USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"İşsizlik dünyada artarken Türkiye’de azaldı"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, işsizlik oranının dünya genelinde küresel krizin etkili olduğu 2007-2012 yılları arasında artarken, Türkiye’de azaldığını söyledi.

27-09-2016 15:49
Google News

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Ağı 2. Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya, Bakan Müezzinoğlu’nun yanı sıra SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, İİT Genel Sekreteri Iyad Ameen Madanı ile çok sayıda davetli katıldı. İslam coğrafyası olarak her zamankinden daha fazla birliğe ve beraberliğe ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, “Bugün barışın, hoşgörünün, bilimin, sanatın ve huzurun merkezi olması gereken İslam coğrafyası, ne yazık ki dinmeyen savaşların alanı haline gelmiştir. Bu coğrafyanın yetişmiş siyasetçileri, bilim adamları ve sanatçıları olması gereken bizler, bölge üzerindeki planları altetmeyi başaramazsak, korkarım yarın planların üstesinden gelecek yetişmiş insanlarımız da olmayacak, kaos nice yıllar bölgemizde ve coğrafyamızda devam edecektir. Bu da büyümenin, gelişmenin en büyük dayanağı olan nitelikli insan kaynağı ve iş gücünden mağrur olmamızı ve medeniyet dinamiklerimizin daha da zayıflamasına vesile olacaktır. Bölgemizdeki gelişme hedeflerini gerçekleştirme, kaynakları verimli bir şekilde kullanma ve nesiller arası hakimiyeti sağlama hedefi doğrultusunda çalışmaları olan İslam İşbirliği Teşkilatına, nice yıllar önemli mesuliyetler düşecek ve ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyen Türkiye olarak mesuliyetlerinde üzerimize düşen payı hakkıyla yerine getirmek için biz hep birlikte gayret sarf etmek durumundayız. Türkiye olarak, teşkilata üye ülkelerin ekonomik ve sosyal potansiyelinin geliştirilmesini, mevcut ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini ve refahını iyileştirmek üzere çalışmalar yürütmesini oldukça önemli buluyoruz. Bu konuda ülkelerimizin dönem başkanlığı süreci öncesinden başlamak üzere son yıllarda teşkilat bünyesinde daha aktif görevler üstlendiğini söylemekten Türkiye olarak gurur duyuyorum” diye konuştu.

"KADINLARIMIZIN İSTİHDAM ORANINI ÖNEMLİ ORANDA ARTIRDIK"

“Kadınlarımızın istihdam oranı ve iş gücüne katılma oranını önemli oranda arttırmış olmamız dünyanın dikkatini çekmektedir”

2008 yılında başlayan küresel ekonomik krizin, İslam ülkeleri de dahil olmak üzere tüm dünyada çalışma hayatına doğrudan olumsuz etkisi olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, “Milyonlarca kişinin işsiz kalması sosyal patlamalara, krizlere ve iç çatışmalara neden olmuştur. Uluslar arası Çalışma Örgütü verilerine göre, dünyadaki işsiz sayısı 2007 yılında 169 milyon iken, 2013 yılında bu rakam 197 milyonu geçmiştir. Türkiye’nin, küresel krizin ardından etkin bir şekilde uygulamaya koyduğu tedbirler sayesinde hızlı bir toparlamayı başarmıştır. Böylelikle işsizlik oranı dünya genelinde küresel krizin etkili olduğu 2007-2012 yılları arasında artarken, Türkiye’de azalmıştır. Türkiye kriz sonrasında 2009 yılına kıyasla 2012 yılında OECD ülkeleri arasında işsizlik oranını en çok azaltan ülke olmayı başarmıştır. Türkiye 2008-2015 döneminde yüzde 3.3’lük ortalama yıllık istihdam artışı oranıyla OECD ülkeleri arasında 3’üncü, AB’ye üye ve aday ülkeler arasında ise 2’nci sırada yer almıştır. Bütün dünyanın küresel kriz ile ciddi şekilde mücadele ettiği ve hala mücadele etmeye devam ettiği bir dönemde, kadınlarımızın istihdam oranı ve iş gücüne katılma oranını önemli oranda arttırmış olmamız dünyanın dikkatini çekmektedir. TÜİK verilerine baktığımız zaman son 12 yılda kadın istihdamının yüzde 60, kadınların iş gücü piyasasına katılımlarının ise yüzde 63 oranında arttığını görüyoruz. İşsizlik ile mücadele politikalarını hızlı ve doğru bir şekilde uygulayan ülkeler, bu olumsuz süreçlerden en az kayıpla çıkmayı başarmışlardır. İslam ülkelerinin istihdam politikaları alanında işbirlikleri geliştirmesi, yeni, ikili ve çoklu düzeyde ortak faaliyetlerde bulunması oldukça önemlidir. İslam dünyası olmadan, küresel kalkınmanın olması imkansızdır. Bunun bilincinde olan Türkiye ve teşkilata üye olan ülkeler 2013 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Çalışma Bakanları toplantısında İİT; iş, istihdam ve sosyal korumaya ilişkin konularda iş birliği çerçeve anlaşmasını imzalamıştır. Bu sayede üye ülkeler arasında çalışma hayatı, işsizliğin önlenmesi ve iş gücü piyasasıyla ilgili iş birliği yapılmasının temelleri atılmıştır. Bu alanda iş birliğini geliştirmek ve anlaşmanın uygulanmasını güçlendirmek amacıyla teşkilata üye ülkelerin kamu istihdam kurumları arasında bir form oluşturulması sağlanmıştır” açıklamasında bulundu.

(İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ