seyahat edip, gezebiliyor" dedi.
"EN BÜYÜK YOLSUZLUK DOSYASI SİLAH ANLAŞMALARINDA"
Yolsuzluğun daha çok silah alımı sırasında yapıldığını vurgulayan Nuri, "Açılan ihalelerde hayalet şirketlerin kurulmuş ve bu şirketler üzerinde
işler yürütülmüş. Soruşturma sırasında sadece şirket ismi mevcut ancak ne bir adres ne de bir sorumlu var. Aynı şekilde, silah alımı yapıldığına dair belgeler elimizde var ancak alınan askeri malzemeler ve uçakların tamamı kullanılmış veya eski" dedi.
"IRAK SAVUNMA BAKANLIĞI'NDA 57 BİN HAYALET MEMUR VAR
Bir diğer yolsuzluğun ise "hayalet memurlardan" oluştuğunu açıklayana Nuri, "Geçen aya kadar, Irak Savunma Bakanlığı'nda çalışıyor gözüken ve düzenli bir şekilde maaşalan yaklaşık 57 bin kişi ortaya çıktı. Bu insanlar 2007 yılından bu yana maaş alıyorlar ancak bir gün bile işe gitmemişler. Sadece maaş günü, görev yerlerine gitmişler" dedi.