J-Fest, Kemer merkezdeki Kültür Sokağı'ndan başlayan ve Liman Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na kadar süren yürüyüşle başladı. 15 ülkeden 300'e yakın jonglör ve sirk sanatı ile ilgilenenlerin katıldığı kortej renkli görüntülere sahne oldu. Turistlerin de büyük ilgi gösterdiği yürüyüşün tamamlanmasının ardından meydanda çeşitli şov ve gösteriler sunuldu.
'JONGLÖR SAYISINI BİLMİYORUZ'
J-Fest kurucu ve organizatörlerinden Deniz Soyarslan, ilk J-Fest'i 2006 yılında yaptıklarını söyledi. Soyarslan, "Türkiye'de jonglör sayısı gün geçtikçe artıyor. Bizim bildiğimiz 2 bin 25 jonglör sanatçısı varken bugün sayısını bilmiyoruz. Bu festivalin özelliği jonglörlük ve sirk sanatlarıyla ilgilenen dünyadaki diğer ülkeler ve Türkiye'nin değişik yerlerinden insanları bir araya getirmek" dedi.
'AMACIMIZA ULUŞATIK'
Kurucu ve organizatör Enis Yuğnak da "Daha önce bir avuç insandık ama yıllar geçtikçe yüzlerce insan olduk. İnsanlar bu festivalde buluşup, yeteneklerini sergileyerek herkesle paylaşıyor. Zaten amacımız da buydu ve 10'uncu yılımızda da amacımıza ulaştık. Bu festival sayesinde Türkiye'deki jonglörler birbirine daha hızlı ulaşabildi.
Sihirbazlar ile jonglörlerin farkı vardır. Sihirbazlar yaptıkları gösteriyi saklamak isterler ama jonglörler saklamaz, gösterir ve paylaşır" diye konuştu.
JONGLÖR NEDİR?
Jonglör, belirli bir sayıdaki nesneyi havaya atıp tutan, bu esnada en az bir adet nesnenin seyahat halinde (havada) olmasını sağlayan sirk veya sahne sanatçısı.[1] Türkçeye Fransızca Jongleur sözcüğünden geçmiştir.
Top, lobut, halka, kumaş, sopa, ateş, ip gibi bir ya da daha çok objeyi havaya atıp tutarak, çeşitli beceriler sergilemek bir jonglörün işidir. Açılışlar, fuarlar, festivaller, şenlikler, düğünler, şirket organizasyonları gibi oluşumlarda gösteriler yapan jonglörler, "gösteri sanatları/sanatçıları" kavramı içinde yer alırlar. Tarihte (örneğin Mısır) jonglörlük bir spor dalı olarak görülmekteydi. Geçmiş dönemler sürecinde tiyatro sanatı içinde yer almıştır. Tarihten gelen anlamla jonglörlük tüm bu aktiviteleri içerse de ; zaman içinde hobi olarak amatör alanda farkli gruplara ilerlemişmiştir.
Jonglörlüğün, top çevirme (ball juggling), lobut çevirme (club juggling), ipe bağlı agirlik çevirme (poi) ve bir ipte makara yönlendirme (diabolo) iki kısa çubuk yardımı ile bir uzun çubuğu çevirme (devil stick) gibi çeşitleri bulunur.