Türkiye’de 10 ilde 12 belediye tarafından uygulanan Türkiye Belediyeler Birliği tarafından hazırlanan İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında Dezavantajlı Gruplar Yerel İşgücü Piyasası Çalıştayı Bursa Almira Oteli’nde gerçekleştirildi. Çalıştaya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Şaban Kander, İSKEP Bursa İl Sorumlusu Vehbi Özyurt ile kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri katıldı.
Çalıtayın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’nin Avrupa Birliği Türkiye mali işbirliği kapsamında yürütülen İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı’nın sosyal içerme önceliği çerçevesinde Türkiye Belediyeler Birliği tarafından hazırlandığını söyledi. Karlık, “Proje, Türkiye’de sosyal içermenin gelişimine katkı sunulması, yerel yönetimlerin etkilerinin arttırılması, yerel düzeyde sosyal uyum ve iyi yönetimin geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda uygulanmaktadır. Bu çerçevede 10 ilde 12 belediye ile işbirliği yapılarak bu illerde yaşayan dezavantajlı kişilerin iş gücüne erişimini engelleyen sorunların belirlenmesine ve giderilmesine katkı sağlaması, dezavantajlı kişilerin kayıt altına alınması, bu kişiler için sağlanan istihdam ve sosyal koruma hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütülmesi planlanmaktadır” dedi.
İstihdama katkı sağlanması planlaman hedef gruplarının engelli vatandaşlar, gecekondu bölgelerinde yaşayan yoksul vatandaşlar, Roman vatandaşlar ile aile içi şiddete maruz kalan kadınları kapsadığını ifade eden Karlık, Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde de kurulan Sosyal Hizmet Destek ve İstihdam Rehberlik Birimleri (SHDİRB) tarafından dezavantajlı kişilerin kayıt altına alınması, yerel işgücü ihtiyaçlarının belirlenmesi, istihdam odaklı mesleki eğitimler verilmesi ve iletişim stratejisi hazırlanması için yapılan çalıştayın önemine vurgu yaptı.
AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise, projenin istihdama yönelik önemli bir proje olduğunun altını çizerek, “İnsanlar iş için nereye nasıl müracaat edecekleri konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Özellikle engelli vatandaşlarımız ile aile içi şiddet mağduru kadınlarımız bu konuda destek bekliyor. Bu konuda 7 Haziran seçimleri öncesi hazırladığımız Aile Sosyal Destek Programı (ASDEB) programı çerçevesinde yoksul, engelli vatandaşlarımız ile şiddet gören kadınlarımıza yardım sağlayacak projeyi hayata geçirmiştik. Ancak yardımda bulunmak çözüm değil. Bu vatandaşlarımızın işgücüne ihtiyaçları var. Bu açıdan İSKEP projesinin önemi ortaya çıkıyor. Projede emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu.
İSKEP Bursa İl Sorumlusu Vehbi Özyurt da, projenin hedefleri hakkında bilgi verdi. Özyurt, projenin temel hedefinin dezavantajlı bireylerin istihdamının arttırılması ve istihdam önündeki engellerin kaldırılması olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından İSKEP İstihdam Uzmanı Nurgül Öğüt, projenin istihdama yönelik alanıyla ilgili sunum yaptı. Çalıştay, öğleden sonra yapılan ikinci oturumla devam etti.