USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kilosu 250 TL, nedenini ise hasadını bilenler anlıyor

TOKAT'TA ANTİOKSİDAN DEĞERİNİN YÜKSEK OLMASINDAN DOLAYI İNSANLARIN SÜPER MEYVE OLARAK ADLANDIRDIĞI ARONYA (ARONİA) MEYVESİNİN HASADI BAŞLADI.

Kilosu 250 TL, nedenini ise hasadını bilenler anlıyor
19-08-2023 13:14
Google News

Tokat’ta antioksidan değerinin yüksek olmasından dolayı süper meyve olarak adlandırılan aronya meyvesinin hasadı başladı. Kilosu 200-250 liradan alıcı bulan meyvenin hasadı ise tek tek elle toplanarak yapılıyor.


Halk arasında süper meyve olarak adlandırılan aronya meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Kandaki kolesterol seviyesini dengeleyerek damar tıkanıklığı,


pıhtı oluşumu, saman nezlesi, sinüzit ve astım gibi hastalıklara engel olduğu belirtilen aronya, damarları güçlendiriyor. Tokat’taki iki yetiştiriciden biri olan Murat Akdağ, aronya hasadına başladı. Kilosu 200-250 liradan alıcı bulan süper meyve, çevre illerden talep görüyor. Hasadı tek tek elle toplayarak yaptıklarını belirten Akdağ, aronya meyvesini deneyenlerin yüzde 90’nın sevdiğini söyledi. "Tek tek elle toplanıyor"


Hasadın sıcak havalarda zor olduğunu belirten Murat Akdağ (49), "Aronya meyvesinin hasadı başladı, şimdiki kilo fiyatı piyasada 200-250 lira bandında gidiyor. Ben de Tokat için tanıtım amaçlı 150 lira gibi bir rakamdan veriyorum. Hasat ağustos ortasında başlıyor, 2 ay kadar dalında kalıyor. İlkbahardan sonbahara kadar her zaman bakım isteyen bir bitkidir. Özellikle çok su isteyen bir bitki, günlük sulama istiyor. Bakımı çiçeklenmesiyle başlıyor, bunlar tek tek elle toplanıyor. Burada doğal olmayan hiçbir şey yok. Burayı ilk kurarken de doğal tarım üzerine kurdum. Aronya meyvesine olan talep yoğun ancak bunu Tokat halkına duyurmak da gerekiyor. Diğer illerden de talep geliyor, şu anda Ankara, Trabzon gibi birçok ile gönderiyoruz. Antioksidan değeri en yük meyve olduğu için süper meyve olarak geçiyor. Ticari olarak da marmelat, ilaç ve sanayi sektöründe kullanılıyor. Elma, armut gibi bilinen bir meyve değil, insanların literatüründe olmayan bir meyvedir. Deneyenlerin yüzde 90’nı da olumlu buluyor" şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ