Holiday Inn Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya KSİAD Başkanı Yalçın Toy, Yönetim Kurulu ve dernek üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren KSİAD Başkanı Yalçın Toy, Kayapa’da faaliyet gösteren iş adamlarını bilgilendirmeye devam ettiklerini kaydetti. Sanayici ve iş adamlarının çetin rekabet şartlarında ayakta durabilmeleri için güncel konularda fikir sahibi olmak zorunda olduklarını söyleyen Toy, “Kayapa, Bursa’nın parlayan yıldızı. Bölgemizin Bursa sanayisindeki ağırlığı her geçen gün artıyor. Bizler de sorumluluğumuzun farkındayız. Sanayici ve iş adamlarımızın vizyonuna yapacağımız katkı, bölgemizin ve şehrimizin kalkınmasına etki edecektir” dedi.
ADALETE ERİŞİMİN HIZLI YOLU: ARABULUCULUK
Bursa Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Gonca Gülçin Öner, Arabuluculuk Kanunu hakkında iş adamlarına bilgi verdi. Arabuluculuk yönteminin adalete erişimin hızlı yolu olduğunu kaydeden Av. Öner, “Türkiye’de her üç kişiden birinin lehinde ya da aleyhinde davası var. Hakim başına günde 50-70 arası dava düşüyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın Programda açıkladığı Arabuluculuk Sistemi’yle küçük hak ihlallerinin olduğu düşünülen durumlar kısa sürede çözülecek” dedi.
TARAFLAR KENDİ KARARINI KENDİ VERİYOR
Arabulucuyu; müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, tarafların birbirlerini anlamalarını ve çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını sağlayan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişi olarak tanımlayan Av. Öner, şöyle devam etti: “Arabulucuya uyuşmazlığın her aşamasında başvurulabilir. Arabuluculuk çözüm yolları her iki tarafa da büyük avantajlar sağlıyor. Bu yöntem sayesinde taraflar kendi kararlarını kendileri vermiş oluyor. Dava masrafları ciddi oranda düşüyor. En önemlisi de zaman kaybına yol açmaması. 1 saatte çözüme ulaşan örnekler mevcut. Arabuluculuk yöntemi ilam niteliğinde belge olduğu için mahkeme kararlarıyla aynı nitelikte.”
ÇÖZÜM ORANI YÜZDE 95,80
Arabuluculuğun başlıca uygulama alanlarının ticari uyuşmazlıklar, işçi-işveren, kira, tüketici, aile hukuku uyuşmazlıkları ve ortaklığın giderilmesi olduğunu belirten Av. Öner, 20 Ekim 2016 itibarıyla 4661 uyuşmazlığın arabuluculuk yöntemiyle çözüldüğü ve uzlaşılan uyuşmazlık oranının yüzde 95, 80 olduğunu belirtti. Konularına göre incelendiğinde de işçi-işveren uyuşmazlıklarında 3693 uyuşmazlığın giderildiğini kaydetti. İllere göre incelendiğinde Bursa’nın 714 uyuşmazlığın giderildiğini ifade etti.
Av. Öner, Arabuluculuk yöntemi için Bursa’nın belirlenen 6 pilot ilden biri olduğunu söyledi.
KSİAD ÜYELERİNE TEŞVİK BİLGİLENDİRMESİ
Av. Öner’in ardından KOBİGO Danışmanlık’tan Recep Alsanbaş, T.C Ekonomi Bakanlığı’nın Yatırım ve Teşvik Sistemi ve Yatırımlarda Devlet Yardımları konulu sunumu gerçekleştirdi. Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında her bir ilde teşvik edilecek sektörler ve bu sektörler için asgari yardım tutarlarının belirlendiğini kaydeden Aslanbaş, şunları sıraladı: “Bursa’da motorlu kara taşıtlarında yardım tutarı 50 milyon TL, mobilya imalatında 4 milyon TL, akıllı çok fonksiyonlu tekstil ürünlerinde 1 milyon TL, atık geri kazanım veya bertaraf tesislerinde 1 milyon TL, ağaç ve mantar ürünleri imalatı ve kimyasal madde ve ürünlerinin imalatında 4 milyon TL olarak sıralanıyor.”
Sunumların ardından uzman konuklar, iş adamlarının sorularını yanıtladı. Programın sonunda KSİAD Başkanı Yalçın Toy, Av. Öner ve Aslanbaş’a günün anısına plaket takdim etti. Toplantı sonrasında ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi iş adamlarına Türk bayrağı ve Atatürk posteri hediye edildi.