Hürriyet'in haberine göre; Türkiye’nin ‘cinayet istatistiği’ son derece vahim bir tablo ortaya koydu.Polisin kontrol ettiği, nüfusun yüzde 86’sının yaşadığı bölgelerde, 2015 yılında resmi rakamlarla tam 1.542 kişi cinayete kurban gitti. 2014 yılında 1. 433 kişinin öldürüldüğü Türkiye’de geçen yıla göre cinayet olaylarında yüzde 2’den fazla bir artış oldu. Nüfusu yoğun, kontrolsüz göç alan bölgelerde cinayetlerin arttığı, küçük il ve ilçelerde, az göç alan bölgelerde ise azaldığı görüldü.
ŞİDDET CİNAYETİ PATLADI
Bu rakamlara bakıldığında, Türkiye’de her gün en az 4 kişi cinayete kurban gidiyor. En fazla artış gösteren cinayetler ise aile içi şiddetle bağlı işlenen kadın cinayetleri oldu. Buna göre geçen yıl 267’si aile içi şiddet olmak üzere 369 kadın cinayete kurban gitti. Kadınların çoğu birinci derecede akrabaları (kocası, babası, oğlu, kardeşi) , diğerleri erkek arkadaşı, nişanlısı veya ayrıldığı erkek arkadaşı tarafından öldürüldü. Bu kadınlardan 27’sinin koruma altında olduğu öğrenildi. Öldürülenlerin 193’ü 18 yaşından küçük, çocuktu.
HİÇ TÖRE CİNAYETİ İŞLENMEDİ
Diğer cinayet nedenlerine bakıldığında ise, para (alacak-verecek, anlaşmasızlık, gasp) ilk; ‘namus’ (aldatma, eş, kız kardeş, kız arkadaşa tecavüz, taciz, terk etme gibi) ise ikinci sırayı aldı. Bunları sırasıyla aile içi şiddet, husumet (düşmanlık), kıskançlık, cinsel taciz, cinsel saldırı veya cinsel istismar, anlık gelişen olaylar (öfke patlaması), trafik tartışmaları, kumar, alkol kullanımına bağlı kavgalar, arazi anlaşmazlığı ve miras kavgası izledi. Türkiye’nin bir dönem kanayan yarası olan töreye gerekçesiyle ise 2015 yılında cinayet işlenmedi.Mafya veya organize suç örgütleriyle bağlantılı planlı cinayetler yüzde 2’de kaldı.2015 yılında hiç seri cinayet işlenmedi.
ATEŞLİ SİLAH VE BIÇAKLAR
Cİnayet aleti olarak ise ağırlıklı olarak ateşli silahlar kullanıldı. Türkiye’de işlenen cinayetlerin yüzde 67’si tabanca, pompalı tüfek ve benzeri ateşli silahlarla işleniyor. Ardından kesici, delici aletler (bıçak, şiş, tornavida) geliyor. Onları boğma, asma, sert cisimle (sopa, demir çumuk gibi) darp ederek işlenen cinayetler takip ediyor.
HER CİNAYET ‘İZ’ BIRAKIR
Türkİye’de cinayet dedektiflerinin, teknoloji, kriminal gelişmeleri en üst düzeyde kullanmaya başlaması, MOBESE ve güvenlik kamera sistemlerinin yaygınlaşması, cinayetlerin kısa sürede ve başarıyla çözülmesinde büyük etken oldu. 2015 yılında işlenen cinayetlerin yüzde 94’ü aydınlatılırken, yüzde 6’sı ise faili meçhul kaldı. Kan lekesi, sigara izmariti, lastik veya ayakkabı izi, toprak incelemesi, saç telinden birçok cinayet çözüldü.
CİNAYET DEDEKTİFLERİ GELİYOR
Cİnayetlerİn aydınlatılması, faillerin yakalanması, faili meçhul cinayetlerin çözülmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü yeni adım attı. Metropol iller başta, il emniyet müdürlükleri bünyesinde uzman cinayet dedektifleriyle Özel Ekip oluşturulması için çalışma başlatıldı. Asayiş Daire Başkanlığı’na doğrudan bağlı olacak ve uzman dedektiflerden oluşacak Özel Ekipler, hem kendi bölgelerinde hem de yakın bölgelerde işlenen faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasında, kaçırılma, kayıp çocuk gibi olaylarda görev alacak.