Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir İlçesi'nde, Osmanlı Sadrazamı Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından yaptırılan ve sadece camii, medrese birimleri, imaret, kuzeydoğuda külliyenin ana girişi ve batıda camiye girişi sağlayan kapının ayakta olduğu yaklaşık 5 asırlık külliyenin restorasyonuna karar verdi. Yapılan ihale sonucu çalışmalar, geçen 22 Mayıs'ta Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe’nin de katıldığı törenle başladı. Restorasyon ve çevre düzenlemesi ardından sosyal ve kültürel amaçlı olarak ilçede hizmet verecek tarihi külliyenin geçen günlerde dış duvarının yıkılarak, araç girişi ve malzeme taşınması için kapı açılması ilçede tepkilere neden oldu.
Restorasyon çalışmasını sürdüren firma yetkilileri, yıkılarak kapı açılan duvarın 7-8 yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildiğini ancak üzerinde yine de çatlaklar olduğunu söyledi. Şöyle konuştu:
"Yürüttüğümüz çalışmalar Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’nun onayladığı proje çerçevesinde yürütülüyor. Proje kapsamında üzerinde çatlaklar oluşan bu duvarlar da bölümler halinde elde geçirilecek. Çalışmalar tamamladıktan sonra duvar yıkılırken numaralandırılan taşlarla yeniden yapılacak."
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: KURULUN ONAYLADIĞI PROJE UYGULANIYOR
Bursa Büyükşehir Belediyesi de yaptığı yazılı açıklamada, külliye duvarlarındaki en kapsamlı düzenlemenin, 1950’li yıllarda gerçekleştirildiğini bildirerek, o tarihte duvarın bulunduğu noktadaki harap durumda olan bir yapının yıkılarak yerine duvar inşa edildiği kaydedildi. Duvarın yapı malzemelerinin tümüyle günümüz yapı elemanları tarafından inşa edildiği savunulan açıklamada, “ Dolayısıyla bugünkü duvarların herhangi bir orijinalliği yoktur. Yaklaşık 60 yıl önce aslına uygun yapılmaya çalışılmış duvarlardır” denildi.
İçerdeki ana yapıyla yaşıt olmayan duvarın zemin koduna kadar indirilerek uygun tekniklerle yeniden yapılmasının Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı projede de yer aldığı ifade edilen açıklamada, yapılan çalışmada herhangi bir yanlış ve hatanın söz konusu olmadığı savunuldu.
TARİHÇİ YERİNDE İNCELEDİ
Duvarı yıkılan Sinanpaşa Külliyesi’nde incelemelerde bulunan Tarihçi-Yazar Nurettin Baydur, "Ne olursa olsun bu yapılanlar bir tarih katliamıdır" dedi. Baydur, kapının 60 yıl de açıldığının iddia edildiğini bildirerek, şunları söyledi:
"Eğer böyleyse ki, ben hatırlamıyorum, 60 yıl önce de büyük bir hata yapılmıştır. Büyük bir tarihi katliam yapılmıştır. Bu kapının 60 yıl önce açıldığını iddia edenler bana göre aynı yerden tekrar kapı açmaları ve bunun mazeretine sığınmaları 60 yıl önceki hatadan daha büyük bir hatadır. Bu hatadan bir an evvel dönülmesi gerekir."