İran'a uygulanan ambargoları kaldıracak anlaşmayla Türkiye'de birçok sektör gözünü bu ülkeye dikti. Anlaşma, Türk perakendecilerini harekete geçirdi. Kendilerini 'yeni döneme hazırlamak' için 1-4 Eylül tarihleri arasında 30'a yakın marka ile İran'a çıkarma yapacaklarını açıklayan Birleşmiş Markalar Derneği(BMD) Başkanı Sami Kariyo, 20 Türk markasının 3 yılda İran'da 500 mağaza açacağını ifade etti.
Kariyo, “27 markamızdan 35 kadar temsilcimiz ile İran'a gidecek ve bu ülkedeki fırsatları inceleyeceğiz. Burada Türk markaları için büyük bir pazar var. Öngörülerimize göre 20 Türk markası 3 yılda 500 mağaza açacak” diye konuştu.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu ise anlaşmanın Türk plastik endüstrisi için büyük bir önem taşıdığını söyledi. Eroğlu, sektörün en büyük sorununun güvenli hammadde temininde yaşandığını ifade ederek, “Türkiye'nin toplam petrokimyasal mamul üretim kapasitesi yurtiçi talebin sadece yüzde 15'ini karşılayabiliyorken; İran'ın kendi iç piyasasından aldığı talep sadece 9 milyon ton. Bu nedenle petrokimya üretiminin minimum 46 milyon tonluk bölümünü ihraç etmek zorunda. Dolayısıyla komşumuz İran ile Türkiye'nin ihtiyaçları birbirini tam destekler ve tamamlar durumda” dedi.
ÇELİK İŞİ TIRMANIR
1980'li yıllarda İran ile önemli ticaret bağı bulunan çelik sektörü ise ambargonun kaldırılmasıyla ilişkilerin tırmanacağını düşünüyor.
Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, “Ambargo ağırlaşınca, 2013'te 195 bin ton, 2014'te ise 166 bin tona kadar gerileyen ihracatımız, 2015 yılının ilk altı aylık döneminde de geçen yılın aynı dönemine oranla yaklaşık yüzde 40 geriledi ve 51 bin ton civarında kaldı” dedi.
GÜBRETAŞ'IN ÇIKIŞINA YELLEN FRENİ GELDİ
İran'la anlaşmayla, bu ülkede yatırımı bulunan Gübretaş hisseleri, Borsa'da salı gününü yüzde 18'lik rekor sıçrayışla kapadı. Şirket hisseleri çarşamba gününe de hızlı bir giriş yapmasına rağmen ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen'in, ABD Senatosu'nda yaptığı faiz artışıyla ilgili açıklamanın ardından yüzde 4.2 oranında geriledi.
İRAN'A KİMLER GİDECEK?
Avva, Aydınlı Grup, Boyner, Chakra, Çilek, Deichmann, Derimod, Desa, E-bebek, Gizia, İGS, İmza, İnci, İpekyol, Mavi, Mudo, Penti, Perspective, So Chic, Tekzen, Tudors, Twigy, Orka Group, Vakko, Ziylan.
MARKA YÖNETİCİLERİ NE DİYOR?
Sinan Öncel/ TWIGY
Türk dizilerine ve markalarına İran'da büyük ilgi olduğunu biliyoruz. Sadece bize değil dizi oyuncularımıza da reklam işbirliği anlamında fırsatlar oluştu. Çok güzel işbirlikleri olacağını tahmin ediyorum.
Murat Zaim / DERİMOD
Hedefimiz her yıl 5 mağaza açmak
Derimod olarak bizim Tebriz'de 1, Tahran'da da 2 mağazamız var. İki ay sonra da Meşhed'e mağaza açacağız. Hedefimiz her sene 5 mağaza açarak sektörümüzdeki öncü firma olmak.
Cüneyt Yavuz / MAVİ
Tahran'daki ilk mağaza yıl sonunda
İran pazarına franchise ile 2014 yılı başında girdik. İran'da Tebriz, İsfahan, Meşhed, Hazar ve Kiş'te 5 mağazamız var. 2015 sonunda Tahran'da ilk mağazamızı açarak 3 yıl içinde 15 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz.
Talha Çilek /ÇİLEK MOBİLYA
2 yıldır İran'da üretim için çalışıyorduk
Biz Çilek olarak son 2 yılda İran'da üretim konularında çalışmalar başlattık çünkü bu anlaşmanın eninde sonunda olacağını biliyorduk. Avrupa ve Rusya'da kriz varken İran gibi yükselen bir pazarın Türkiye ve dünyaya açılması çok önemli. Herkes fırsatı dolu dolu değerlendirmeli.
BMD Başkanı Sami Kariyo
Turizm ve havacılığa talep artar
İran'a ambargonun kaldırılması ile ülkenin içine gireceği havanın ilk etapta turizm ve havayolları operasyonlarına olumlu yansıyacağını gördüklerini ifade eden Atlas Global Başkanı Murat Ersoy, “Bu kapsamda İranlıların seyahatleri, tatilleri ve Türkiye üzerinden yurtdışına gidişleri sektörü çok olumlu etkileyecek. Artan talep ile birlikte karşılıklı olarak ulaşım olanaklarının da artırılacağını öngörüyoruz” diye konuştu. Bununla birlikte ambargonun kaldırılmasının Türkiye için bazı olumsuz kalemlerinin de olabileceğine dikkat çeken Ersoy, “Şimdiye kadar İran'a ya da İran'dan yapılan ticaretin önemli bir kısmında ambargo nedeniyle arada Türkiye vardı. Ticaret hep Türkiye üzerinden gerçekleşiyordu. Şimdi ise Türkiye aradan çıkacak” dedi.