Kısa bir süre önce Doruk Hastaneleri çatısı altında faaliyet göstermeye başlayan, Bursa ile Marmara Bölgesi’ne hizmet veren Doruk Nilüfer Hastanesi bilgilendirme toplantılarına da devam ediyor. Bebeklerde ve çocuklarda görülen kalça çıkığının neden olduğu sakatlıkların önüne geçilmesi ve farkındalık oluşturulması amacıyla organize edilen, ‘Gelişimsel Kalça Çıkığı Toplantısı ve Aile Eğitimi’ etkinliğine, Doruk Nilüfer Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Atilla Güray, Doruk Nilüfer Hastanesi Genel Müdürü Uzm. Dr. Ayhan Kalyoncu, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz ve kalça çıkığı tedavisi gören hastalar ile yakınları katıldı.
‘ÇOCUK SAĞLIĞI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’
Toplantının açılışından konuşan Doruk Hastaneleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Ayhan Kalyoncu, Doruk Hastaneleri’nin kaliteli hizmet sunmanın yanında, hastalar ile vatandaşları bilgilendirecek etkinliklere imza attığını ifade ederek, “Doruk Hastaneleri 25 yıldır çocuk sağlığı konusunda Bursa’da öncü bir kuruluştur. Her zaman çocuk sağlığını ön plana koyduk. Ortopedi alanında, bugün yapılan ve doğumsal kalça çıkığı hakkında farkındalık oluşturmak için organize edilen etkinlikte bir aradayız. Çocuk sağlığı uzmanlarımızın 24 saat hizmet veriyor. Hastanemizde tamamlayıcı sağlık sigortalarımızda anlaşmamız var. Size hizmet vermekten ve sizi burada ağırlamaktan çok mutluyuz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.
ERKEN TANI TEDAVİDE BAŞARIYI ARTTIRIYOR
Gelişimsel kalça çıkığının, erken teşhis konulup uygun tedavisi yapılmadığında sakatlıklara neden olduğunu ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz de “Doğumsal kalça çıkığı hastalığı kalça ekleminde çıkık şeklinde karşımıza çıkıyor. Çıkık doğum esnasında bulunabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Asıl sebep tam olarak bilinmemekle birlikte ligamentöz laksite genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyona ve başka bazı çevresel faktörlere bağlıdır. Bunun yanında anne veya babada kalça çıkığı varsa çocuklarında kalça çıkığı görülme oranı yüksektir. Aynı zamanda yakın akraba evliliklerinden doğan bebeklerde Gelişimsel kalça çıkığı bulunma riski yüksektir. Makadi yolla doğan, zor doğan ve ayaklarında doğuştan sakatlık bulunan bebeklerde, çoğul gebeliklerde kalça çıkığı bulunma oranı artıyor ” diye konuştu.
ULTRASONOGRAFİK TARAMANIN ÖNEMİ
Gelişimsel kalça çıkığının kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görüldüğünü de sözlerini ekleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çektiği konuşmasını ultrasonografik taramanın altını çizerek şöyle sürdürdü:
“Riskli bebeklerde ve klinik şüphe durumlarında erken ultrasonografi gerekliyse de kalça ultrason tetkikinin 4’üncü ve 6’ncı haftalarda yapılması önerilmektedir. Ailelere bebeklerini kundak yapmamalarını, özellikle risk grubunda bulunan bebeklerde kalça ultrason tetkiki mutlaka yaptırmaları, gelişimsel kalça çıkığı hastalığında erken dönemlerde uygulanan tedaviler ile iyi neticelerin alınması nedeniyle, eğer hastalık teşhis edilirse tedavisine başlanması hususunda gecikmemeleri ve ihmalde bulunmamaları önerilir.”
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Gelişimsel kalça çıkığı hastalığının belirtilerine de değinen Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, “Bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının kısıtlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. Yürüme sonrası döneminde ise çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacakta kısalığın bulunuşu bebeklerde kalça çıkığı hastalığının belirtileridir” diye konuştu.
Toplantı toplu fotoğraf çekimi ve hastalarla sohbetle devam etti.