Başkan Burkay, Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Gülener ve Şakir Umutkan ile birlikte Altıparmak Temsilcilik Binası’nda düzenlenen basın toplantısı ile Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması sonuçlarını açıkladı. 1997 yılından bu yana gerçekleştirilen Araştırma ile Türkiye ekonomisinin lokomotif kentleri arasında bulunan Bursa’da firmaların ciro, ihracat, istihdam, katma değer, karlılık, öz sermaye ve net aktiflerini ortaya koyarken, kent ve ülke ekonomisi için de önemli bulgular sunduklarını ifade etti.
DÜNYADAKİ GELİŞMELER EN ÇOK BURSA’YI ETKİLİYOR
Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 2.kenti konumunda bulunan Bursa’nın dünyadaki gelişmelerden de diğer şehirlere göre daha fazla etkilendiğine dikkat çeken İbrahim Burkay, “Bildiğiniz gibi 2008 yılının son çeyreğinden itibaren zor bir dönemin başladığı dünya ekonomisinde, özellikle komşu ülkelerimizde ve yakın pazarlarımızda yaşanan beklenmedik jeopolitik gelişmeler, büyüme ve ticaret performanslarını olumsuz yönde etkiledi” dedi. Türkiye ekonomisinin 2014 yılında yüzde 2,9 büyüdüğünü, ihracatın yüzde 3,8 arttığını, işsizlik oranının ise yüzde 9,9’a yükseldiğini belirten Burkay, Bursa’nın ihracatında ise geçen yıl yüzde 0,8 düşüş olduğunu, 2013 yılında yüzde 6,6 olan işsizlik oranının ise yüzde 6,2’ye gerilediğini anlattı.
“FİRMALARIN KARLILIĞI YÜZDE 39 ARTTI”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, “Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması sonuçlarına göre firmalarımızın dönem karları, üretimden satışları, ciro ve katma değerleri reel olarak büyüdü. 250 büyük firmamızın istihdamındaki artış sınırlı olurken, ihracatı ise geriledi. Bursa’daki İlk 250 Büyük Firma’mızın dönem karları bir önceki yıla göre yüzde 39 yükseldi. 2014 yılında oluşan mali koşullar ile döviz kurlarındaki artışın yanı sıra finansman maliyetlerindeki gerileme, firmalarımızın kar performanslarına olumlu yönde yansıdı. Mali risklerini önceki yıllara göre çok daha iyi yöneten firmalarımızın, özellikle kambiyo gelirlerinin de artmasıyla dönem karları 2013 yılına göre %39 yükselmiştir” diye konuştu.
“BTSO, KENT EKONOMİSİNE YÖN VERİYOR”
BTSO’nun Bursa’da sektörel çeşitliliği ve sanayideki dönüşümü gerçekleştirmek adına hayata geçirdiği projelerin kent ekonomisine yön verdiğini belirten İbrahim Burkay, “Yüksek katma değerli üretime geçiş yolunda 250 büyük firmamızın 2014 yılında göstermiş oldukları performans da Bursa ve ülke ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Bursa’nın en büyük 250 firması, katma değerde 2013 yılına göre yüzde 15’e yakın bir artış kaydetmiştir” ifadelerini kullandı.
“SEKTÖREL ÇEŞİTLİLİĞİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI”
Sektörlerin katma değer paylarında ilk sırayı otomotiv endüstrisinin üstlendiğini dile getiren Başkan Burkay, “Otomotiv sektörü yüzde 36’lık katma değer payı ile bu alanda ilk sırada yer alsa da sektörde ortaya çıkan riskler, kentimizde sektör çeşitliliğini ve sanayimizdeki dönüşümü gerçekleştirmek adına yaptığımız çalışmaların önemini ortaya koymaktadır” diye konuştu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, konuşmasının sonunda tüm firmaları kent ve ülke ekonomisine sağlamış oldukları katkılardan ötürü kutladı.
İLK 10’A GİREN FİRMALAR
Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması’nda ciro büyüklüğüne göre ilk 10’a giren firmalar sırasıyla; Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Türk Prysmian, Özdilek, Asil Çelik ve Componenta oldu. Oyak Renault, Tofaş ve Bosch ihracatta, üretimden satışlarda ve katma değerde de yine ilk 3 sırayı paylaşan firmalar oldu. Dönem karı sıralamasında ise Tofaş ilk sırada yer alırken, onu Oyak Renault ve Korteks takip etti.
Firmaların net aktiflerine göre sıralamasında da yine Tofaş birinci olurken, Zorlu Enerji ve Bosch da ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. 2014 yılında Bursa’da en fazla istihdam sağlayan firmalar ise sırasıyla Bosch, Tofaş ve Oyak Renault oldu. Bursa’da öz sermayesine göre ilk 3 sırada ise Tofaş ve Oyak Renault’u Gemlik Gübre takip etti.
LİSTEDE 38 YENİ FİRMA VAR
İlk 10 büyük firmanın cirolarının 250 toplam cirosu içindeki payı 2013 yılında yüzde 44,4 iken 2014 yılında yüzde 42,4 oldu. Bu firmaların ihracat içindeki payları yüzde 66,7’den yüzde 64,2’ye inerken, istihdam payları da yüzde 24,8’den yüzde 25,4’e yükseldi. 2014 yılında 250 büyük firma listesine toplam 38 yeni firma girdi. 250 listesine yeni giren firmalar arasında ise başı 10 firma ile tekstil ve hazır giyim sektörü çekti.