Türkiye’de kullanılan kredi kartı sayısı neredeyse nüfusa eşdeğer olmaya başladı. Kart sayısı bu yılın ilk 6 ayında 800 bin adet arttı.
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) açıkladığı verilere göre kredi kartı sayısı 2014 yılında ise sadece 200 bin artmıştı.
BKM Genel Müdürü Soner Canko, “Öncelikle, bankacılık sistemimizde kartlarla ilgili yaşanan düzenlemelerin etkisinde geçen 2014 yılından sonra, 2015 yılında toparlanma olduğunu görüyoruz” dedi. 2015 yılının ilk altı ayında kartlarla toplam 250 milyar TL tutarında ödeme yapılırken bu değer, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 büyüme olduğunu gösteriyor. BKM verilerine göre ödenecek tutar düştükçe banka kartlarının kullanılma oranı daha artıyor.
Türkiye’de 57 milyonun üzerinde kredi kartı var. Banka kartı sayısı ise 110 milyon adedin üzerinde bulunuyor. Kartlı ödeme tutarının yüzde 7’lik kısmını oluşturan banka kartlarının, kartlı ödeme adedi içindeki payı ise yüzde 23 seviyesinde. Dolayısıyla artık her 4 kartlı ödemeden 1’inde banka kartları kullanılıyor. 2015 yılının ilk altı ayında 50 TL üzerindeki işlemlerde banka kartlarının kullanım oranı sadece yüzde 10 olurken, 20 TL ve altındaki mikro ödemelerde bu oran yüzde 33’e kadar yükseliyor.
Toplu taşımada, marketlerde, cafelerde ve fast food restoranlarında hızla yaygınlaşan temassız teknoloji ile uyumlu toplam kart sayısı da 20 milyona yaklaştı. Temassız ödeme yapılabilen POS sayısı ise 2015 yılının ilk yarısında hızla arttı. 2014 sonunda 93 bin olan temassız POS sayısı, Haziran 2015 sonunda 154 bin adede yükseldi.
Soner Canko, “Türkiye, genç nüfusu ile teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden bir ülke. Temassız ödeme, internetten alışveriş, sadece cep telefonu numarası ile para gönderme, mağazalarda, restoranlarda ve akaryakıt istasyonlarında kartınızı çıkarmadan cep telefonu ile mobil ödeme gibi kullanıcıların hayatını kolaylaştıran birçok teknoloji Türkiye’de kullanıma sunuldu” dedi.