Nilüfer Belediyesi’nin Tarih Vakfı iş birliği ile gerçekleştirdiği tarih buluşmalarına bu kez Akademisyen ve Yazar Feryal Saygılıgil’i konuk oldu. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen söyleşide kadın hareketinin saklı tarihi ele alındı. Bursa’da ilk kez bir söyleşiye katıldığını ifade eden Saygılıgil, kadın tarihine 1997 yılında ilgi duymaya başladığını söyledi. Türk edebiyatının ilk kadın romancılarından bir olan Fatma Aliye’yi keşfetmesiyle kadın tarihi hakkında araştırma yapmaya hız verdiğini ifade eden Saygılıgil, onun bu konuda çok şeyler söylediğini belirtti. Türkiye’de kadın hareketinin 1990’lı yıllarda vurgulanmaya başladığını söyleyen Feryal Saygılıgil, 70’li yıllarda batılı yazarların sorularla sorunları irdelediğine şahit olduğunu ifade etti.
İngiltere ve Fransa’da kadın tarihiyle alakalı ansiklopedilerin yer aldığını belirten Saygılıgil, “Bu yapımlarda sorular sorulmuş ve çözüm yolları ele alınmış. Geçmişte tarihe bakıldığında kadınlar yok sayılmış ya da saklı kalmış. Kadınlar önemsemedikleri konular hakkında geriye bir şeyler bırakmamış. Tanzimat Dönemi’nden itibaren bakıldığından kadınların en büyük sorunu annelik olmuş. Çocuklarına adamışlar hayatlarını. Eğitimde bile kadınlar erkeklerden farklı derslere tabi tutulmuş” dedi.
Halide Edip, Suat Derviş gibi birçok kadın yazarın edebiyat dünyasından önemli izler bıraktığını söyleyen Saygılıgil, dönemlerinde kadınları temsilen örnek çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Kadınların daha çok çalışması gerektiğini vurgulayan Saygılıgil, dayanışma ruhuyla hareket ederek güçlü kimliklerini ortaya koymaları gerektiğine işaret etti.
Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Saygılıgil’e anmalık hediye etti.
Bursa
Kadının saklı tarihi Nilüfer’de ele alındı
Nilüfer Belediyesi’nin Tarih Vakfı iş birliği ile gerçekleştirdiği 'tarih buluşmaları' söyleşilerine katılan Feryal Saygılıgil, kadın tarihi ve araştırmaları hakkında bilgiler verdi.