Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatrolarında 16 yıl yönetmen, oyuncu, sahne amiri, drama eğitmeni olarak görev yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel Türk Tiyatrosu sanatçısı ve MŞÜ Okulöncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal, Muş'ta göreve başladıktan sonra Karagöz ve Hacivat kültürünü yaşatmak için kolları sıvadı. MŞÜ yönetiminin de desteğini alan Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal, 'Karagöz-Hacivat Türk Gölge Oyunu Çocukların Ellerinde Hayat Buluyor' projesini hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından GENÇ-DES programı kapsamında kabul edilen ve desteklenen projeyle 23 öğrenciye Karagöz-Hacivat tasvirleri eğitimi verilmeye başlandı. Haftanın 5 günü verilen eğitim kapsamında Karagöz-Hacivat tasvirleri öğrencilerin elinde hayat bulmaya başladı.
Projeyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından GENÇ-DES kapsamında desteklenen 'Karagöz Hacivat Türk Gölge Oyunu Çocukların Ellerinde Hayat Buluyor' projesiyle üniversite öğrencilerine Karagöz-Hacivat tasvirleri yaptıklarını söyledi. Öcal, "Yapılan tasvirler ve oluşturulan senaryolarla Muş'un anaokullarında gösteri yapmalarını amaçlıyoruz. Bu anlamda çalışmalarımızı başlattık. Sadece bu iş için hazırlanan tabaklanmış dana derisinden tasvirlerimizi yapıyoruz. Daha sonra bu deriye kendi çizdikleri tasvirleri işliyorlar ve el işçiliğiyle bu tasvirleri çıkartmaya çalışıyorlar" dedi.
"ÖZELLİKLE OKULÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARINI SEÇTİK"
Okulöncesi öğretmen adaylarıyla çalıştıklarını dile getiren Öcal, "Çünkü okulöncesi dönemde, özellikle çocuklarımız bu kültürü sahiplenirlerse ve onun öğelerini sahiplenirlerse önümüzdeki yıllarda da sahipleneceklerini düşünüyoruz. Zaten Karagöz ve Hacivat, bizim unutulmaya yüz tutmuş, kaybolan bir değerimiz. Biz aslında bu minval üzerinden projeye başlamak istedik ve projeyi yapılandırdık. Karagöz-Hacivat'a, geleneksel kültürümüze sahip çıkmazsak, kendi özümüzü, kendi rengimizi kaybederiz. Bunu kaybetmemek adına böyle bir çalışmaya adım attık" diye konuştu.
"GÖLGEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ"
Yaptıkları tasvirleri daha sonra düzenleyecekleri sergide gösterime açacaklarını belirten Öcal, "Bizim Türkiye'de bununla ilgili bir tane müzemiz var, o da Bursa'da. Bu alanı sahiplenen diğer bir ülke ise Yunanistan. Türkiye'de müzemizin sayısı zaten az, yapılan gösteri sayımız da az. Bu anlamda böyle bir sergi yaparak da hem üniversite öğrencilerinde farkındalık oluşturmak ve bu alanın ne kadar önemli olduğunu, bizim için ne kadar önemli bir kültürel değer olduğunu benimsetmeyi amaçlıyoruz. Biz kültürümüze, geleneğimize sahip çıkacağız. Üniversite olarak öncelikle gölgemize sahip çıkacağız, bu sayede bu kültürü yaşatmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.
İHA