Doç. Dr. Yorgancılar, sağırlık ve kulak iltihabı ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. İşitme kayıplarının değişik sebeplerle ortaya çıkabildiğini belirten Doç. Dr. Yorgancılar, işitme kayıplarının ileri derecede olması durumunu sağırlık olarak adlandırdıklarını söyledi. Sağırlığın değişik sebeplerinin olduğunu kaydeden Doç. Dr. Yorgancılar, “Buna bazı sebeplerle doğuştan gelebilen işitme kayıpları var. Akraba evlilikleri nedeni ile çocuklarda doğuştan iki kulakta da işitme kaybı olabiliyor. Bu da çocuğun ilerideki gelişimine büyük zararlar verebilir. Örneğin iki taraflı işitme kaybı sebebiyle çocuk konuşmasını geliştiremez ve dilsiz dediğimiz bir engelli pozisyonuna düşer. Bu tür olayları engellemek için ülkemizde yeni doğan işitme kaybı programı var. Bu programda biz çocukları doğar doğmaz işitme taramasından geçirip işitme seviyelerini ölçüyoruz ve ileri düzeyde işitme kaybı olan çocukları rehabilite ediyoruz. Bu doğuştan sebepler dışında sonradan gelişimsel olarak ve hayatta karşılaşılan değişik sebeplerle de sağırlık pozisyonuna düşerler. Bunların değişik sebepleri var en çokta görülenlerden biride kulak iltihapları” dedi.
KULAK İLTİHABI DEYİP GEÇMEYİN
Kulak iltihaplarının ileri seviyeye ulaşması durumunda işitme kaybına neden olabileceğini aktaran Doç. Dr. Yorgancılar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Doğuştan olan işitme kayıpları genetik işitme kayıpları bir süre sonra kendini gösterebilir ve işitme kaybı ileri seviyeye belli bir yaştan sonra da ortaya çıkabilir. Bunlar kendini zaman içerisinde gösteren işitme kaybı şeklinde gösterecektir. Bunun dışında ani işitme kaybı dediğimiz bir olay var aslında hepimizin başına gelebilecek bir olay. Bir virüs olduğu düşünülen ama sebeplerde de ortaya çıkabilir. Kulağın birinin veya ikisinin bir anda işitmede tam veya kısmen ortaya çıkan bir olay. Bu böyle bir olay ki acilen tedavi edilmesi gerekiyor. Bu yüzden kişilerin eğer kulaklarında birden işitme kaybı çıkarsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmaları gerekiyor. Çünkü bu tedavi acil kategorisinde yapılan bir tedavi ne kadar geç başvurulursa kulağın geri dönüşü de zor oluyor. Bunun haricinde kulak iltihapları sağırlaştırabiliyor. Bu iltihaplar ölümcül dereceye ulaşabilecek komplikasyonlara da yol açabilir. Örneğin kulak içinde başlayan bir enfeksiyon tedbirler ve tedaviler yeterince yapılmazsa bir süre sonra kulak kafa kemiği içerisine yayılır ve beyin, beyin zarı daha beyin iç damarlarına ulaşan komplikasyonlara yol açarak hastalarda ölümcül nedenler otaya çıkarabilir. O yüzden kulak iltihapları hiçbir şekilde göz ardı edilmemesi lazım. Kulak iltihabı akan kulak iltihaplarında mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Gerekli olan tedaviler gerek cerrahi gerek medikal tedavilerin bir an önce uygulanması gerekiyor.”
İHA