Dünya sağlık Örgütü (DSÖ) Bulaşıcı Hastalıklar Direktörü Dr. Nedret Emiroğlu, bu sene bizi bekleyen grip virüslerine karşı uyardı. Geçen sene görülen 3 virüs türünün bu sene de Avrupa’yı esir alacağını belirten Dr. emiroğlu, A(H1N1) pdm09 virüsünün bu seneki baskın grip virüsü olması durumunda sağlıklı yetişkinlerde ağır vakalar görülebileceğini belirtti.
Hastaların evde doğru tedaviler ile doktora gerek kalmadan iyileşebileceklerini sözlerine ekleyen Emiroğlu, “Gripseniz antibiyotik kullanmayın, virüslere bir etkisi yoktur” diye de uyardı.
Milliyet’in sorularını yanıtlayan Emiroğlu’nun kış öncesi kritik açıklama ve önerileri şöyle:
- “Her kış, Avrupa bölgesinde grip vakalarında tipik bir artış görüyoruz. Bu ekim ayında, grip sezonunun başlangıcında alışılageldiği şekilde bölgede çok az grip vakası görüldü. Türkiye dahil bu durum bölgedeki 32 ülke için geçerli...”
- “Bu sene grip sezonunun ne kadar sert olacağını tahmin edemeyiz. Bu son 3 yıldır var olan dönemsel grip virüslerinden hangisinin baskın olacağına bağlı... Son iki dönemdir var olan grip virüslerinden A(H1N1)pdm09, A(H3N2) ve B) bu sonbaharda da gözlemlendi. Yani benzer süreçler yaşanmasını bekliyoruz. Eğer A(H3N2) virüsleri geçen seneki gibi baskın olursa, yaşlılarda daha ağır vakalar ve ölümler görebileceğimizi söyleyebiliriz. Diğer yandan A(H1N1)pdm09 virüsünün baskın olması durumunda ise sağlıklı yetişkinlerde de ağır bir hastalığa neden olacaktır.”
- “Türkiye’de neler olacağını tahmin etmek zor. Türkiye’de grip sezonu düşük yoğunlukta başladı ve grip hastaları ülkeye tek tük yayıldı. Son takip verilerimiz ışığında Aralık-Şubat aylarında gribin en üst seviyeye ulaşmasını bekliyoruz. Konuyu bu nedenle daha sonra tekrar değerlendirmemiz gerekiyor. Uygulanan aşı ile dolaşan virüsler arasında bir uyum olduğunda ve yüzde 50’nin böyle korunduğunu umuyoruz. Diğerlerinin de hastalığı daha hafif ve daha az komplikasyonla geçirmesini bekliyoruz.”
- “FluNewsEurope dergisinde var olan veriler bize Türkiye’de Ekim ayının ilk 3 haftasında grip semptomlu hastalık konsültasyonlarının 2 katından fazla olduğunu gösteriyor. Fakat bunlar arasında grip virüsünün neden olmadığı hastalıklar da tespit edildi. Birçok hastalık grip benzeri semptomlara neden olabilir. Hastalığın grip olduğunu kesinleştirmek için laboratuvar testlerine ihtiyaç vardır.”
- “Grip genellikle doktora gerek kalmadan kişilerin kendilerini evde tedavi edebilecekleri bir hastalık. Dinlenmek, kendini sıcak tutmak ve çok su içmek yeterlidir. Parasetamol ya da ibuprofen kullanmak da ateşi ve ağrıları azaltacaktır. Antibiyotikler gribe karşı alınmamalı, çünkü virüslere karşı etkili değiller. Birçok insan bir hafta içerisinde daha iyi hissedecektir. Bu kişilerde öksürme, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, orta dereceli ateş vardır.”
- “Ciddi şekilde hastalanma riski taşıyanlar öncelikle grip aşısı olmalılar. Eğer yine de grip olurlarsa bir doktora görünmeleri gerekiyor. Doktora özellikle de çocuklar, yaşlılar ve başka bir ağır hastalığı bulunanlar semptomları ağır olduğunda ya da hastalık beklenmedik şekilde seyrettiğinde gitmeliler.”
- “Ayrıca yayılmayı engellemek de çok önemli. Eğer bir kişi grip olduysa mutlaka öksürürken ağzını ve burnunu bir mendil ile kapatmalı. Ellerini düzenli yıkamalı ve diğer insanlarla iletişimini mümkün olduğunca sınırlandırmalı.”