USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Koç: "Zenginlik eşit paylaşılmıyor"

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç, pek çok ülkede zenginliğin geçmişe kıyasla arttığını ancak bunun eşit paylaşılmadığını belirterek, "Verilere baktığımızda bu eşitsizliğin yakın gelecekte de artarak devam edeceğini görüyoruz" dedi.

Koç:
14-11-2015 18:55
Google News

Anadolu Ajansı'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında, küresel çalışan kesimi temsil eden L20 tarafından "İş dünyası ve Emek ile Dialog" oturumu düzenlendi. Ali Koç, konuşmasında, Paris'teki saldırılarda hayatını kaybedenlere başsağlığı dileğinde bulundu.

'DÜNYA 50 KAT DAHA ZENGİNLEŞTİ'

B20 İstihdam Görev Gücü kapsamında 11 aydır çalışmalar yürüttüklerini, özellikle istihdam ve işsizlik konuları üzerine eğildiklerini, gelinen noktada yaptıkları işten gurur duyduklarını belirten Koç, "Ancak bu daha başlangıç. Orta ve uzun vadede yapacağımız çok şey var. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra dünya 50 kat zenginleşti ama burada gelir dağılımına baktığınızda büyük uçurum olduğunu görüyorsunuz. Bunun sürdürülebilir olmadığını anlayabilmek için Einstein olmaya gerek yok. İşçi kesimine baktığınızda ise gelirden en düşük pay onların" diye konuştu.

'PEK ÇOK SENARYO VAR'

Tarihsel olarak bakıldığında, dünyanın hiçbir zaman eşit olmadığını anlatan Koç, bu durumun asgari düzeye indirilmesi için yapılacak pek çok senaryo bulunduğunu ifade etti. Koç, 21. yüzyılda istihdamla ilgili eşitsizlik kavramının çok farklı şekilde ele alınması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Artık paradigmalar değişmeli. Bu da görüş bildirmeyen tarafların katılımıyla olmalı. Pek çok ülkede zenginlik geçmişe kıyasla arttı ancak bunun paylaşımına bakıldığında eşit olmadığını görüyoruz. Verilere baktığımızda bu eşitsizliğin yakın gelecekte de artarak devam edeceğini görüyoruz. Bunun yanı sıra 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. 60 milyon insan vatanını terk ederek, daha zengin ülkelere doğru gitmek istiyor ve iş arıyor. Bu insanlar, düşük ücret ve kötü insan hakları şartları altında çalışmaya hazır. Küreselleşmenin insani tarafına bakıldığında, insanın işin odak noktasında olmadığını görüyoruz."

'AVRUPA ROLÜNÜ İYİ OYNAMIYOR'

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini de Fransız halkına taziyelerini sunarak, "Büyük bir trajedi gerçekleşti. Bir tarafta büyümeden, sosyal adaletten bahsederken, diğer tarafta böyle trajediler oluyor. Sadece Paris'te değil, bütün dünyada bu trajediler yaşanıyor. Ekonomi, demokrasi ve sosyal adaletin bağı tam da bu. Uluslararası toplum olarak eğer bizler bütün dünyadaki insanlara düzgün iş ve hayat, sosyal adaleti ve iyi bir gelir dağılımı sağlarsak terörizm olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik problemlerin düzeltilmemesi durumunda, sosyal ve uluslararası sorunların aşılmasının çok zor olacağını vurgulayan Visentini, şunları kaydetti: "Bu açıdan Avrupa iyi bir rol oynayabilir ama rolünü iyi oynamıyor. Avrupa geçmişte herkes için tünelin ucundaki ışıktı ama ekonomik krizden sonra, yanlış politikaların etkisiyle ekonominin ve dünyanın kara deliği haline dönüştü. Yanlış kemer sıkma politikaları Avrupa sanayisini mahvetti ve sosyal adaletin yok olmasına neden oldu. Avrupa'da belki ilk defa 2. Dünya Savaşı'ndan sonra demokrasinin ve adaletin eksik olduğunu, hakların korunmasında yeterli olunamadığını görüyoruz.

BODUR OKYAY BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkan Yardımcısı ve Sivil Toplum 20 (C20) Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay da Paris'teki saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. C20 kapsamında birçok çalışma yürüttüklerini anlatan Okyay, C20'nin aşağıdan gelen bilgilerden beslendiğini ve bu nedenle de G20 için politikaların planlanması sürecine katkı verebileceğini bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ