Ailesi tarafından sosyal medyada, Kızılay'ın TÜRKÖK projesi kapsamında bağış için kampanya başlatıldı. Çağrının ardından yapılan kan bağışlarıyla Elsiz’e tam uyumlu bir değil, iki donör bulundu. Elsiz, “Kardeşten yüzde 25 şans varken yabancıdan hiç olmaz diyordum. Umutsuzdum ama çağrımız karşılık buldu, donör bulundu. Çok mutluyum.” dedi.
Eşi Vedat Elsiz ile 7 yaşındaki kızları Ecrin’den sonra ikinci çocuğu düşünen Özlem Elsiz'e, yaşamını alt üst eden kötü haber yaklaşık altı ay önce geldi. Hamile kaldığını sanarak doktora başvuran Elsiz, lösemi olduğunu öğrendi. AML teşhisi koyulan Elsiz, İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’ne yattı ve kemoterapi süreci başladı. Kemoterapiye cevap vermesi üzerine hematolog Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, hastalığın iyice baskılanıp nüksünün önlenmesi için kemik iliği kök hücre nakli kararı aldı. Altısı kız, yedi kardeşi olan Özlem Hanım, sayı bakımından çok şanslı olmasına rağmen kardeşlerinin hiçbiri verici olamadı. Kızılay dahil bütün kemik iliği bankalarında tarama yaptırıldı, uygun donör çıkmadı. Kardeşleri, sosyal medya üzerinden TÜRKÖK’e bağış çağrısı yaparken kampanya, gazetelere de haber oldu. Duyarlılık gösteren çok sayıda kişi, Kızılay’a bağış yaptı. Yeni taramalar sonucunda, tam uyumlu iki donör birden bulundu. Özlem Elsiz, bu kadar kısa sürede bulunmasına inanamadı ve haberin, nazar değeceği endişesiyle nakilden sonra verilmesini istedi. Nakil ameliyatı, 29 Ocak 2016'da yapıldı. Elsiz, “Hastalara mesajım, umutlarınızı yitirmeyin. TÜRKÖK’e bağışlar arttıkça size de çıkacaktır. Süreç zor ama moralimizi yüksek tutmamız gerekiyor. Kızım, ailem dört gözle beni bekliyor. Bağış yapan herkese teşekkür ediyorum. Kimse benim kadar umutsuz olmasın. Bana çıktığı gibi herkese çıkar, yeter ki bağışçı sayısı artsın.” diye konuştu.
20 İLE 60 BİNDE BİR ŞANS
Prof. Dr. Kadıköylü ise nakil süreci hakkında şu bilgiyi verdi: “Rastgele bir kişinin, bir hastaya verici olma olasılığı 20-60 binde bir. Doğal olarak bulunma olasılığı düşük ancak donör veritabanı ne kadar çok olursa o havuzdan tutma olasılığı da o kadar artmakta. Özlem Hanım, 20-60 binde bir şansı yakaladı. Bu hastalıklar herkesin başına gelebilir, o yüzden duyarlı olmak, kemik iliği bankalarına bağış yapmak çok önemli.”