USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

İşte AK Parti'nin isteği

AK Parti'nin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, koalisyon ve erken seçim ihtimalini değerlendirdi.

İşte AK Parti'nin isteği
19-07-2015 14:00
Google News

Habertürk Gazetesi'nden Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan Atalay, son seçimdeAK Parti oylarındaki düşüşü, koalisyon görüşmelerinin gidişatını, erken seçim ihtimalini ve çözüm sürecinin kaderini değerlendirdiği söyleşide, erken seçimden ziyade ortak hükümet kurmaktan yana olduklarının altını çizdi

İşte o söyleşi;

-Üç partiyle yaptığınız görüşmelerden sonra AK Parti-CHP koalisyon ihtimalinin güçlendiğini söyleyebilir miyiz?

Bunu söylemek için biraz erken. Partilerin hiçbiriyle görüşme sayfası kapatılmış değil. Bir hükümet kurulana kadar tüm partilerle görüşmeye devam edeceğiz. Ama sonuçta, heyetler arası görüşmeler şimdilik sadece CHP ile yürütülecek.


-CHP 14 maddelik ilkelerini açıkladı. MHP de 4 maddelik kırmızı çizgilerini vurguluyor. AK Parti’nin önşartları var mı? 

Partimizin ilkeleri var ama diğer partiler gibi şartlar koymak bizim için uygun değil. Sadece bazı şeyler var ki, bu tür koalisyon görüşmelerinde dile getirilemez. Cumhurbaşkanı’mızın konumu bu görüşmelerin gündemi ve konusu olmaz. Onun dışında her şey konuşulabilir. Kırmızı çizgilerimiz yok. Geçmişi bir kenara bırakarak beyaz bir sayfa açmak, geleceğe bakmak istiyoruz. Bu ilkesizlik demek değil. Partilerin hak ve hukukunun iyi korunduğu onurlu bir hükümet kurmak istiyoruz.

-Diplomasi trafiğinin nasıl yürütüleceğine dair yol haritası belli mi?

Başbakan’ımız bütün partilerin pozisyonunu açıkladı. Bayramdan hemen sonra MYK’yı toplayarak bu görüşmeleri masaya yatırıp hangi yönde hareket edeceğimize, diplomasi trafiğinin nasıl yürütüleceğine karar vereceğiz. Gelecek haftayı beklemek lazım.

-Koalisyon için tabanın MHP’yi, parti yönetiminin CHP’yi istediği iddiaları doğru mu?

Gazetelerde yayımlanan bazı seçim sonrası araştırmalarda, tabanın MHP ile koalisyona daha yakın durduğu çıktı. Kişilerin bireysel düşünceleri olabilir ama kurum kararı olarak ortaya çıkmış bir yaklaşımımız yok. Bu yüzden ilk tur görüşmeleri çok önemli gördük.

‘OYLARIN DÜŞMESİNDE BAŞKANLIK TARTIŞMALARININ FAZLA ETKİSİ OLMADI’

- Cumhurbaşkanı’nın seçim kampanyası dönemindeki tutumunun, oylara nasıl bir etkisi oldu?

Bu konuda kişisel bir yorum yapma durumunda değilim. Bu tür çalışmalarda Cumhurbaşkanı’mızı dahil etmeyiz, uygun olmaz.


-Başkanlık tartışması oy kaybında etkili olmuş mudur?

Araştırmada açık sorular sorduk. İnsanlardan, oy vermeme gerekçelerini direkt yazmalarını istedik. O cevaplardan tam ne çıktı şu an bilemiyorum ama başkanlık sistemi tartışmalarının oylara etkisi fazla olmadı gibi geliyor bana. Çünkü başkanlık sistemine destek vermeyen bir kesim olduğu gibi, destek veren bir kesim de vardı. Birbirini nötrledi.

-Piyasalardaki dalgalanma, doların yükselişi, Merkez Bankası Başkanı’yla tartışmalar gibi ekonomik etkenler oy kaybettirdi mi?

Ekonomi seçimlerde daima önemli faktörlerden biridir ama bize gelen geri dönüşlerde ekonomi öne çıkan bir şikâyet konusu değildi. Merkez Bankası tartışması geride kalmıştı. Seçim öncesinde de sonrasında da ekonomide büyük bir sarsılma yaşanmadı. Şu anda da hükümet kurulmadı ama piyasalar rahat. Demek ki zemin sağlam.

-Ya dış politika?

Oylarımızın düşme nedenini bana tek tek sıralatmaya çalışıyorsunuz! (Gülüyor) Dediğim gibi, bunu kendi içimizde değerlendiririz. Sonuçta 13 yıllık iktidarız, bazı konularda memnuniyetsizlikler doğmuş olabilir. Bunların arasında ekonomi ve dış politika da yer almış olabilir. Hiçbir şeyi görmezden gelmeden her ihtimali değerlendiriyoruz. Seçim sonucunu iyi okumaya çalışıyoruz. Alacağımız dersi alırız. Kişiselleştirmek, birilerini suçlamak için değil; olumsuzlukları gidermek, kendimize çekidüzen vermek ve daha güçlü yürümek için bunu yapıyoruz.

-Önümüzdeki süreçte daha farklı bir AK Parti mi göreceğiz yani?

Ortak hükümet kuramazsak seçime gideceğiz. Seçime giderken, oy düşmesini etkileyen ne sorun varsa onları telafi etmeye çalışacağız.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ YENİDEN HIZ KAZANACAK’

-AK Parti’nin kaybettiği oyların büyük bölümünün Kürt oyları olduğu tespiti doğru mu?

2011’de bize oy verdiği halde bu seçim başka partiye oy vermiş ya da sandığa gitmemiş bir kesim var. Seçim sonuçlarına dair hazırladığımız raporda bu kesimi çok özel olarak değerlendiriyoruz. Kürt vatandaşlarla ilgili durumda ise HDP’nin barajı aşma kaygısı etkili oldu. Değişik kesimlerden adaylar çıkararak oylarını artırdılar.

-Seçime doğru, çözüm sürecini askıya alan açıklamalarla Kürt oylar küstürülmüş olabilir mi?

Çözüm süreci belli bir çizgide devam ediyordu. Silahsızlanmaya doğru gidiyordu. Seçim ortamında bu konular ertelenmiş oldu. Hızlı gidişin yerini durgunluğa bırakması, Kürt vatandaşlarımız nezdinde olumsuz değerlendirilmiş olabilir. Ama yeni bir hükümet kurulacak ve bu çalışmalar yeniden hız kazanacak. Çözüm süreciyle ilgili partimizin kararlılığı sürüyor. Bölgede son günlerde şiddete, teröre dönük olumsuz gelişmeler olduğundan kamu güvenliğiyle ilgili çalışmalara da ağırlık verilecek. Hükümetin önceliği bu ikisini birlikte götürmek olacak.

-Zerdüştlük üzerinden yapılan eleştiriler, din temalı söylemler oy kaybına yol açmış mıdır?

Doğrusu, araştırmamızın içinde o manada bir şey görmedik. Tabii pek çok şey birikiyor ve sonunda bir karar oluşturuyor. Mutlaka bu tartışmanın da yeri olmuş olabilir.

‘TERCİHİMİZ ERKEN SEÇİM DEĞİL, ORTAK HÜKÜMET

’ -Koalisyon ihtimali mi daha güçlü, yoksa erken seçim ihtimali mi?

Biz bütün samimiyetimizle enerjimizi ortak hükümet kurmak için harcıyoruz. Eğer bütün bunlar sonuç vermezse millete gideriz.

-Erken seçim olursa AK Parti’nin oyları daha da düşer mi, yükselir mi?

Düzenli olarak her ay gündem araştırması yaptırıp “Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?” diye soruyoruz. Seçim sonrasında yaptırdığımız araştırmalarda, 7 Haziran’dan daha yüksek oy alacağımız çıkıyor.

-O artış sizi yeniden tek başınıza iktidara taşıyacak oranda mı?

Veriler öyle görünüyor ama bu hemen seçime gitmeye gerekçe değil. Ortak bir hükümetin kurulması öncelikli tercihimiz. Tabii yüzde 41’in, Meclis’teki 258 milletvekilinin, büyük parti olmanın hakkını koruyarak, adaletli bir hükümet kurmak istiyoruz.

-Erken seçim olursa 3 dönem kuralı kalkar mı?

Bu hiç konuşulmadı. Parti içinde erken seçime dönük hiçbir görüşme yapılmadı. Kendi aramızda da konuşulmuyor.

-Ağustosta AK Parti Kongresi yapılacak mı?

Bu yıl kongre yılımız ama tarihi belirlenmedi. Genelde büyük kongrelerimizi sonbaharda yapıyoruz ama bu yılki henüz hiç konuşulmadı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ