USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstanbul ve Ankara’nın Kültürel Mirası

Türkiye’nin en önemli şehirleri arasında olan İstanbul dünyada iki kıta üzerine kurulmuş tek şehirdir.

İstanbul ve Ankara’nın Kültürel Mirası
29-05-2023 12:57
29-05-2023 13:02
Google News

Dünya miras listesinde yer alan tarihi alanları ile kültürel varlıklarının dönemi ve niteliği açısından bazı farklılıklar gösteren İstanbul, tarihini bütün herkesin gözleri önüne sermektedir. MÖ 6500 lerden bu yana yerleşim yeri gören İstanbul, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu’na başkent etmiştir. O zamandan bu yana 120’den fazla imparator ve padişah burada hüküm sürmüştür.

 

İstanbul’da bulunan cami ve kiliseler yanyana görüldüğü için, kardeşlerini ilan ettikleri kutsal bir şehirdir. Eşsiz güzelliği ile Sultanahmet Cami, eşi benzeri olmayan motifleri ile Ayasofya, Osmanlı döneminin yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı, Haliç sırtlarında yükselmiş olan mimar Sinan’ın başyapıtı Süleymaniye cami İstanbul’un bir tarih ve kültür başkenti olduğunun kanıtıdır. İstanbul’un en önemli ve değerli olan tarihi eserlerinden olan Ayasofya M.S 532 ve 537 yılları arasında inşa edilmiştir. Günümüzde cami olarak insanlığın kültürüne hizmet eden bu yapının, dünyanın en eski anıtsal mabetlerinden bir tanesidir.

 

Sultanahmet Cami: Ayasofya camisinin tam olarak karşısında bulunan Sultanahmet camii kubbeleri, sahip olduğu altı minaresi ve büyüleyici mimarisi ile şehirde en görkemli yapıtlardan bir tanesidir.

 

Topkapı Sarayı: Yaklaşık olarak 380 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetiminin yapıldığı aynı zamanda eğitim ve sanat merkezi olan Topkapı Sarayı, günümüzde de müze olarak ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Eşsiz mimarisi ve sarayda bulunan koleksiyonları ile dünyanın en önemli müzeleri arasındadır. Topkapı Sarayı müzesi içinde pek çok eser barındırmaktadır.

 

Yerebatan Sarnıcı: M.S 542 yılında büyük sarayın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılan bu sarnıç, arkeolojik park içinde bulunur. Bu sarnıcın içinde bulunan ve Yunan mitolojisinde, kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahip olduğu bilinen Medusa başı, gelen ziyaretçilerinden büyük ilgi görmektedir.

 

Tarihi ve doğal güzelliklere sahip olan ve birçok sanatçıya ilham kaynağı olduğu bilinen İstanbul’a, sayısız şiirler yazılmış ve sanatçılar tarafından şarkılar bestelenip söylenmiştir. Dünya miras listesi alanı dışında bulunan bazı saraylar, camiler ve kapalı çarşılar, Dünya miras listesinde yer alan önemli kültürel varlıklardır.

Ankara’nın Kültürel Mirası ve Tarihi Güzellikleri

 

Ankara’nın kültürel miras ve tarihi güzellikleri aynı zamanda köklü tarihi, sıcakkanlı insanları, bulunduğu coğrafi konumu ve doğal güzellikleri ile beraber ziyaretine gelen birçok insanı kendisine mest etmeyi her zaman başarmıştır. Ankara’nın yöresel kıyafetlerinden türkülerine, tarihinden halk oyunlarına kadar bir çok bilgi sahibi olabiliriz.

 

Ankara’nın tarihi tam olarak bilinmiyor olsa da yapılan bazı arkeolojik çalışmalar ile beraber, oldukça köklü bir tarihin olduğunu görürüz. Paleolitik dönemden başlayan bakır çağı dönemine kadar uzanmış olan bir yerleşim kesimine sahip olduğu bilinen Ankara, birçok uygarlığa ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ankara’nın içerisinde zengin kültürü ve mirası barındığı görülmektedir. Ankara denince akla ilk gelen Ankara Kalesi, Anıtkabir, Hacı Bayram Veli Türbesi, Roma Hamamı ve Kızılcahamam gelir. Coğrafi konumu ve zengin kültürü açısından oldukça büyük değere sahiptir.

 

Ankara Kalesi: Dört katlı olan iç kale, kısmen Kapadokya oteller gibi taştan yapılmış ve kısmen de toplama taşlarından yapılmıştır. İç kale, iki adet büyük bir yapıya sahip olup, bir tanesinin adına Dış kapı bir tanesinin adına da Hisar Kapısı denir. Yüksekliği tam olarak 14 ve 16 metre arasında değişiklik gösteren beşgen şeklinde olan 42 kuleden oluşmaktadır.

 

Gordion: Gordion, en eski tarihlerde yaşayan Frigyanın tarihi başkenti olan Antik Kentidir. Sakarya nehri ve porsuk çayı ile birleştiği nokta arasında bulunan kent, günümüzde Ankara iline 94 km uzaklıktadır. Ankara Polatlı’nın 29 km kuzeybatısında yer alan Yassıhöyükte bulunur.

 

Roma Hamamı: Roma hamamı, Roma imparatorluğundan kalma bir halk hamamıdır. Romalılar tarafından yıkanmak isteyen kişiler bu hamamlara giderek temizleniyordu. Roma kentinin çoğu yerinde bulunan bu hamam, kamuya açık yıkanma ve sosyalleşme merkezi olarak işlev görür.

İstanbul ve Ankara Arası Ulaşım İmkanı

 

Türkiye’nin en büyük şehirlerinden olan İstanbul ve başkent olan Ankara, yolcu trafiği açısından ülkemizin en işlek ulaşım ağına sahiptir. İstanbul Ankara arası 450 kilometrelik bir mesafe sahiptir. Uçakla ulaşım sağlamak istiyorsanız eğer İstanbul Atatürk havalimanı ve Sabiha Gökçen havalimanı üzerinden Ankara’ya düzenli seferlerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Özel araçla gitmek isteyen bir kişi ise beş saatlik bir süre içinde gidebilir. Bu iki şehir arasında aynı zamanda uçak ve tren gibi ulaşım imkanları da bulunmaktadır. İstanbul’dan Ankara’ya gitmek isteyen bir kişinin, kendine ait özel aracı yoksa araç kiralama firmaları ile görüşerek araba kiralayabilir. İstanbul ve Ankara arasında yolculuk yapmak isteyen bir kişi, Anadolu otoyolu ve Mudurnu Adapazarı güzergahını takip ederek Akyazı, Mudurnu, Beypazarı ve Sincan illerinden geçerek 6 saat süreyle ulaşım sağlayabilir.

 

İstanbul ve Ankara arasında sıkça kullanılan bir rota daha vardır. Eski Ankara yolu olarak bilinen bu yolun Gebzeden sonra Bursa şehrine bağlanarak İnegöl, Eskişehir ve Polatlı üzerinden Ankara’ya ulaşım sağlanır ve bu yol 6 saat 25 dakika sürmektedir. İstanbul’dan Ankara’ya arabayla giderken uğranı bilecek konaklama yerleri arasında Mudurnu, Beypazarı, Abant, Bolu dağı ve Sapanca bulunmaktadır. Bu yerler arasında mola vererek konaklama yapabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ