Elif Didem DANACIOĞLU/EKOhaber
İstihdamın uzun yıllardır ilk gündem maddesi olarak yer aldığı ülkemizde, işverenin kalifiye eleman, çalışanın ise iş aradığı süreçlerle sıkça karşılaşıyoruz. Son dönemlerde ise OSB’lerde eleman ihtiyacı ve iş arayanların sayısınındaki azalma dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Bursa iş dünyası, BTSO liderliğinde bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ‘İstihdam Seferberliği’ne destek sözü verdi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, toplantıda yaptığı konuşmasındaki, “Hedefimiz, seferberlik ruhuyla yılsonuna kadar 80 bin yeni istihdam oluşturmak.
2017’de iş dünyası ve kentler olarak istihdam yarışı yapacağız. Her alanda ekonominin liderliğini üstlenen Bursa iş dünyası olarak, bu seferberliğe en büyük desteği yine bizler vereceğiz” ifadelerinden yola çıkarak, Bursa’daki Organize Sanayi Bölgeleri’ni karış karış gezdik ve işletmelerin eleman ihtiyaçlarını belirlemeye çalıştık.
Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’nden (HOSAB) Akçalar, Kayapa Organize Sanayi Bölgesi, Görükle Organize Sanayi Bölgesi, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nden (BOSB), Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi, Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB) ve Uludağ OSB’yi sokak sokak dolaştık. Araştırmamızın sonucu bizi, ne işverenin işçi, ne de işçinin iş aradığı noktasına getirdi. Çalışmamızın sonucunda bölgelerdeki istihdam haritasını siz okuyucularımızla paylaşıyoruz...
DOSAB
DOSAB, senelerdir oldukça hareketli ve herşeyiyle oturmuş bir sanayi bölgesi olma özelliğini hiç kaybetmedi.
OSB’ler içerisinde şehre en yakın OSB’lerden biri olan DOSAB, birçok büyük ve köklü birçok firmaya evsahipliği yapıyor. Yaptığımız araştırmada DOSAB’da iş arayanlar için fabrikaların çok olduğunu gözlemledik. En çok eleman arayan bölge olarak DOSAB dikkatleri üzerine çekiyor. Gezdiğinizde sizlerde bol bol her caddede ‘Eleman aranıyor’ ilanına rastlayabilirsiniz.
BOSB ve NOSAB...
Bursa’nın en eski sanayi bölgeleri olma özelliğine sahip olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi, diğer sanayi bölgelerine göre konum itibariyle daha avantajlı. Eleman sıkıntısı çekmediğini gördüğümüz BOSB ve NOSAB’da toplam 3 firmanın ‘eleman alınacaktır’ yazısını gördük.
BARAKFAKİH, KOSAB ve ULUDAĞ OSB
Bursa’nın doğu yakasının önemli OSB’lerinden Barakfakih Sanayi Bölgesi, KOSAB ve Uludağ OSB’de ağırlıklı olarak tekstil firmaları dikkat çekiyor. Buna bağlı olarak da en fazla tekstil sektörünün ihtiyacı olan ‘Eleman aranıyor’ ilanını görememek şaşırttı. Bu bölgelerde de eleman sıkıntısı çekilmemesi dikkat çekiyor.
HOSAB, KAYAPA, AKÇALAR...
HOSAB, Kayapa ve Akçalar bölgeleri yeni yapılanmanın çok olmasına rağmen diğer organize sanayi bölgelerine göre hareketsiz. Yabancı yatırımın daha yoğun olduğu yeni yapılaşmada artış yaşandığı bu bölgelerde eleman sıkıntısı yaşayan tek bir fabrika dikkat çekti.
İBRAHİM BURKAY: ‘İŞSİZLİK DEĞİL İŞÇİSİZLİK VAR’
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’da işsizliğin Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu belirtirken, “Bursa’ya baktığımızda, hep dillendiriyoruz, Bursa’da işsizlik problemi yok; Bursa’da işçisizlik problemi var” dedi. BTSO’nun Şubat ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Burkay, hükümetin başlattığı “İstihdam Seferberliği”ne değindi. Bursa’nın mesleki eğitim ile mesleki yeterlilik sınavı ve belgelendirme açısından Türkiye’ye “rol-model” olduğunu belirten Burkay, şunları söyledi: ”İstihdamda bir seferberlik ilan edildi. Bununla birikte, işsizlik oranı yüzde 7-8 oranlarında olan Bursa’ya baktığımızda, biz hep dillendiriyoruz, Bursa’da işsizlik problemi yok. Bursa’da işçisizlik problemi var. Bizler işletmelerimizde nitelikli insan gücüne ciddi anlamda ihtiyaç hisseden, bunu gidermek için de, başta BTSO olmak üzere, çalışan insanların niteliğini artıracak projeleri de birlikte yürütüyoruz. Ki, BUTGEM, bu konuda en önemli faaliyeti gösteren kurumlarımızın başında gelmekte. Yine MESYEB’de çalışanlarımızın mesleki yeterlilik belgelendirmesini yapıyoruz. 64 meslekte şu anda sınavlar yapılıyor. Her ay 2 bin 500 çalışanımıza burada mesleki yeterlilik belgesi veriyoruz. Şu anda bu rakamla, BUTGEM bu alanda Türkiye’de en yüksek kapasiteye sahip mesleki yeterlilik belgelendirme merkezi durumunda. Yerinde imtihanlar yapıyoruz. TOFAŞ’ta, OYAK Renault’da, üretim devam ederken imtihanlar yapıyoruz. Bu Avrupa Birliği’nde ve de Türkiye’de bir ilk. Fabrikalarda imtihanlar yapılıyor idi, ama artık üretimi de durdurmadan imtihan yapabiliyoruz. Bu metodu geliştirmede de bir inovasyon yapmış olduk. Şu anda bu model Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da yakından takip ediliyor, Bursa rol model oluyor.”