Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, kara avcılığını düzenleyen temel yasanın 2003'te yürürlüğe giren "Kara Avcılığı Kanunu" olduğu hatırlatıldı.
Kanunun, av ve yaban hayvanlarını yaşama ortamlarıyla korunmasını ve geliştirilmesini amaçladığı belirtilen açıklamada, "Dünyanın ortak mirası olan ve her geçen gün nesilleri tehlike altına giren av ve yabanıl kaynakları sürdürülebilir kılarak gelecek kuşaklara aktarmak, Bakanlığımızın yanı sıra tüm kurum ve kuruluşların ortak hedefi olmalıdır" denildi.
Türkiye'de 18 yaşını doldurmuş silah taşıma ehliyetine sahip av ve yaban hayatıyla ilgili eğitim alarak sınavda başarılı olan avcıların, avcılık belgesi ve avlanma izin kartı alma şartıyla yasal olarak av yapabildikleri belirtilen açıklamada, Merkez Av Komisyonunun her yıl av ve yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi için karar aldığı kaydedildi.
Alınan karara göre, 2015-2016 av döneminde ülke genelinde avlanmanın 15 Ağustos'ta kuşlardan bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, saksağan avı ve memelilerden yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacağı ifade edilen açıklamada, avlanma süreleri içinde ve avlanma günlerinin de çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil) avlanmanın serbest olduğu bildirildi.
Yaban domuzu, bıldırcın ve üveyik avının bu avlanma günlerine ek olarak salı günü de yapılabileceği belirtildi.
Avcı başına bazı av hayvanlarının günlük avlanma limitlerinin de bildirildiği açıklamada bıldırcın 10, üveyik 8, karatavuk, sakarca 3, çulluk, sakarmeke 4 , yabani tavşan 1, kınalı keklik, kum kekliği ve çil kekliği toplamda 2, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, Macar ördeği, tepeli patka, elmabaş patka ve çıkrıkçın toplamda 6, ada tavşanı-kaya sansarı 2, yaban domuzu 2 ve tilkinin 2 adet olarak belirlendiği vurgulandı.
Avcılara bazı kısıtlamalarında getirildiği belirtilen açıklamada, canlı mühre ve çığırtkanlar, mekanik, elektronik hareket kabiliyetine sahip mühreler ile uçurtma şeklindeki mühreler, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazları avlanma araç ve gereçlerinin kullanılmayacağı kaydedildi.
Avlanmada ayrıca zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç gibi malzemelerin kullanılamayacağı, bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzakların avlanmada kullanılamayacağı kaydedildi.
Yaban hayvanlarının yavrularını yakalayarak alıkoymak, boş dahi olsa yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamak ve bulundurmanın yasak olduğu bildirilen açıklamada, av ve yaban hayvanlarını, tuzak, kapan, ilmek gibi araç ve gereçlerle canlı ya da yaralı olarak avlamanın da yasak olduğu vurgulandı.
Avlanma kurallarına ve yasaklarına uymayanlara ciddi oranlarda cezaların getirildiği belirtilen açıklamada, Kabahatler Kanunu, Hayvanları Koruma Kanunu, Çevre Kanunu ve diğer mevzuata göre yasal işlem yapılacağı ve Merkez Av Komisyonunca belirlenen avlanma esas ve usullerine uymayanlar hakkında her bir aykırılık için 29 lira ila 16 bin 765 lira idari para cezası verileceği aktarıldı.
Açıklamada, av hayvanı türüne göre 50-60 bin lira tazminat bedelleri de talep edileceği belirtildi.