USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

KSO, sanayinin yeşil dönüşümüne öncülük edecek

KONYA SANAYİ ODASI (KSO) TARAFINDAN, “SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ZİRVESİ” GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

KSO, sanayinin yeşil dönüşümüne öncülük edecek
13-07-2023 15:55
Google News

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından, “Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi” gerçekleştirildi. KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın Türk sanayisine öncülük eden şehirlerin başında geldiğinin altını çizerek, yeşil dönüşümde de öncü şehirler arasında olacaklarını vurguladı.


KSO Konferans Salonunda, sanayicilerin ve iş yeri temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen zirvede, Avrupa Yeşil Mutabakatı, yeşil dönüşüm sürecinin sanayiye etkileri, karbon nötr gibi konular ele alındı. Konya Sanayi Odası’nın yeşil dönüşüm süreci ile ilgili yaptığı çalışmaların da anlatıldığı zirvede, aynı zamanda il dışından gelen alanında uzman panelistler Konyalı sanayicilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiği ile ilgili bilgiler verdi. “3,2 milyar doların üzerindeki toplam ihracatımızın yüzde 30’unu Avrupa Birliği ülkelerine yaptık”


Zirvenin açılışında konuşan KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın Türkiye’nin önemli sanayi üretim merkezlerinden biri olduğunu, birçok sektörde başarılı hikayeler yazıldığını söyledi. Yeni başarı hikayeleri yazmak için yeşil dönüşüm sürecine intibak edilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Mustafa Büyükeğen, Avrupa Birliği ülkelerinin Konya ihracatında kritik yer edindiğini belirterek, yeşil dönüşüm sürecine hazırlanmanın Konya sanayisi için önemli olduğunun altını çizdi. Büyükeğen, “Avrupa, Yeşil Mutabakat ile 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor. Burada sanayicilerimiz için hayati öneme sahip olan konu; ağır vergi yüklerine maruz kalmamaları için işletmelerindeki karbon salınımlarını azaltmak, hatta mümkünse karbon nötr hale getirmek. Bu konu, hem Konya sanayimiz hem de Türk sanayisi için çok önemli. Çünkü Avrupa Birliği, Konya’mızın en önemli ticari partnerleri arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 3,2 milyar doların üzerindeki toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 30’unu Avrupa Birliği ülkelerine yaptık. Dolayısıyla ihracatımızın, ticaretimizin kesintiye uğramaması için işletmelerimizi bu sürece hazırlamak hepimiz için çok değerli” dedi. “33 milyon liranın üzerinde enerji tasarrufu yapılmasını, 4 bin 244 ton karbon salınımının önüne geçilmesini sağladık”


Oda olarak karbon salınımını azaltmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini aktaran Başkan Büyükeğen, özellikle Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı ile işletmelere enerji tasarrufu noktasında yol haritası sunduklarını söyledi. Sanayi işletmeleri ve kamu kurumlarında 27 farklı ölçüm yaptıklarını ve bu ölçümlerin sonucunu katılımcılar ile paylaşan Büyükeğen, “Odamızın, KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile hayata geçirdiği Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı Projesi ile isteyen sanayi kuruluşumuza veya kurumlarımıza giderek, daha enerji verimli olmaları için enerji tasarruf potansiyellerini tespit ediyoruz. Ardından raporlarını hazırlayarak, işletmelerimize yapması gerekenlerle ilgili bir yol haritası sunuyoruz. Mobil Etüt Aracımızla şu ana kadar 27 farklı işletmemiz ve kurumumuzda ölçümler gerçekleştirdik. Bu ölçümlerle yıllık 33 milyon liranın üzerinde enerji tasarrufu yapılmasını, yine yıllık 4 bin 244 ton karbon salınımının önüne geçilmesini sağladık. Konya Sanayi Odası olarak, yaptığımız ve yapacağımız yeni çalışmalarla Konya sanayisinin yeşil dönüşümüne öncülük edeceğiz” ifadelerini kullandı. “Her yıl yaklaşık 22 ton karbon salınımının önüne geçiyoruz”


Konya Sanayi Odası’nın hizmet binasında tükettiği elektriği, güneş enerjisi santrali ile karşıladığını ve bu çerçevede yıllık 22 ton karbon salınımının önüne geçildiğini de anlatan Büyükeğen, “Odamızın bahçesinde kurulu 40 KW gücündeki güneş enerjisi santrali ile kendi elektrik enerjimizi üreterek, her yıl yaklaşık 22 ton karbon salınımının önüne geçiyoruz. Ayrıca, dijital sistemler sayesinde ise ofislerimizde kağıt kullanımı minimize indirmiş durumdayız” şeklinde konuştu.


Başkan Büyükeğen’in konuşmasının ardından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Saygın Baban’ın moderatörlüğünü yaptığı “Yeşil Mutabakat, Sınırda Karbon Düzenlemesi ve Sanayiye Etkisi” konulu ilk oturuma geçildi. Burada, İklim Değişikliği Başkanlığı Karbon Fiyatlandırma Daire Başkanı Eyüp Kaan Moralı, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakat Daire Başkanı Gülizar Yavaş, TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün sunumlarını gerçekleştirdi. Avrupa Birliği Başkanlığı Proje Uygulama Daire Başkanı A. Hakan Atik’in moderatörlüğünü yaptığı “Yeşil Finansman, Yatırım ve Sürdürülebilirlik” konulu 2. oturumda da, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. Direktörü H. Dora Üreten, Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Yıldırım Gündüç sunumlarını gerçekleştirdi. Programın sonunda Kayahan Hidrolik CEO’su Sevda Kayhan Yılmaz da iyi uygulama örneği olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.


Programda katılımcıların soruları da cevaplandırıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ