USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İstanbul'da tarihi gün

BM'nin 71 yıllık tarihinde ilk kez düzenlenenDünya İnsani Zirvesi Türkiye'nin ev sahipliğindeİstanbul'da başladı. Yardıma muhtaç insanlar için toplanan liderler aile fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirve kapsamında konuşma yaptı.

İstanbul'da tarihi gün
23-05-2016 16:43
Google News

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün İstanbul'da başlayan Dünya İnsani Zirvesi'nde yaptığı konuşmada “Hepimiz acının rengi ırkı dili dini olmadığını çok iyi biliyoruz. BugünTürkiye, dünyanın 140’ı aşkın ülkesinde insani ve kalkınma yardım programı yürütüyor.Türkiye olarak 3 milyonun üzerinde mülteciyi misafir ediyoruz.  Varil bombalarından kaçan ister Suriyeli ister Iraklı olsun, kim olursa olsun kapımızı hiçbir zaman insanlara, insanlığa kapamayacağız" dedi.

NELER YAŞANDI?

İstanbul'da bugün başlayan Dünya İnsani Zirvesi’ne katılacak devlet ve hükümet başkanlarının kendi uçakları ile gelmesi ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve SporBayramı’nı şehir dışında geçiren yolcuların da İstanbul’a dönmesi nedeniyle, Atatürk Havalimanı’nda yoğun hava trafiği oluştu. Bir süre havada tur atan bazı uçaklar yakıt kritiğine girdi. Bu durum nedeniyle, Türk Hava Yolları’nın İstanbul Atatürk Havalimanı’na inecek olan Bingöl, Bodrum ve Dalaman uçakları Sabiha Gökçen Havalimanı’na, Napoli, Nice, Kazablanka, Basel, Bologna, Porto ve Dublin uçakları ise Çorlu Havalimanı’na yönlendirildi.

Daha sonra, yakıt alan uçaklar ile diğer uçaklar gecikmeli olarak Atatürk Havalimanı’na gelmeye başladı.

ZİRVE BU SABAH BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla, küresel insani yardım sisteminin masaya yatırılacağı zirveye katılmak üzere İstanbul Kongre Merkezine geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer ülkelerin liderleri, zirvenin ilk programı olan kahvaltılı liderler oturumunda buluştu.

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

 Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi için İstanbul’da bir araya gelen dünya liderleri, açılış seremonisinden önce aile fotoğrafı çektirdi. İstanbul Kongre Merkezi’nde bugün başlayan zirve kapsamında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Almanya Başbakanı Angela Merkel,  Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil birçok lider aile fotoğrafında bir araya geldi.

Erdoğan’ın aile fotoğrafı için salona girmesi gecikince, yerlerini almış olan liderler fotoğraf için beş dakika kadar hazır beklemek zorunda kaldı. Fotoğrafta ayrıca Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa Sarraj, Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdülaziz, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Nauru Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Baron Divavesi Waqa, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko yer aldı.

ERDOĞAN: ARTIK HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALIDIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi açılışında katılımcılara seslendi. Dünyada savaşların, doğal afetlerin, salgın hastalıkların ve iklim değişikliğinin yol açtığı krizlerin insanlığın huzurunu tehdit ettiğini söyleyen Erdoğan, “Zirvede bulunanlar olarak hepimizde acının rengi, ırkı, dili, dini olmadığını biliyoruz. Bu anlayışla Türkiye bugün dünyanın 140’ı aşkın ülkesinde insani ve kalkınma yardım faaliyetleri yürütüyor. Aynı zamanda 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı mülteciyi ülkemizde misafir ediyoruz. Büyük bir iftiharla belirtmek isterim ki bu iltica, bu sığınma süreci devam etse dahi varil bombalarından kaçan ister Suriyeli olsun ister Iraklı kim olursa olsun kapımızı hiçbir zaman insanlığa kapamayacağız” diye konuştu. 

Türkiye’nin yaptığı insani yardımları anlatan Erdoğan, “Bu süreçte küresel insani yardım sisteminin tüm yönlerini görme imkanı bulduk. Mevcut sistem, insanlığın acil sorunları karşısında ne yazık ki yetersiz kalıyor. Sorunlara çözüm üretemeyen sistemin yükünü sadece belli ülkeler omuzluyor. Artık bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır. Öncelikle küresel yardım sistemini farklı bir bakış açısı ile yeniden ele almamız gerekiyor. Birkaç dolarlık sıtma örtülerini dahi ihtiyaç sahiplerine ulaştıramayan, basit aşıları tedarik edemeyen ve bu yüzden çocukların hayatını kaybetmesine seyirci kalan sistemde sorun var demektir. Bizler ancak ortak ilkeler doğrultusunda çalışırsak başarılı olabiliriz” şeklinde konuştu.

“ELİ KANLI DİKTATÖRLERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Erdoğan şunları söyledi;  “İlk olarak yeryüzünde yaşanan acıların önüne geçilmesi için her şeyden önce mevcut çatışmaların sona erdirilmesini, yenilerinin de önlenmesini sağlamalıyız. Türkiye olarak yürüttüğümüz arabuluculuk çabalarını sürdürüyoruz. Suriye’de şahit olduğumuz gibi uluslararası hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için daha fazla gayret göstermeliyiz. Bu anlayışla eli kanlı diktatörlerin peşini bırakmayacak, insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için elimizden geleni yapacağız. Yerlerinden edinen kadınlara, çocuklara, engellilere ve diğer tüm mazlumlara daha fazla yardımcı olacağız. Yardımlara bağımlılığın azaltılması için her milletin kendi ayakları üzerinde durabilmesini temin edecek ezber bozan bir çalışma tarzına ihtiyaç var. Türkiye AFAD, TİKA, Kızılay ve diğer kurumları ile insani ve kalkınma yardımlarını el ele yürüterek, kalkınma odaklı insani yardım politikası ile farklı bir model sunmaya çalışıyor. Son olarak ihtiyaçlar her geçen gün artarken maalesef kaynaklar aynı oranda artmıyor. Buna ilaveten yardımların finansmanında uluslararası toplum açısından bazı sıkıntılar ve sorumluluktan kaçma eğilimleri görüyoruz. Bu zafiyeti en iyi bilen ülke Türkiye’dir. Ülkemizdeki sığınmacıların için yaptığımız harcamalar 10 milyar doları aşmışken, uluslararası toplumun katkıları 455 milyon dolarda kaldı. Ben bu zirvenin tüm bu alanlarda bir dönüm noktası olmasını diliyorum. Gözlerini ve gönüllerini İstanbul’dan gelecek mesajlar kilitlemiş insanlara karşı sorumluluklarımızı bir an olsun aklımızdan çıkarmamalıyız”

AKŞAM YEMEĞİ DÜZENLENECEK

Zirvenin bugünkü bölümünün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın heyet başkanları onuruna vereceği akşam yemeğiyle sona ermesi planlanıyor.  Dünya İnsani Zirvesi, bugün ve yarın, çok sayıda devlet ve hükümet başkanı, bakan ve üst düzey resmi temsilcinin yanı sıra uluslararası sivil toplum ve akademik kuruluşları, medya ve özel sektör temsilcileri ile krizlerden etkilenen toplulukları bir araya getirecek. Bu arada İstanbul Kongre Merkezi'nde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ