Astana
Nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ının kırsal kesimlerde yaşadığı Kazakistan’da köy turizminin geliştirilmesi için çalışmalar yapan sayılı turizmcilerden biri olan Tölegenova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası ilişkiler uzmanı olduğunu ve Kazakça, Rusça ve İngilizcenin yanında Çince bildiğini belirtti.
Tölegenova, “Moğolistan ve Polonya’da bir süre yaşadım, aynı zamanda çok sayıda ülke gezdim. Daha sonra ülkeme döndüm ve yurt dışı seyahatlerimde öğrendiğim deneyimi burada faaliyete geçirmek istedim. 2013’ten bu yana turizm sektöründeyim.” dedi.
“Köyde akrabası kalmayan şehirli aile sayısı artıyor”
Halida Tölegenova, kendisinin şehirde doğup büyüdüğünü anlatarak “Şehirde doğup büyüyen biri olmama rağmen okul tatillerimi dedemin köyünde geçirirdim. En azından bizim kuşağın gittiği bir köyü vardı. Ama şimdiki nesil köyleri çizgi filmlerinden öğreniyor. Çünkü artık köyde akrabası kalmayan şehirli aile sayısı artıyor.” diye konuştu.
Kazakistan’daki köy yaşamını merak eden yerli ve yabancı turistin gün geçtikçe çoğaldığını kaydeden Tölegenova, son 3 yıldır köylerde yaşayan ailelere “turistleri ağırlama” dersleri verdiğini söyledi.
Turizmci Tölegenova, kendisinin temelini attığı “Kazakistan Çiftlik Turizm Birliği” adlı sivil kuruluş örgütü çerçevesinde bugüne kadar ülkenin çeşitli bölgelerindeki köylerde yaşayan 900’den fazla kişinin söz konusu derslerden yararlandığını belirterek, şöyle devam etti:
“Dersler birçok bölüm başlığıyla veriliyor. İlk önce köy turizmini anlatıyoruz. Daha sonra köyde yaşayan herhangi bir aile nasıl turizmden ek gelir kaynağı sağlayabilir, bunların yollarını öğretiyoruz. Çiftlik sahiplerine markalaşma konusunda yardımcı oluyoruz. Genel olarak turistlerin ilgisi nasıl çekilir, nasıl ağırlanır sorularına ayrıntılı olarak cevap veriyoruz. Ayrıca bu alanda verilen devlet desteği hakkında bilgilendiriyoruz.”
“Yabancı turistler için köydeki her ayrıntı ilginç geliyor”
Tölegenova, köy turizminin mevsimsiz bir sektör olmasıyla da önemli fırsatlar sunduğuna işaret ederek, “Özellikle yabancı turistler için köydeki her ayrıntı ilginç geliyor. Örneğin gastronomi, hayvan çiftliği, el işi, gelenekler, hasat çalışmaları vs. Köydeki aile sadece bunların bir tanesiyle ilgilenerek ek gelir kaynağı edinebilir.” ifadesini kullandı.
Düzenlediği derslerle şu anda köylerde birçok ailenin evlerinde turistleri ağırlamaya başladığını aktaran Tölegenova, “Örneğin, Yerementau köyünde el işi yapan bir aile 2 yıldır her pazar günü evlerinde turistleri ağırlıyor. El işi derslerinin yanı sıra geleneksel sofrada semaver ile Kazak çayı ikram ediyorlar. Astana’ya yakın bir köyde evinin avlusunda küçük bir odada peynir üreten bir ailemiz var. Onlar da turistleri ağırlayarak şu anda işlerini büyüttü.” şeklinde konuştu.
Tölegenova, Kazakistan’da köy turizminin büyük geleceği olduğuna inandığını dile getirerek “Ülkemiz büyük ve çok renkli. Tabiatı ayrı güzel. Çok sayıda tarihi yapısı da var. Ayrıca yemekleri doğal ve hala geleneklerimizi günlük hayatta yaşatıyoruz. Bütün bunları sadece köy turizmi ile gösterebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.