Bursalı Avukat Erol Çiçek, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi’nin ÇED muafiyetinin iptali istemiyle dava açmıştı. Ankara 12. İdare Mahkemesi, mahkemelerin iptal kararlarına karşın projelerin ÇED’den muaf tutulmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeleri de “devletin yasama hilesi ile davanın sonucunu belirlemesi’’ olarak nitelendirdi.
Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin kararında şöyle denildi:
“Süreç, ilgili Anayasal düzenlemeler, uluslararası metinler, yasa ve yönetmelik değişiklikleri, konuya ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM), Danıştay kararları ve AİHM içtihadını bir arada değerlendirerek, özellikle de AYM kararlarının bağlayıcılığı ilkesini göz önüne alarak, ‘artık muafiyet kapsamında düşünülemeyecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi için ÇED sürecinin başlatılması yolundaki davacı isteminin reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına…”
Erol Çiçek, dava açmadan önce 7 Temmuz 2014’te, dilekçe ile Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi’nin ÇED sürecinin başlatılması talebiyle Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) aracılığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na (ÇŞB) başvurmuştu. Bakanlık Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, 22 Temmuz 2014 tarihinde başvuruyu, projenin ÇED sürecinden muaf olduğu gerekçesi ile reddedilmişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan mahkeme kararının uygulanmasını isteyen Davacı Erol Çiçek, inşaat faaliyetlerinin durdurularak 30 gün içinde ÇED sürecinin başlatılmasını talep etti.