USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa'nın Öncüleri

Kentsel dönüşüm, Bursa'ya değer katacak!

Bursa.com’da yayınlanan ve Bursa’nın önde gelenleriyle Bursa’ya dair konuların gündeme getirildiği Bursa’nın Öncüleri programının bu haftaki konuğu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ydi. Başkan Altepe Bursa’daki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. “Biz istiyoruz ki, binalar güzel bina olsun, sağlam olsun. Şu anda sokaklara, bahçelere bırakılan araçlar binaların altına konsun, otoparklar oluşsun. Bu çalışmalar bina sahiplerine de, Bursa’ya da değer katacak.” diyen Başkan Altepe, kentsel dönüşümde Bursa’da yıkılan bina sayısının 5 bine yaklaştığını belirtti.

Kentsel dönüşüm, Bursa'ya değer katacak!
18-01-2016 16:52
Google News

Semih UZUNLAR/BURSA.COM

Konuşmasına Bursa’nın son yıllardaki hızlı büyümesine vurgu yaparak başlayan Başkan Recep Altepe; “Dünya şehirlerinde, örneğin Berlin’de 50 yıl önceki fotoğraflarla bugünkü fotoğraflar arasında pek fark yok. Ancak Bursa öyle değil, 50 yıl önce şu anki şehir merkezi tarla ve bahçelerden ibaretti. Bugün baktığımızda bu hızlı büyümenin getirdiği 2.300.000’lik bir şehir merkezinde bir dönüşüm gerekiyor. Bu dönüşümün hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor ki, Bursa gerçek anlamda yaşanabilir bir şehir olsun. Burada kentsel standartları tutturalım; sosyal donatı alanları, altyapısı, yollarıyla, yeşil alanları ve sosyo – kültürel alanlarıyla birlikte çağdaş, yaşanabilir bir kent oluşturalım. Kentsel dönüşüm bunun için var.” diye konuştu.

DÖNÜŞÜMÜN HIZ KAZANMASI GEREKİYOR

“Eski yerel yönetimlerin yaptığı planlarda gözüken caddeler uygulamada yok. Planlarda gözüken yeşil alanlar, spor alanları uygulamada yok.” diyen Başkan Altepe; “Bu dönüşümün hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Mevcut binalar yıkılsın, bu planlara göre yapılsın ki; yollar açılsın, yeşil alanlar oluşsun. Ama tabii ki bunlar planlamakla olmuyor, tetiklenmesi harekete geçilmesi gerekiyor. Bunun için de bazı yerlerde müdahaleler gerekiyor. Bizler de bu yüzden bu müdahaleleri yapıyoruz.” diyerek sözlerini sürdürdü.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEDİRGİNLİK VAR

“Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, tüm ilçe belediyelerimiz kentsel dönüşüm için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bu kolay bir iş değil. Çünkü insanların, bütün ömürleri boyunca kazanıp elde ettikleri başını soktukları bir evin yıkılıp yeniden yapılması konusunda tedirginlikleri var. Dolayısıyla imza atarken, bu yola çıkarken de bazı sıkıntılar yaşanmış oluyor. Ama bunu çözmek de yerel yönetimlerin işi!”

TÜRKİYE’DE BİR ANLAYIŞ DEĞİŞTİ

“Bursa’nın bir gerçeği var, Türkiye’nin %85’inden fazlası birinci derece deprem bölgesi. Başta da Bursa ve Marmara Bölgesi; demek ki bizim binalarımızın diğer bölgelere göre daha da büyük önemi var bu konuda hassas olmamız gerekiyor. 17 Ağustor 1999 depremiyle, Türkiye’de bir anlayış değişti. %60’ın üzerinde bir emniyet kat sayısı artışı yaşandı. Yani 10 demir kullanılması gerekiyorsa bu 16 demire çıkarıldı. Ancak halen bu eski yapılar kullanımda. Bursa’da da emniyet kriterlerini karşılamayan on binlerce binanın bir an önce yıkılması gerekiyor. “

0,50 EMSAL ARTIŞI ÖNEMLİ BİR TEŞVİK        

“Koyduğumuz 0,50 emsal artışı bu çalışmaların bir sonucu. Marmara Bölgesi Türkiye’nin lokomotifi, biz de Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı’nı yürütüyoruz aynı zamanda. Bizim için en büyük tehdit deprem. Bu bölgede oluşabilecek bir deprem, tüm Türkiye’yi büyük sarsıntıya uğratacaktır. Bizim depremlerimizde on binlerce insan ölüyor, Japonya’da aynı deprem sürekli olurken kimse ölmüyor. Demek ki yapılaşmayı usulüne uygun yapmak gerekiyor. Bizim burada amacımız halkı harekete geçirmek. Vatandaşlarımız bekliyor ki; “Devlet gelsin, belediye gelsin… Evimi alıp, dairem karşılığında bana daire versin… Dairemin salonu, mutfağı da büyüse… Daha kaliteli olsa, altında otoparkı da olsa ama ben bu konuda para vermesem; zaten imkânım yok!”. İmkânı olmayan da; “Alın benim dairemi ne yaparsanız yapın, bana bir daire verin. Benden bir şey istemeyin çünkü param yok. Başka bir yerde oturacaksam da kiramı vermeniz gerek, zaten geçinemiyorum!” diyor. Tabii devletin bu konuda çözümler üretiyor. Kentsel dönüşüm yapanlara kira yardımı yapıyor. Kira yardımı almazsa, aldıkları kredinin faizinin bir kısmını ödüyor. Bazı harçlardan muaf tutuyor. Bu gibi konularda teşvikleri uyguluyor. Bizler de belediyeciler olarak ne yapabiliriz dedik ve bu çalışmaların sonucunda baktık ki bir miktar emsal artışı vermek gerekiyor.”

BU ÇALIŞMALAR BURSA’YA DEĞER KATACAK

“Biz istiyoruz ki, binalar güzel bina olsun, sağlam olsun. Şu anda sokaklara, bahçelere bırakılan araçlar binaların altına konsun, otoparklar oluşsun. Sadece otopark yapabilmek için dönüşümler yapılıyor dünyada. Biz otopark sorununu çözdüğümüzde, mevcut araç park edilen alanlar yeşil alana dönüşüyor. Bu çalışmalar, bina sahiplerine de, Bursa’ya da değer katacak. Depremde her an yıkılabilecek olan binalar bir an önce yenilensin, en büyük talebimiz bu!”

VATANDAŞIN ÇALIŞMASINI TEŞVİK EDİYORUZ!

“Sitelere diyoruz ki çalışın, önerilerinizi getirin. Müteahhit firmalarla pazarlıklarınızı yapın. Sonunda sizi de onları da kurtaran anlaşmanızı yapın. 180 – 200 dairenin oturup hep birlikte bir müteahhitle anlaşmaları kolay bir iş değil. Ancak bunun olması gerekiyor. O mesaiyi harcayanlara biz yardımcı oluyoruz.”

YIKILAN BİNA SAYISI 5 BİNE YAKLAŞTI

“Kentsel dönüşümde Bursa’da yıkılan bina sayısı 5 bine yaklaştı.”diyerek kararlı çalışmalarının altını çizen Altepe; “Sadece yeni açılan Çelebi Mehmet Bulvarı, Yalova Yolu (İstanbul Caddesi), Kanalboyu arasında 250 adet binaya kamulaştırma ve yıkım yapıldı. Yine Yalova Yolu’yla Gökdere arasındaki Balıklı bölgesindeki parsellerde 175 bina kamulaştırıyoruz. Çelebi Mehmet Bulvarı’nın devamında, Yıldırım Beyazıt Bulvarı denilecek bölgede 50 adet bina kamulaştırıldı. Kanalboyu – Alemdar arasında da 25 bina, toplamda 500 civarında bina… Burada da yaklaşık 40 metre genişliğinde bir bulvar oluşturmuş oluyoruz.” dedi

MEYDAN VE SPOR TESİSLERİNE ÖNEM VERİYORUZ

“Yeni meydanlar düzenliyoruz, binalar yıkılıp meydanlar yapılıyor semtlerimizde. Yine eski stadyum yıkılacak, orası da meydan olacak. Mahallelerimizde binalar yıkıp  alanlar oluşturuyoruz. Her yapılan meydan, her yapılan düzenleme de çevresinde bir hareket başlatıyor. Yine aynı şekilde spor tesisleri yapıyoruz, her yapılan spor tesisi de ayrı bir dönüşüm başlatıyor. Elmasbahçeler’deki spor tesisimiz için 10 bina yıktık. Osmangazi’de ve Yıldırım’ın Sinandede ve Davutkadı bölgelerinde spor tesisi projelerimiz var.”

BURSA’NIN EN ÖNEMLİ GİRİŞİNE 300 MİLYON LİRA

“İstanbul Caddesi’ndeki dönüşümü başlattık, 60 kadar binanın kamulaştırılması tamamlandı, yıkımlara önümüzdeki günlerde başlayacağız. Baktığımızda cadde, raylı sistem ve raylı sisteme bağlı yatırımlara ayırdığımız bütçe 300 milyon lirayı aşıyor. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde harcanacak bu bütçeyle, Bursa’nın en önemli girişi İstanbul Caddesi Bursa’ya vizyon katacak.”

İNTAM VE SICAKSU PROJELERİNDE SONA DOĞRU

“İNTAM’la ilgili çalışmalarımız vardı, artık anlaşmalarımızı yaptık. Müteahhit projenin son şeklini veriyor. Uzun yıllardır bir beklenti vardı, yer sahipleriyle anlaşıldı ve bina inşaatı artık başlıyor. Önümüzdeki günlerde temel atmayı gerçekleştireceğiz, bu proje de Çekirge Caddesi’ne de eski itibarını iade edecek, prestij katacak. Yine aynı şekilde Sıcaksu bölgesine girdik. Değerli bir yer, çalışmaların bir an önce başlaması gerekiyor. Yerden 85 – 90 °C arası sıcak su çıkıyor, termal bölge. İstiyoruz ki orada güzel tesisler olsun. Her türlü ticari tesisler olsun. Termal turizme, sağlık turizmine yönelik her türlü tesisin kurulabileceği bir alan. Büyük yer sahipleriyle görüşüyoruz, diğerleriyle de kamulaştırma çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

Başkan Altepe; “Amacımız tüm bölgelerimizin en güzel şekilde dönüşüme uğraması ve değer kazanması.” diyerek sözlerini noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ