Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kuş gribi vakaları nedeniyle mayıs ayında durdurduğu Türkiye'den tavuk ithalatına yeniden başlayacağı yönündeki açıklama, kanatlı sektöründe sevinçle karşılandı.
İki ay süren yasak nedeniyle yumurta ihracatında 80 milyon dolarlık kayıp yaşanırken, aylık 19 bin ton olan tavuk eti ihracatı tamamen durmuştu.
Irak'ta ilgili makamların gerekli incelemeleri tamamladığını ve ithalatın yeniden başlayacağını ifade eden Koca, "Yaklaşık 2 aydır Irak'ı ikna etmek için çaba gösteriyorduk. Bu işten onlar da muzdarip oluyordu. Dışa bağımlılar. İthalat yapamadıkları için onlar da sıkıntı çekiyordu" dedi.
Irak'ın ithalatı yasaklamasının ardından, üretim programlarını değiştirdiklerini anlatan Koca, sektörde zorluklar yaşandığını kaydetti. Koca, Irak'a nisan ayında 19 bin ton tavuk eti ihraç edildiğini belirterek, şunları söyledi: "Mayıs ayında Irak'a ihracat rakamı 5 bin tona düşmüş. O da yasaktan önce ilk birkaç günde giden ürün. Haziran ayında Irak'a sıfır ihracat yapmışız. Bu kararın ardından tekrar 20 bin tona ulaşacağız. İnşallah bu açığı kapatmaya çalışacağız. 2014 yılında Irak'a 226 bin ton ihracat yapılmış. Toplamda geçen yılki ihracatımız 430 bin ton. Bunu 500 bin tona çıkarma hedefimiz var ama biraz aşağı çekebiliriz. Bu Irak'ta yaşanan 2 aylık boşluktan ötürü. Tekrar aynı rakama ulaşırsak mutlu olacağız. Rusya, Azerbaycan, Gürcistan yasağı hemen kaldırmıştı. Irak'ın süreyi biraz uzatması sıkıntı oldu."
Yumurtada 80 milyon dolarlık kayıp
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı HASAN Konya ise Irak'ın ithalatı tekrar başlatma kararının tüm kanatlı sektörü için çok önemli olduğunu ifade etti. Irak'a mayıs ayından bu yana çok küçük miktarda yumurta gönderdiklerini belirten Konya, "Sektörümüz her ay 250 tır yumurtayı Irak'a gönderirken geride kalan 2 ayda haftada 80 tır gönderebildik. Bu iki ayda yaklaşık 80 milyon dolarlık bir kayıp söz konusu. Şimdi tekrar izinlerin çıkmasıyla normal seyrine dönecek ama ihracat hedeflerimizi etkilemiş olacak" diye konuştu.
Hasan Konya, sektörün hedefinin 500 milyon dolar ihracat olduğunu, Irak'ta ortaya çıkan açığı diğer pazarlarda kapatmak için çalıştıklarını, ihracatın tam manasıyla başlamasıyla fiyatlarda biraz hareketlilik yaşanabileceğini ancak bu hareketliliğin geçici olacağını sözlerine ekledi.