USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

"Karne konusunda cezalandırma yoluna gitmeyin"

Eğitim-öğretim döneminin ilk yarısı cuma günü sona eriyor. Uzmanlar ise aileleri kötü karne konusunda uyarıyor.

18-01-2017 16:15
Google News

Eğitim-öğretim döneminin ilk yarısı sona ererken öğrencileri karne heyecanı sardı.

Uzmanlar aileleri uyarırken Prof. Dr. Rüstem Aşkın ise, çocuğun değerini aldığı notla özdeşleştirmesinin çok yanlış olduğunu belirtti.

Aşkın, ailelerin, çocuğun değerini aldığı notla özdeşleştirmesinin çok yanlış olduğunu, karnelerin, öğrencilerin sadece ders çalışıp aldığı not olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Bölümü öğretim üyesi Aşkın, karnenin, çocukların sadece derslerindeki başarıyı ölçmediğine dikkati çekerek, "Yaşadığı çevresel olayları, stres etkenlerini, motivasyonunu, aile ilişkilerini de ölçüyor" dedi.

Ailelerin çok başarılı olmayı da yüceltmemesi gerektiğini vurgulayan Aşkın, şöyle konuştu:

"Bu da çocukta ayrı bir baskı oluşturuyor. Bütün puanları tam ise çocuk sınıf birincisiyse bu da ciddi baskı oluşturur. Ben kendi çocuklarıma hep 'ilk üçe girmeyin' demişimdir. Haliyle çok başarılı olmak da çok özendirilmemeli. Elbette başarılı olmak güzeldir, çalışmasının ödülüdür ama başarısız olduğunda da bu çocuğun illaki tembelliğine, aldırmazlığına, sorumsuzluğuna verilmemeli, analiz edilmeli. Çocuk mutlaka her ne olursa olsun öncelikle teselli edilip daha sonra onun sebepleri incelenmeli, tartışılmalı, rehber öğretmeniyle diyaloğa geçilmeli. Bunun tamir yoluna gidilmelidir. Ebeveynin karne konusunda cezalandırma yoluna gitmesi ya da tehditkar davranması son derece sakıncalıdır. Belki vereceği ekstra ödülleri azaltabilir, sınırlayabilir ama başarısızlık ceza ile sonuçlanmamalıdır."

"HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL DEMEYİN"

Çocuğun başarısız olma durumunda da "olsun, hiç önemli değil" şeklinde yaklaşılmaması gerektiğini anlatan Aşkın, "Anne baba acaba niye oldu çocuğum' diyerek sınıf öğretmenini de katarak çocuğuyla analiz edebilir, sebeplerini ortadan kaldırmaya çalışabilir" dedi.

Karnedeki notların yalnız çocuğun değil aile büyüklerinin de bir ölçüsü olduğuna dikkati çeken Aşkın, şunları kaydetti:

"Eline verilen bir akıllı telefon ya da tablet de karne notuna olumsuz yansıyabilir. Çok fonksiyonlu telefonlar, öğrencilerde sağlıklı sonuçlar vermiyor. Çocukların sanal aleme dalması, bilgisayar oyunları ve benzeri şeylerden etkilenmesi sanırım bugün aileden de önemli bir faktör. Çünkü hafta sonu ailesiyle yemekte 1-2 saat geçiriyorsa, bazen 8-10 saatlerini, gecelerini bile o tür oyun ve lüzumsuz şeylerle geçirebiliyor. 'Lüzumsuz' diyorum çünkü çoğu lüzumsuz ve zararlı."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ