CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması için verdiği soru önergelerinde, engelli vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik hayattaki konumlarının iyileştirilmesi için bağlayıcı kanunlara sahip olduğumuzu hatırlatarak, engelli atamalarındaki kısa ve uzun vadeli planları ve atama sayılarındaki yetersizlikleri gündeme getirdi. Karabıyık’ın iki bakana verdiği soru önergesinin içeriği şöyle:
Engelli vatandaşlarımızın istihdam edilmesi ve iş hayatındaki sorunlarının çözümü Anayasa’nın 50 Maddesindeki “Bedenî ve ruhî yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.” Maddesi ile Devlete yüklenmiş bir görevdir. Birleşmiş Engelli Hakları Sözleşmesine taraf olan Türkiye, ayrıca Engelliler Hakkında Kanun ve Anayasal yükümlülükler ile engelli vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik hayattaki konumlarının iyileştirilmesi için bağlayıcı kanunlara sahiptir. Ayrıca, İş Kanunu ile kamuya ve özel sektörüne belirli oranlarda engelli çalışan istihdam etme zorunluluğu getirilmiştir. Ancak engelli vatandaşlarımız halen iş bulmakta güçlük çekmekte, boş olan kadrolara yapılan atamalar ise yetersiz kalmaktadır.
Bu bağlamda:
1.Devlet Personel Başkanlığı’nın Engelli Personel istatistikleri incelendiğinde, 2016 EKPSS’ye başvuran 121.160 engelli vatandaşımızdan kaç tanesi atanabilir bir puan almıştır ve kaç tanesi atanmıştır?
2.Kamu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi gereken engelli memurların genel dağılımına baktığımızda yaklaşık 15 bin olan açık engelli kontenjanı neden verimli kullanılmamaktadır?
3.Engelli atama sayılarının illere göre dağılımına bakıldığında; kadroların yetersiz olduğu illerimizde engellilerin istihdamı için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
4.EKPSS 2016/2 ile yapılacak atamalarda kaç engellinin kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmesi planlanmaktadır?
5.İstihdam edilen 48.963 engelli memurun cinsiyet dağılımına bakıldığında, kadınların bu sayının yalnızca yaklaşık yüzde 25’ini oluşturduğu görülmektedir. Engelli atamasında yapılan bu cinsiyet eşitsizliğinin nedeni nedir? Boş kadrolara kaç kadın atanacaktır?