USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kültür söyleşilerinin ilk konuğu Prof. Dr. Bilgin oldu

Anadolu üniversitesi tarafından düzenlenen kültür söyleşileri başladı.

Kültür söyleşilerinin ilk konuğu Prof. Dr. Bilgin oldu
11-11-2023 13:51
Google News

Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen Kültür Söyleşileri başladı.


Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Şener Şen Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşilerin ilk konuğu YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Arif Bilgin oldu. “Bir Hırka Bir Lokma mı?: Sohbetname’de Yemek Kültürü” başlık söyleşiye ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Sözen başta olmak üzere çok sayıda öğrenci takip etti.


“Osmanlının gündelik kültürüne dair önemli ayrıntıları yazmalarda görüyoruz”


YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Arif Bilgin Seyyid Hasan tarafından Osmanlı toplumunun gündelik hayatına dair ayrıntılı bilgileri aktardığı Sohbetname isimli eserinden önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı. Prof. Dr. Bilgin konuşmasının devamında şunları aktardı:


“Bugün bir sufinin yazdığı günlüğe değineceğim. Seyyid Hasan, İstanbul’daki yemek ve halk mutfağı kültürünü yansıtan öğeleri bize sunuyor “Sohbetname” isimli eserinde. İstanbul’da kendi çevresindeki ailelerle kurduğu sofraları bizlere anlatıyor. Bu eser 1661 yılında yazılmaya başlanıyor 1664 yılında son buluyor. Eser sadece yemek kültürüne ait bir eser değil; Seyyid Hasan’ın ilgi duyduğu merak ettiği her şey bu eserin içinde mevcut. 17. yüzyılda İstanbul’da nerelerde lokanta olduğunu bile bilmiyoruz fakat Seyit Hasan metinlerinde nerelerde yemek yediğini ve nerelerde sokak lezzetlerinin bulunduğunu bizlere belirtiyor bu açıdan çok kıymetli bir metinle karşı karşıyayız. Seyyid Hasan’ın sohbetname isimli eseri hiçbir metinde olmadığı kadar yemek unsurlarını barındırıyor. Metninin en önemli kısımlarından biri ise çarşı yemeklerine dair olan kısmı. İçerik olarak değil ama yemeğin o dönemde nerelerde yendiğine dair önemli noktaları yine Seyyid Hasan’ın yazılarında görebiliyoruz. Ben İstanbul Üniversitesindeki yazmalar üzerinde çalıştım ve o metinlerde Seyyid Hasan’ın çarşı yemeklerine olan yatkınlığını görebiliyoruz. Bir diğer yandan da o dönemde kahvenin etrafında çok ciddi bir kültürün oturduğunu görebiliyoruz. Kahve odaları gündelik hayat için önemli bir noktada bulunuyor.”


“Kültürümüz bizim varlık sebebimiz.”


Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Anadolu Üniversitesi TÜDAM Müdürü Prof. Dr. Haşim Şahin, Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal’ın desteği ve önerisiyle Anadolu Üniversitesi Kültür Söyleşileri adını taşıyan etkinler dizesi başlatıldığını ve bu etkinliklerin dönem sonuna kadar devam edeceğini bildirdi. Prof. Dr. Şahin konuşmasında şu sözlere değindi:


“Kültür hayatımızın bir parçası, özellikle bugün kendisini saygı ve hürmetle andığımız Mustafa Kemal Atatürk’ün meşhur bir lafı var; “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” diyor. Öğrencilerimize kültürün bu güzel tanımını okumalarını tavsiye ediyorum, kültürümüz bizim varlık sebebimiz, dünyaya bakışımızı, temelimizi oluşturan başlıca unsur ve kapsamı çok geniş.”


Soru cevap kısmı ile devam eden söyleşinin sonunda Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Sözen Tarafından Prof. Dr. Arif Bilgin’e hediye ve teşekkür belgesi takdim edildi. Anadolu Üniversitesi Kültür Söyleşileri düzenli olarak 2023-2024 eğitim öğretim dönemi boyunca düzenli aralıklarla Şener Şen Salonu’nda alanında uzman isimleri öğrencilerle buluşturmaya devam edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ