Londra Emperyal Koleji'nce yapılan araştırmada, 1-14 Aralık tarihlerinde İngiltere'de kaydedilen hem aşılı hem de aşısız Kovid-19 vakaları değerlendirildi. Çalışmada, 56 bin Omicron ve 269 bin Delta vakası incelendi.
Araştırmacılar ayrıca, koronavirüsü atlattıktan sonra birçok kişide sperm kalitesinin aylarca düzelmediğini tespit etti. Meninin tek başına bulaştırıcı bir etken olmadığını belirten araştırmacılara göre, enfeksiyondan kurtulduktan sonraki bir ay içinde numune sağlayan erkeklerden elde edilen veriler, vakaların yüzde 60'ında sperm hareketliliğinde, yüzde 37'sinde ise sperm sayısında bir azalma gösterdi.
120 BELÇİKALI ERKEKTEN ÖRNEKLER ALINDI
Doğurganlık ve Kısırlık isimli bilim dergisinde yer alan bilgilere göre koronavirüsün atlatılmasından 52 gün sonra, 35 yaş ortalamasındaki 120 Belçikalı erkekten meni örnekleri toplandı. Söz konusu denek grubundan 51 erkeğin meni örnekleri koronavirüsü atlattıktan bir ila iki ay sonra alındı ve sonuçlar yüzde 37'sinin sperm hareketliliğini azalttığını ve yüzde 29'unun düşük sperm sayısına sahip olduğunu gösterdi.
İyileşmeden en az iki ay sonra semen örnekleri sağlayan erkeklerde ise yüzde 28 oranında sperm hareketliliğinde bozulma ve yüzde 6'sında düşük sperm sayısı tespit edildi. Koronavirüs enfeksiyon şiddeti ile sperm özellikleri arasında bir ilişkinin olmadığı kaydedildi.
KALICI HASAR MI BİLİNMİYOR
Araştırmacılar makalede, "Hamilelik bekleyen çiftler, koronavirüs enfeksiyonundan sonra sperm kalitesinin düşebileceği konusunda uyarılmalı" ifadelerine yer verdi.
İyileşmenin yaklaşık üç ay sürebileceği tahmin edilirken, kalıcı hasar oluşup oluşmadığına dair daha kapsamlı incelemelerin yapılması gerekeceği vurgulandı.