Datafolha isimli kamuoyu yoklama şirketi, ülkenin finans merkezi Sao Paulo kentinde düzenlenen gösterilere yaklaşık 500 bin kişinin katıldığını belirtirken polis, katılımın bu rakamdan üç kat daha fazla olduğunu bildirdi.
Rio de Janeiro'daki gösterilere de bir milyon kişinin katıldığı kaydedildi.
Ülkede genelinde protestolara iştirakin 200 şehirde toplamda 3 milyon kişiyi bulduğu ifade edildi.
Organizatörler, kentteki protestoların herhangi bir muhalif partiyle bağlantısı olmadığını söylerken, gösterilerde, Brezilya bayrağının sarı ve yeşil renklerine bürünen kalabalık, "İşçi Partisi defol" yazılı pankartlar taşıdı.
HALK DESTEĞİ REKOR SEVİYEDE DÜŞÜK
Eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva hakkında başlatılan yolsuzluk soruşturması sonrasında halk, Silva’nın görev dönemi sonrası yerine gelen Rousseff liderliğindeki İşçi Partisi iktidarını istemiyor.
Son yılların en büyük ekonomik durgunluğunu yaşayan ülkede, yolsuzluk suçlamaları ve şüphelerinin artmaya başlaması, Rousseff iktidarını sarsmaya başladı.
KOALİSYON DAĞILABİLİR
Bazı çevreler, protestolara güçlü katılımın koalisyon hükümetinin dağılmasına yol açabileceği yorumunda bulundu.
Rousseff ise yaptığı açıklamada, "Pazar günü düzenlenen barışçıl gösteriler, farklı görüşlerin nasıl birlikte var olacağını, yasa ve kurumlara nasıl saygı gösterileceğini bilen bir ülkenin olgunluğunu ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı. Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada, şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Bu iddialarla ilgili geçen yılın mart ayında soruşturma başlatılmıştı.
Soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilmişti.