Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu bugün Genel Merkez’de ağırlamaya hazırlanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ak Parti ile olası koalisyonda kamuoyuna açıkladığı 14 ilkenin dışında “dönüşümlü Başbakanlık” ve “Dışişleri Bakanlığı”nı “öncelikleri” olarak masaya getirmeye hazırlanıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün saat 14.00’te CHP Genel Merkezi’ne gelerek, koalisyon görüşmeleri için ilk teması gerçekleştirecek. Görüşme, Davutoğlu’nun 13 aylık bir aradan sonra yeniden CHP Genel Merkezi’ne gitmesi anlamına geliyor. Davutoğlu, Dışişleri Bakanı sıfatıyla Haziran 2014’te kaçırılan Musul Başkonsolosluğu personeline ilişkin bilgi vermek üzere Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmişti.
Görüşmelere Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu dışında her iki partiden dörder kurmayın daha katılması planlandı. Ancak, dün saat 16.00 sıralarına kadar Ak Parti’den CHP yönetimine bir isim listesi sunulmadı. Bu nedenle CHP yönetimi de görüşmede bulunacak isimleri henüz belirlemedi. Kılıçdaroğlu’nun bazı kurmaylarını arayarak “Pazartesi günü Ankara’da olun, görüşmelere katılabilirsiniz” mesajı verdiği öğrenildi.
Alınan bilgilere göre görüşmede Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra MYK üyeleri Selin Sayek Böke, Sezgin Tanrıkulu ve Gürsel Tekin ile Grup Başkanvekili Engin Altay’ın olması bekleniyor. Görüşmeye katılabileceği belirtilen isimler arasında MYK üyeleri Murat Özçelik, Faik Öztrak, Tekin Bingöl, Haluk Koç, grup başkanvekilleri Özgür Özel ve Levent Gök ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray da sayılıyor. Kılıçdaroğlu’nun heyetin kompozisyonunu Ak Parti’den gelecek listeye göre şekillendireceği ifade ediliyor.
CHP kurmayları; Davutoğlu’nun 7 Haziran sonrası tabloyu nasıl okuduğunu, Ak Parti’nin ilk defa bir çoğunluk hükümeti kuramamasına ilişkin özeleştiri yapıp yapmadığını ve Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan 14 ilkeyi nasıl değerlendirdiğini görmek istiyor. İki parti arasında bir koalisyon kurulması olasılığını düşük olarak değerlendiren CHP yönetimi, görüşmelerde “iyi niyetli” tutumunu sürdürecek ve “masadan kalkan taraf olmamaya” özen gösterecek. Kulislerde, heyetler arası görüşmelere geçilmesi durumunda, hükümet protokolünün yazımı, bakanlıkların paylaşımı gibi teknik konularda daha sert müzakereler yürütüleceği konuşuluyor.
Alınan bilgilere göre CHP yönetiminin olası bir koalisyonda vazgeçmeyeceği iki öncelik bulunuyor. Bu öncelikler, “dönüşümlü başbakanlık” ve “dışişleri bakanlığı”nın CHP’li biri tarafından yönetilmesi olarak sıralanıyor. CHP’nin dönüşümlü başbakanlık modelinde 63. Hükümetin Kılıçdaroğlu başkanlığında kurulmasının önem arz ettiği vurgulanıyor. Bu durumda hazırlanacak hükümet protokolü çerçevesinde istifa edecek Kılıçdaroğlu’nun ardından 64. Hükümet’in Davutoğlu başkanlığında oluşturulabileceği değerlendiriliyor.
Salı günü Davutoğlu’nu ağırlamaya hazırlanan MHP de dikkatini bugün yapılacak Ak Parti-CHP görüşmesine odakladı. Bu görüşmenin ardından yapılacak açıklamalar MHP’de dikkatle izlenecek ve iki partinin anlaşmaya yakın olup olmadığı değerlendirilecek. Kırmızı çizgilerini ilk günden bu yana açıklayan MHP’de, Davutoğlu’na bu görüşlerin aktarılması konusunda da netlik hakim.