Devlet hastanesi hastalarının eczane yerine hastaneden kanser ilacı almasını sağlayan ugulama dün yürürlüğe girdi. ‘Günübirlik’ yerine reçetelerde ‘ayaktan tedavi’ ibaresi yer alınca özel ve üniversite hastane hastaları da eczaneden kanser ilacı alamadı. SGK çalışma başlattı.
KANSER ilaçlarının hastaneler tarafından verilmeye başlanmasının ilk gününde yaşanan aksaklıklar tartışma konusu oldu. Özel ve üniversite hastaneleri, uygulama kapsamı dışında bırakılmıştı. Ancak burada tedavi gören hastalar, reçete yazımındaki kriz nedeniyle dün eczanelerden ilaçlarını alamadılar. SGK, reçete yazımından kaynaklı bu teknik sorunu aşmak için çalışma başlattı.
KAOS VAR
Kanser ilaçları, ilk kez eczaneler yerine devlet hastanelerinden verilmeye başlandı. Alınan karar gereği, özel hastaneler ve üniversite hastaneleri bu uygulama dışında bırakılacak ve kanser ilaçları sadece devlet hastanelerinde verilecekti. Diğer hastanelere giden vatandaşlara ise reçete yazılacaktı ve ilaçlar eczaneden alınacaktı. Ancak dün “ayaktan tedavi” uygulanan kanser hastaları, ilaçlarını alamadılar. Reçetesiyle eczaneye giden hastalar, bilgisayar sisteminde bu ilaçların elden alınamayacağı uyarısıyla karşılaştılar. Bunun üzerine üniversite hastanelerinin yakınındaki eczanelerde kuyruklar oluştu ve kaos meydana geldi.
Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Türkiye Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, SGK ile sağlık bakanlığı arasında yapılan protokol ile 254 adet kanser ilacının 1 Temmuz’dan itibaren devlet hastaneleri tarafından karşılanmaya başladığını belirterek şunları söyledi:
YATAN HASTA YERİNE GÜNÜBİRLİK
“Özel hastaneler ve üniversite hastanelerinin yeni tebliğe göre bu ilaçları temin etme zorunluluğu olmamasına rağmen sistemde sıkıntı yaşanmaya başlandı. Bu hastanelerden gelen reçeteler, günübirlik veya yatan hasta olarak sisteme kaydedilmediği için reçetelerin eczane tarafından sisteme girilmesine izin verilmiyor. Hastalar ilaçlarını alamıyor, hastaneler ‘biz bu ilaçları eczanelerimize almadık, hazırlıksız yakalandık’ diyorlar. Masa başında, uygulama kurum yetkililerine güzel görünebilir ama sahada uygulama öyle olmuyor. TEİS olarak kanser gibi çok önemli hastalığı olan vatandaşlarımızın mağdur edilmemesini, vatandaşlarımızın ilaçlarını alamadığı için yaşadıkları kaosun bir an önce giderilmesini istiyoruz.”
SGK yetkilileri ise Hürriyet’e, konuyla ilgili kaosu doğruladı ve şu bilgileri aktardı:
SGK DOĞRULADI
“Ancak burada suç SGK’nın değil. Sağlık Uygulama Tebliğinde bu hastaların ilaçlarının ayaktan değil, günübirlik ya da yatan hasta olarak reçetelendirilmesi gerektiği yazıyor. Sanırız doktorlar konuyu tam olarak bilememiş. Tabii ki mağduriyet var. Kanser hastalarını bu şekilde üzmek istemeyiz. Bu durumun sonlanması için bir kaç günlük geçiş süresi sağlanması için çalışma yürütüyoruz.”
HÜRRİYET