Polonya ve İtalya'dan gelen toplam 130 polis ve jandarma üç belediyede güvenlik boşluğunu dolduracak. Tutuklama yetkisi bulunmayan görevliler adına açıklamada bulunan İtalyan Jandarma Komutan Mariano Bastanza, "Şimdilik durumu izlemekle yetinmeliyiz çünkü durum hala hassas" dedi.
Kosova hükümeti, temmuz sonunda Sırbistan'a mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda "Sırbistan kimlik kartlarıyla Kosova'ya giriş/çıkış yapanlara geçici beyan formları verilmesi" ve "Sırp makamlarınca Kosova'daki Sırplara verilen araç plakalarının 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" ile ilgili kararların yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.
Kosova'daki Sırplar, buna tepki göstererek plaka değişikliğini gerçekleştirmeyeceklerini belirtmiş ve ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatarak gerilim artmasına neden olmuştu.
Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılması şartıyla krize neden olan uygulamayı 1 Eylül'e erteleme kararı almıştı.
Cuma günü Avrupa Birliği, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i Brüksel'de acil görüşmelere davet etti ancak ikisi de gideceklerini teyit etmedi.
Brüksel ve Washington Kosova'dan kararın uygulanmasını on ay ertelemesini istedi. Kosova tarafı, son olarak "yasa dışı" olarak nitelendirdikleri araç plakalarının yeniden tescil sürecinin Nisan 2023'e ertelendiğini, bu araçların sahiplerine önce uyarıda bulunulacağını, ardından ceza verileceğini ve son olarak test plakalarının yerleştirileceğini duyurdu.
Kosova ve Sırbistan 2013 yılında, aralarındaki sorunları çözmek için AB destekli bir diyalog başlatmayı taahhüt etmişti. Fakat o tarihten bu yana çok az ilerleme kaydedildi.
Halen 3 bin 700 kadar barış gücü askerini bölgede bulunduran NATO, sükunet çağrısında bulunuyor ve herhangi bir çatışma durumunda müdahale edeceğini belirtiyor.